Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και της Νορβηγίας Τζενς Στόλτενμπεργκ κατά την οποία ο δεύτερος τόνισε ότι η λύση της Λιβύης είναι πολιτική.

J. STOLTENBERG: «Καλωσορίζω τον Γιώργο Παπανδρέου και πάλι στη Νορβηγία και στο Όσλο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι σπουδαίος φίλος της χώρας και του Όσλο, ενώ μας συνδέει και μια εξαιρετική σχέση μακρόχρονης φιλίας και συνεργασίας.

Μάλιστα, ο Γιώργος είναι και προσωπικός φίλος, τον οποίο εκτιμώ πολύ. Επίσης, πρόκειται μάλλον για τον μοναδικό Πρωθυπουργό σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση τους λοιπούς Πρωθυπουργούς των χωρών της σκανδιναβικής χερσονήσου, ο οποίος καταλαβαίνει τη νορβηγική γλώσσα. Είναι στενός φίλος, τόσο της χώρας, όσο και όλου του Νορβηγικού λαού.

Τις δύο χώρες μας, συνδέουν άριστες διμερείς σχέσεις. Συνεργαζόμαστε στενά και ως εταίροι στο NATO, αλλά και στον ΕΟΧ, όπως και σε άλλα διεθνή fora και Οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης, εστιάσαμε στο θέμα της Λιβύης, στο οποίο και συνεργαζόμαστε. Η Νορβηγία έχει έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ελλάδα, όμως, και οι δύο συμφωνήσαμε και επιμείναμε ιδιαιτέρως στο γεγονός, ότι η λύση των προβλημάτων της Λιβύης είναι πολιτική. Δεν μπορούν να λυθούν παρόμοια ζητήματα αποκλειστικά με στρατιωτικά μέσα και, άρα, στηρίζουμε ένθερμα κάθε προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λιβύη.

Συζητήσαμε επίσης το ζήτημα της ενέργειας, καθώς υπάρχουν πολλά έργα που αφορούν αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία προς την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Η Νορβηγία συμμετέχει σε αυτά τα έργα και επιθυμούμε ιδιαιτέρως μια ακόμα στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, που θα αφορά στα εμπορικά έργα, αλλά και στη διαχείριση έργων που έχουν να κάνουν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Και ασφαλώς, αναφερθήκαμε και στη συνεργασία μας εντός του ΕΟΧ. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και η Νορβηγία συμμετέχει στον ΕΟΧ. Έχουμε και μια συνεργασία μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ, όπου υλοποιούμε πολλά έργα από κοινού. Και ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να υπογράψουμε Μνημόνιο Συναντίληψης για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε να αναπτύξουμε και νέα προγράμματα».

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Ευχαριστώ, Jens. Και εγώ, με τη σειρά μου, να επαναλάβω ότι είσαι εξαιρετικός φίλος και να σε ευχαριστήσω για την υποστήριξή σου, σε μια δύσκολη περίοδο, υποστήριξη που η Ελλάδα χρειάζεται. Η συνεργασία Ε.Ε. και Νορβηγίας επέτρεψε τη ροή κεφαλαίων σε τομείς που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη μιας καλύτερης πολιτικής ασύλου και πολιτικής προσφύγων για την Ελλάδα, ζητήματα τα οποία είναι υψίστης σημασίας για όλους μας.

Φυσικά, πρέπει να τονίσω τη σημασία της συνεργασίας μας, καθώς και τα αισθήματα φιλίας που τρέφουμε προς τις σκανδιναβικές χώρες και τη Νορβηγία ειδικότερα. Πάντα αναφέρομαι, όπως έκανα και στη σημερινή μου παρέμβαση, στο γεγονός ότι από πολλές απόψεις είμαι Νορβηγός, διότι ο πατέρας μου διέθετε νορβηγικό διαβατήριο και ο γιος μου σπούδασε στη Νορβηγία, τόσο στο Πανεπιστήμιο του Όσλο για ένα ακαδημαϊκό έτος, όσο και στο Sund, σε ένα από τα «Volksschule» της χώρας σας, τα οποία αποτελούν μία εξαιρετική ακαδημαϊκή ιδέα, που επιθυμούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στην Ελλάδα, και προσφέρουν εξαιρετικό περιθώριο διμερούς συνεργασίας και ανταλλαγών στις νεολαίες των δύο χωρών μας, όπως και εν γένει στους νέους της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Οι ενεργειακοί τομείς συνεργασίας, όπως προείπατε, αφορούν στους αγωγούς. Επίσης, θα συνεργαστούμε και για τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου ή και φυσικού αερίου στο Ιόνιο, καθώς διαφαίνονται προοπτικές εκεί. Δεν πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση από πλευράς μου, αφού δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί η έρευνα αλλά, όπως και εσύ ανέφερες, η Νορβηγία διαθέτει πείρα, όχι μόνο στο πεδίο της έρευνας, αλλά και στη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, που είναι πολύ επωφελή για το δημόσιο συμφέρον. Φυσικά, συζητήσαμε και την κατάσταση στη Λιβύη και, με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επαναλάβω τα όσα μόλις ειπώθηκαν περί της στενής μας συνεργασίας, ιδίως τα όσα αναφέρθηκαν στην κυρίως τοποθέτησή μας, ότι δηλαδή, τελικά, η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική. Επίσης, συζητήσαμε ιδέες και αναλάβαμε πρωτοβουλίες, για τις οποίες εξάλλου έχετε ενημερωθεί, ενώ θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά επ’ αυτού, ώστε να δούμε πώς μπορεί να σημειωθεί πρόοδος και ελπίζουμε τελικά να υπάρξει ειρηνική μετάβαση στη Λιβύη».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Θα απευθύνω την ερώτησή μου και στους δύο Πρωθυπουργούς. Σε ποια πεδία αποφασίσατε να συνεργαστείτε; Και θα μπορούσατε ίσως να μας πείτε περισσότερα για το ενεργειακό πλάνο;»

