Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι «καλή είναι η πολιτική, φτάνει να την εγκαταλείψεις (εκούσια ή ακούσια) νωρίς». Και ορισμένοι που την εγκατέλειψαν νωρίς γρήγορα ανακάλυψαν ότι μπροστά στα ζαρζαβατικά και στα… σαλιγκάρια όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Κυρίως ενώπιον των σαλιγκαριών, αφού τα συμπαθή αυτά μαλάκια με το σπειροειδές κέλυφος δεν αναγνωρίζουν ούτε πολιτικά φρονήματα ούτε βαρύγδουπες υπογραφές ούτε αναλύσεις κειμένων, ούτε καν υπουργικές αποφάσεις. Ενα μόνο πράγμα τούς φοβίζει: οι… αρουραίοι!

Κάτι τέτοιο θα πρέπει να σκέφτηκε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της ΝΔ κ. Θ. Κασσίμης και παράτησε την πολιτική όταν δεν εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. Πήρε τα βουνά και άρχισε να καλλιεργεί… χρυσά σαλιγκάρια. Σήμερα, μεσούσης της κρίσης, η επένδυση αυτή επιδοτείται ως το 60% και βεβαίως πωλούνται από 4 ως και 10 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία και το μέγεθός τους. Μέσα σε έναν χρόνο ο κ. Κασσίμης, χωρίς να εισπράξει ακόμη, όπως λέει, την επιδότηση, αφού δεν «άνοιξε» ο επενδυτικός νόμος, απέκτησε 1.000.000 σαλιγκάρια, τα οποία βρίσκονται σε μια έκταση 8,5 στρεμμάτων στην ορεινή Νεστάνη Αρκαδίας. Ο μοναδικός εχθρός του πρώην υφυπουργού και των σαλιγκαριών που εκτρέφει είναι οι αρουραίοι. Οχι, δεν τρώνε σαλιγκάρια. Η ποιότητα των σαλιγκαριών, λέει, όταν έρθουν σε επαφή με τους αρουραίους, χαλάει, μυρίζουν και κανείς δεν τα αγοράζει.

Ο… άγιος και τα Λουκόρουμ

«Δεν μπορούσα να επιστρέψω στη δημοσιογραφίαόταν δεν εξελέγην βουλευτής.Η υπογραφή μου δεν θα είχε πλέον την ίδια βαρύτητα ή αντικειμενικότητα καθ΄ ότι ήμουν πολιτικός. Χρημάτισα δύο φορές υφυπουργός και στέλεχος της ΝΔ. Μελέτησα καλά το πράγμα. Πέρασαν από το μυαλό μου πολλές άλλες επενδύσεις που μπορούσα να κάνω, από εκτροφή στρουθοκαμήλων ως παραγωγή βιολογικών προϊόντων, και τελικά αποφάσισα να στραφώ προς τα σαλιγκάρια. Αγόρασα τους γεννήτορες από την Κύπρο και τα Γιάννινα, προμηθεύτηκα όλον τον εξοπλισμό, δημιούργησα διχτυοκήπια,τοποθέτησα πασσάλους,γάντζους, κλουβιά συλλογής, φίλτρα νερού, ανεμιστήρες, διαλογητήρια και πολλά άλλα και άρχισα να πειραματίζομαι στην εκτροφή σαλιγκαριών.Πού βρήκα όλα αυτά τα λεφτά;Από το εφάπαξ που εισέπραξα από την Ενωση Συντακτών».

Πλήρως απογοητευμένος από την πολιτική, την οποία υπηρέτησε για δεκαετίες, ο κ. Κασσίμης άλλαξε μαζί με τα σαλιγκάρια και παρέες. Τώρα πια συναναστρέφεται κυρίως με αγρότες, με ειδικούς για την εκτροφή σαλιγκαριών και με ντόπιους από την περιοχή όπου έστησε την επένδυσή του. «Είχα άγιο που δεν εξελέγην βουλευτής και εγκατέλειψα την πολιτική.Για σκεφθείτεσήμεραμε την κρίσητους πολιτικούς; Εγώ είχα τελείως διαφορετική άποψη από πολλούς για την πολιτική.Περνάμε άλλωστε μια περίοδοβαθιάς παρακμής. Η κρίση δεν είναι οικονομική,όπως πολλοί πιστεύουν,αλλά κοινωνικοπολιτική. Είχα άγιο, σας λέω,δεν μου άξιζε να ζήσω μια κατάσταση σαν αυτή που ζουν σήμερα οι πολιτικοί» σημειώνει και αναφέρει ότι δεν του έλειψαν καθόλου ούτε οι πολιτικοί ούτε το Κοινοβούλιο αλλά ούτε και το κόμμα. Ξοδεύει σήμερα αρκετό χρόνο και χρήμα για τα σαλιγκάρια του και κυρίως για τις ποικιλίες «Λουκόρουμ»(το βάρος των οποίων φθάνει τα 47 γραμμάρια),«Ασπέρσα», «Μελανόστομα»και «Πετρίνια» (τοπικό σαλιγκάρι).

