Διαμάχη εξ αποστάσεως ξέσπασε μεταξύ του ευρισκόμενου στην Αυστραλία Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου, σχετικά με τον ρόλο του τελευταίου στο Κυπριακό.

Η διαμάχη πυροδοτήθηκε από δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια στο Σίδνεϊ, με τις οποίες κατηγόρησε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου ότι με τις θέσεις του για το Κυπριακό, που είναι αντίθετες με εκείνες του ιδίου, αποδυναμώνει τη θέση του.

«Κάποιοι επισημαίνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος, με τη δύναμη της Εκκλησίας, λέει τα αντίθετα από τον Πρόεδρο στο Κυπριακό και συνεπώς, ακόμη και να βρεθεί λύση, ο Πρόεδρος δεν θα μπορέσει να την περάσει στο λαό», είπε ο κ. Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η κριτική, που ασκείται από τον Αρχιεπίσκοπο, βοηθά το έργο του.

«Η Εκκλησία δεν έχει σχέση με την πολιτική και δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα του τόπου», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

Με δηλώσεις του στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέρριψε κατηγορηματικά ότι επιδιώκει να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο και είπε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι μόνο το εθνικό θέμα.

«Η Εκκλησία έχει διαχρονικές θέσεις στο εθνικό θέμα. Επιθυμούμε να υπάρξει μία λειτουργική ομοσπονδία, ώστε ο κυπριακός λαός να μπορέσει να ζήσει σε ειρήνη και ευτυχία. Δυστυχώς, όμως, έχουμε ξεφύγει από τη βάση της ομοσπονδίας και σήμερα η τουρκική πλευρά μιλά μόνο για συνομοσπονδία και δύο κράτη», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας απέρριψε, επίσης, τις επικρίσεις ότι εκθέτει την ελληνοκυπριακή πλευρά διεθνώς.

«Αντίθετα προσπαθώ να διατηρήσω ψηλά το γόητρο του Προέδρου της Δημοκρατίας της κυβέρνησης και της πολιτείας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Επίσης απέρριψε ισχυρισμούς ότι έχει αναμιχθεί στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής, λέγοντας ότι είναι προσβλητικό για τους βουλευτές να λέγεται ότι τους καθοδηγεί.

Στο θέμα ενεπλάκη και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Αρχιεπίσκοπος συμπεριφέρεται με τρόπο μη εναρμονισμένο με αυτά που διδάσκει ο χριστιανισμός.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Αρχιεπίσκοπος επιδιώκει να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο.

«Στην προσπάθειά του αυτή και με τις δημόσιες δηλώσεις του εκθέτει την Κύπρο διεθνώς», είπε ο κ. Κυπριανού.

Έφερε ως παράδειγμα πρόσφατη δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι η Κύπρος ξεγέλασε τους Ευρωπαίους και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είπε, επίσης, ότι δεν έχουν σχέση με την ιστορική πραγματικότητα και δεν βοηθούν στη δημιουργία κλίματος που θα επιτρέψει προώθηση και λύση του Κυπριακού, αναφορές του Αρχιεπισκόπου ότι όλοι ανεξαιρέτως οι Πρόεδροι της
Δημοκρατίας έχουν ενεργήσει με τρόπο, που είναι περίπου προδοτικός για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, έκανε λόγο για «συνωμοτικό ρόλο» του Αρχιεπισκόπου, επικαλούμενος επανειλημμένα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία συνεργάζεται με παλαιούς και νέους πολιτικούς σε μία προσπάθεια να αποκτήσει πολιτικό ή συντονιστικό ρόλο.