J. STOLTENBERG: «Όπως και οι δύο επισημάναμε, συνεργαζόμαστε στενά και πολύ καλά, γενικώς, σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα σε θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, θέμα για το οποίο διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ, καθώς και σε άλλα όργανα. Η συνεργασία μας, λοιπόν, καλύπτει πλειάδα τομέων.
Aρα, μας συνδέουν στενοί δεσμοί, οικονομικοί, εμπορικοί, τουριστικοί και λοιποί και, επομένως, υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας.

Ιδιαιτέρως, όμως, επιμείναμε σε δύο ζητήματα στη σημερινή μας συνάντηση και το ένα αφορούσε στον ενεργειακό τομέα. Όπως προανέφερε και ο Γιώργος, υπάρχουν συγκεκριμένα έργα, αλλά και διμερής συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, για θέματα όπως η διαχείριση φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ευελπιστούμε η Ελλάδα να ανακαλύψει κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου στο Ιόνιο, στις δυτικές ακτές της, γεγονός το οποίο θα ήταν εξαιρετικό. Τότε, θα μπορούσαμε επίσης να ανταγωνιζόμαστε, διαθέτοντας φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές – και αυτό θα ήταν εξαιρετικό.

Ελπίζουμε όντως, λοιπόν, η Ελλάδα να καταφέρει να εντοπίσει κοιτάσματα πετρελαίου, αφού και αυτός είναι ένας ακόμη τομέας στον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε, δηλαδή στη μεταφορά και στην αναζήτηση ενεργειακών πηγών. Και το άλλο θέμα που μας απασχόλησε ήταν η Λιβύη. Φρονώ ότι το βασικό μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε, τόσο εγώ, όσο και ο Γιώργος, είναι ότι οφείλουμε να αναζητήσουμε μια πολιτική λύση. Δεν υπάρχει λύση στρατιωτική στη σύγκρουση η οποία λαμβάνει χώρα στη Λιβύη. Ήταν ασφαλώς απαραίτητη η προσφυγή σε στρατιωτικά μέσα αρχικώς, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε βάρος αμάχων, στη Βεγγάζη και σε άλλες πόλεις, ωστόσο, η τελική λύση δεν είναι στρατιωτική. Η πραγματική λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου και, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Νορβηγία, υποστηρίζουν σθεναρά την άποψη αυτή, εξ ου και θα είμαστε σε στενότατη επικοινωνία, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην εξεύρεση πολιτικής λύσης».

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
«Jens, δεν έχω να προσθέσω πολλά αφού, όπως βλέπετε, η συνεργασία μας είναι τόσο καλή και τόσο στενή, που θεωρώ ότι τα όσα είπε ο Νορβηγός Πρωθυπουργός απηχούν πλήρως τις απόψεις μου και σας ευχαριστώ πολύ».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μία ερώτηση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σας αυτή τη στιγμή

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Χρειάζεται να επικρατήσει αίσθημα ελπίδας και αυτοπεποίθησης. Αυτή την περίοδο, εφαρμόζουμε δυσκολότατα μέτρα τα οποία λάβαμε, μέτρα επώδυνα, αλλά και μεταρρυθμίσεις. Ταυτοχρόνως, είναι γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο, ώστε να παράγουν αποτελέσματα και να δώσουν θετικό δείγμα αλλαγής. Αυτή την περίοδο, λοιπόν, οι πολίτες νιώθουν το άχθος, αλλά δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη και, ακριβώς τώρα είναι που χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη και τη στήριξη όλων και, βεβαίως, μια ελπιδοφόρο αίσθηση, καθώς προχωρούμε σε αλλαγές. Αλλάζουμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα γίνεται μια καλύτερη χώρα, μια χώρα με αυξημένη διαφάνεια, με μια οικονομία περισσότερο βιώσιμη.

Η τουριστική κίνηση αναμένεται αυξημένη φέτος. Με χαρά θα υποδεχτούμε και όλους τους Νορβηγούς πολίτες, οι οποίοι θα ήθελαν να επισκεφτούν τη χώρα μας – και οι ειδικοί στον τομέα αυτό είναι έτοιμοι. Επομένως, είναι εμφανείς οι θετικές ενδείξεις, όμως, είναι γεγονός ότι αυτή η συγκυρία είναι δύσκολη. Και θεωρώ ότι το πιο δύσκολο αυτή τη στιγμή, είναι να σταθεί κανείς στο πλευρό της Ελλάδας και να στηρίξει τα όσα επιχειρούμε να κάνουμε.
Σας ευχαριστώ θερμώς».