Ο πρώην υφυπουργός ευελπιστεί να κερδίσει τώρα περισσότερα απ΄ ό,τι κέρδιζε ως πολιτικός και έριξε όλο το βάρος και τη φροντίδα του στα σαλιγκάρια. «Τα ταΐζω με εννέα είδη λαχανικών,από σέσκουλα καιμαρούλια ως ραδίκια, λατρεύουν το σταφύλι και συχνά τους εμπλουτίζω το γεύμα τους με 11 διαφορετικά είδη αρωματικών φυτών,όπως λεβάντα και δενδρολίβανο,ώστε να αποκτήσουν άριστη ποιότητα. Μην ξεχνάτε ότι μόνο οι Γάλλοι εισάγουν 200.000 τόνους σαλιγκαριών τον χρόνο» λέει υπερηφάνως.

Από τη νομική στη… γη

Υφυπουργός που εγκατέλειψε την πολιτική και στράφηκε προς τις κερασιές, τις ελιές, το λάδι, τα φασολάκια, τις βυσσινιές, τις αχλαδιές αλλά και τα μαρούλια και τα σπανάκια είναι ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου κ. Αλ.Δαμιανίδης. Με μία μόνο διαφορά: ο κ. Δαμιανίδης έγινε αγρότης όχι για να κερδίσει χρήματα, όπως λέει, αφού τα περισσότερα από τα προϊόντα που παράγει τα… χαρίζει, τα κερνάει ή τα καταναλώνουν η οικογένειά του και οι συγγενείς του, αλλά ως αντιστάθμισμα προς την πολιτική με την οποία τόσα χρόνια είχε ασχοληθεί. Παρ΄ ότι δικηγόρος, δεν θέλησε όταν δεν εξελέγη βουλευτής του ΠαΣοΚ στις Σέρρες να ασκήσει το επάγγελμα του νομικού και στράφηκε προς την αγροτιά, η οποία, όπως σημειώνει, «με γεμίζει».

Η γυναίκα του με τη σύνταξή της αγόρασε τέσσερα στρέμματα στην περιοχή Καρδία Θεσσαλονίκης, ο ίδιος έλυσε γρήγορα το θέμα της ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά και με την ανεμογεννήτρια και με μια χειροκίνητη φρέζα βρίσκεται σχεδόν όλη την ημέρα στο χωράφι: «Ξέρετε τι συνέβη; Προτιμώ να ζω έτσιπαρά να είμαι πολιτικός. Γιατί εγώ αυτά που πίστευα προτού μπλέξω με την πολιτικήτα ζητούσα και μετά και δεν τα είδα. Προέρχομαι από την Αριστερά. Ελεγα τα πιστεύω μου στο ΠαΣοΚ και με φώναζαν στην αρχή “σοσιαλδημοκράτη” και μετά “συμπαθή αριστερό”- αν είναι δυνατόν.Τι θέλατε, δηλαδή; Να είμαι στην πολιτική,να ξεσηκώνω τον κόσμο και μετά να τους γυρίζω την πλάτη;» λέει ο πρώην υφυπουργός, ο οποίος ως βουλευτής του ΠαΣοΚ είχε καταθέσει αρκετές ερωτήσεις και επερωτήσεις για τους αγρότες. Ο κ. Δαμιανίδης, παρ΄ ότι, όπως λέει, ψηφίζει ΠαΣοΚ, «νιώθω ότι σήμερα περισσότερο με εκφράζει ο κ.Φώτης Κουβέλης».

