Την περαιτέρω ενεργοποίηση των δυο αντιπροέδρων της Ν.Δ. των κκ. Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα έχει ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς που επιθυμεί το κόμμα να επιδείξει εσωτερική ενότητα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα έχει απέναντί του σήμερα τους κκ. Αβραμόπουλο και Δήμα, στον «πρωινό καφέ» και στη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιείται κάθε Τρίτη στα γραφεία της Ν.Δ., επιθυμεί να εξουδετερώσει άμεσα τα σενάρια που κυκλοφορούν για αποστάσεις των δυο αντιπροέδρων.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με τον τέως Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και γι’ αυτό την περασμένη Πέμτπη με την ομιλία του στη Βουλή, έκανε ένα ακόμα άνοιγμα προς την «καραμανλική» πτέρυγα της Ν.Δ. καλώντας την κυβέρνηση «αν την ενδιαφέρει ειλικρινά η συναίνεση, να σταματήσει το παραμύθι ότι φταίει η προηγούμενη διακυβέρνηση για όσα πληρώνει σήμερα τόπος».

Από την άλλη πλευρά, το «Βήμα» πληροφορείται, ότι ο κ. Καραμανλής άκουσε με ικανοποίηση την παρέμβαση του κ. Σαμαρά και ο τέως Πρωθυπουργός εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα βγει ενισχυμένος από τη στρατηγική που ακολουθεί, ενώ δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις πιέσεις από το ΕΛΚ.

Το ζητούμενο για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. όμως είναι να εμφανιστούν περισσότερο στο δημόσιο διάλογο, οι κκ. Αβραμόπουλος και Δήμας, οι οποίοι με τις προχθεσινές τοποθετήσεις τους, επιχείρησαν να διαψεύσουν εμπράκτως τα σενάρια που τους ήθελαν να κρατούν σαφείς αποστάσεις από την τακτική Σαμαρά και να εμφανίζονται προβληματισμένοι για την εικόνα που υπάρχει στο ΕΛΚ για το κόμμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιθυμεί να κλείσει κάθε εσωκομματικό μέτωπο και να ακυρώσει κάθε επιχείρημα ότι υπάρχει πρόβλημα στη ΝΔ που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την προσπάθεια της ηγεσίας. Γι’ αυτό είδε με ικανοποίηση τις υποστηρικτικές δημόσιες δηλώσεις, που προέκυψαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τους δυο αντιπροέδρους του.

Εν μέσω του αρνητικού κλίματος που υπάρχει για τη Ν.Δ. στις τάξεις του ΕΛΚ, ειδικά η δήλωση του κ. Δήμα εκλήφθηκε ως μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς έδωσε -κατά τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά- μήνυμα σε όσους εμφανίζουν εσωκομματικό πρόβλημα.

Αυτό που ξάφνιασε πολλούς βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. ήταν η ταυτόχρονη παρέμβαση των κκ. Αβραμόπουλου και Δήμα και προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αναλύσεις για τη σκοπιμότητα να παρέμβουν στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Υπάρχουν βουλευτές που αναφέρουν ότι δεν έχουν κατανοήσει το λόγο της παρέμβασης των δυο αντιπροέδρων την περασμένη Κυριακή

Κομματική επαγρύπνηση

Θετικά αποτελέσματα θέλει ο πρόεδρος της Ν.Δ. για το θερινό τεστ κομματικής επαγρύπνησης που έχει θέσει σε τομεάρχες και στελέχη που είναι σε θέση ευθύνης, αν και συνεργάτες του τον ακούν συχνά να διατυπώνει τις ανησυχίες του για τις εγγενείς αδυναμίες του κόμματος και κυρίως την έλλειψη ομοιογένειας.

Δεν αποκλείεται ο κ. Σαμαράς το προσεχές διάσταση να ζητήσει απ’ όλους απόλυτη προσήλωση στους στόχους του κόμματος και ορισμένα κορυφαία στελέχη προκρίνουν να επισημανθεί ότι απαιτείται να προειδοποιήσει ευθέως ότι εφεξής οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τις επίσημες κομματικές απόψεις θα έχει συνέπειες.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έκρινε ως τώρα με ανεκτικό πνεύμα την πανσπερμία απόψεων που διακινούνταν στη Ν.Δ. αλλά θεωρεί ότι πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία για οποιαδήποτε απόκλιση που θα προκαλεί σύγχυση και εσωτερικές συγκρούσεις.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρακολουθεί από πολύ κοντά την πρόοδο της εκπόνησης του προγράμματος που επιμελείται ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, καθώς δεν έχει εγκαταλείψει το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι το επίπεδο εκλογικής ετοιμότητας της Ν.Δ. πρέπει να είναι ικανοποιητικό και επείγεται να ολοκληρώσει και το κυβερνητικό σχέδιο, που θα του εξασφαλίσει την ομοιογένεια και την πειθώ που χρειάζεται όσο πλησιάζουν οι επόμενες εκλογές.

«Αγκαλιάζει» τις συντεχνίες

«Κλείνει» το…μάτι η Νέα Δημοκρατία στις διάφορες συντεχνίες που δεν θέλουν να «ανοίξουν» τα επαγγέλματά της. Η αξιωματική αντιπολίτευση, στηρίζει μια ακόμα συντεχνία, αυτή των ιδιοκτητών ΤΑΧΙ, αδιαφορώντας για την αναγκαιότητα ανοίγματος ενός «κλειστού» επαγγέλματος.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι επενδύει στην ενδοκυβερνητική σύγχυση για το άνοιγμα του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ΤΑΧΙ, κινήθηκε με λογική προστασίας της συγκεκριμένης συντεχνίας.

Ο τομεάρχης Μεταφορών της Ν.Δ. κ. Μιχ. Παπαδόπουλος, αν και ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, δεν μιλάει για την αναγκαιότητα να ανοίξει το επάγγελμα και απλά καλεί τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Ραγκούση να αλλάξει στάση.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών ΤΑΧΙ κ. Θ. Λυμπερόπουλος, που έχει και θέση αναπληρωτή γραμματέα παραγωγικών τάξεων στη Ν.Δ. επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.

Ο κ. Λυμπερόπουλος, την πρόσφατη εκλογική νίκη, του οποίου πανηγύρισε με δημόσια δήλωση και η Ν.Δ., με επιθετικό τόνο, είπε: «Μη μας φέρνουν σε αδιέξοδο. Το χορό του Ζαλόγγου θα χορέψουν από άκρη σε άκρη της Ελλάδας τα ΤΑΧΙ».