Καθαρή θέση κατά της συμμετοχής ελλήνων πολιτών, καθώς και πλοίων ή άλλων πλωτών μέσων του ελληνικού νηολογίου στον στολίσκο που σχεδιάζεται να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο επισημαίνει ότι μέ βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής η συμμετοχή στον στολίσκο δεν θα βοηθήσει ούτε την εξωτερική πολιτική της χώρας ούτε θα συμβάλλει στον βασικό στόχο που είναι η άρση του αποκλεισμού της Γάζας.
«Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Και προστίθεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τη δεδηλωμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την προσέγγιση πλωτών μέσων στις ακτές της Γάζας, τους άμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ιδίως υπό το φως των περυσινών γεγονότων, (σσ. το ΥΠΕΞ) προτρέπει τους έλληνες πολίτες καθώς και τα πλοία και τα πλωτά μέσα ελληνικού νηολογίου να μη συμμετάσχουν στο νέο στολίσκο με προορισμό το λιμένα της Γάζας».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν τόνισε πρόσφατα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα θα πρέπει να διοχετεύεται μέσω των επίσημων διαύλων και ζήτησε από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού και ιδίως αυτών που έχουν πρόσβαση στη Μεσόγειο να αποθαρρύνουν τη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων, που ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας.
Το ενδιαφέρον όμως σημείο της ανακοίνωσης είναι αυτό στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «η χάραξη και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, με γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οφείλουν όλοι να επιδεικνύουν αντίστοιχη υπευθυνότητα ή να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη των πράξεών τους». Με τη φράση αυτή, η Αθήνα διαχωρίζει πλήρως τη θέση της από το θέμα του στολίσκου.
Οπως έγραψε πρώτο το «Βήμα» την Τρίτη, το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πλοία από ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη Γάζα προκάλεσε την ενόχληση της ισραηλινής κυβέρνησης που ζήτησε, σε πρωθυπουργικό επίπεδο, να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα σημείωναν μάλιστα ότι σε μία περίοδο που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα η επαναθέρμναση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων (στο παρασκήνιο διεξάγονται διαβουλεύσεις που απεκάλυψε εκτενώς η εφημερίδα Haaretz), η Αθήνα δεν έχει συμφέρον να διαλύσει την πολλά υποσχόμενη σχέση που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι με την ανταλλαγή επισκέψεων Γιώργου Παπανδρέου και Βενιαμίν Νετανιάχου.