Από το γαλάζιο στο… κόκκινο

Αλλος πολιτικός και μάλιστα πρώην υπουργός ο οποίος εγκατέλειψε οριστικά την πολιτική και στράφηκε στις επιχειρήσεις του (τις περισσότερες από τις οποίες διατηρούσε και προτού εισέλθει στην πολιτική) είναι ο κ. Χρ.
Φώλιας. Ούτε αυτός κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής αλλά,όπως λέει, «ουδόλως με απασχολεί.Κάθε άλλο παρά μετάνιωσα γι΄ αυτό.

Δεν εξελέγην και γλίτωσα.Το κεφάλαιο της πολιτικής έκλεισε οριστικά για μένα.Τελείωσε». Ο κ.Φώλιας με τη μη επανεκλογή του ξέφυγε και από το γαλάζιο του χρώματος της ΝΔ και στράφηκε στο αγαπημένο του χρώμα, που είναι το κόκκινο.Κόκκινος ήταν ο λογότυπος της εταιρείας fast food που δημιούργησε πριν από 32 χρόνια,κόκκινο είναι τώρα το χρώμα της νέας επένδυσης που κάνει μαζί με τον αδελφό του κ. Αχιλλέα. Λέγεται ότι μαζί και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita κ. Σπ.Θεοδωρόπουλο έριξαν… σπόρο 26 εκατ.ευρώ για την παραγωγή ντομάτας στη Δράμα με τη μέθοδο της υδροπονίας.Την ευθύνη της όλης επένδυσης,όπως λέει ο πρώην υπουργός,έχουν ο αδελφός του και άλλοι επιχειρηματίες, «αλλά εγώ παντού βοηθάω».Αλλωστε η κυριότερη δραστηριότητα του πρώην υπουργού τώρα που εγκατέλειψε την πολιτική είναι να παρέχει επιχειρηματικές συμβουλές.Με τη νέα επένδυση πάντως οι παραγωγοί ντομάτας φιλοδοξούν να παράγουν 7.500 τόνους ετησίως,δηλαδή το 3% των εισαγωγών κάθε χρόνο.Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο παραγωγής ντομάτας που έχουν αναπτύξει οι Ολλανδοί,στην οποία ο τοματόσπορος δεν φυτεύεται στο έδαφος αλλά σε αδρανές υλικό.Οσο για την πολιτική,δεν φαίνεται να λείπει στον κ.Φώλια.Ισως για τον πρώην υπουργό και ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης του κ. Κ.Καραμανλή η αποτυχία του στις εκλογές να τον λύτρωσε. Οι φίλοι του συχνά τον πειράζουν λέγοντάς του ότι «φαντάσου να ήσουν σήμερα στην πολιτική.Θα είχες να αντιμετωπίσεις το μνημόνιο,τις αποδοκιμασίες και πιθανώς τα γιαούρτια.Με τις ντομάτες που παράγεις και τα κρουασάν δεν έχεις τέτοιον φόβο». Και τι απαντά ο κ. Φώλιας; «Εξακολουθώ να διαθέτω γραφείο στην Αθήνα,δεν το έχω κλείσει.Με μία διαφορά όμως: το γραφείο μου δεν είναι πολιτικό,είναι επιχειρηματικό».

Κρασί και οικονομία

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Π.Σγουρίδης ασχολείται στο οικογενειακό κτήμα του με τα 100 στρέμματα αμπέλια τα οποία παράγουν εξαιρετικό κρασί- δυστυχώς,όπως λέει,άγνωστο στον πολύ κόσμο: «Παραμένω πάντοτε ενεργός πολίτης αλλά όχι επαγγελματίας πολιτικός» λέει και προσθέτει με νόημα: «Χωρίς να τη σπουδάσω,γνωρίζω οικονομία πολύ καλύτερα απ΄ αυτούς που έχουν σπουδάσει στην LSΕ και έχουν καταστρέψει την Ελλάδα». Ο κ.Σγουρίδης,ο οποίος ως αντιπρόεδρος της Βουλής προήδρευσε με επιτυχία σε αμέτρητες συνεδριάσεις,έχει σήμερα ένα παράπονο: «Δυστυχώς στην περίοδο της ευημερίας,που όλη η Ελλάδα χτιζόταν με αντιπαροχή και οι υδραυλικοί μας και καλοριφερτζήδες μας έγιναν εργολάβοι οικοδομών,εμείς υπηρετούσαμε την Ελλάδα και την πολιτική».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