Καβγάς με εκατέρωθεν αιχμές και απειλές για διαχειριστικούς ελέγχους ξέσπασε ξαφνικά ανάμεσα στην υφυπουργό Τουρισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου και στον πρώην υπουργό Τουρισμού επί κυβερνήσεως ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλο . Αφορμή για τον καβγά στάθηκαν τα χρέη του ΕΟΤ προς τα ξένα ΜΜΕ, καθώς και τα ποσά που χορήγησε η προηγούμενη κυβέρνηση για δημόσιες σχέσεις, που κατά την κυρία Γκερέκου ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ. Ο καβγάς, που άρχισε ραδιοφωνικώς και συνεχίστηκε με ανακοινώσεις και με εκατέρωθεν απειλές, φαίνεται ότι δεν τελείωσε με τις δηλώσεις των ενδιαφερομένων, αλλά αναμένεται να κλιμακωθεί, αφού η υφυπουργός Τουρισμού εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο: «Δεν είναι δυνατόν να χρωστάμε ακόμη και στους ταξιτζήδες του Λονδίνου» είπε η κυρία Γκερέκου, για να εισπράξει σε λίγη ώρα απάντηση από τον κ. Μαρκόπουλο: «Δεν ανέχομαι να αφήνονται αιχμές εναντίον μου. Της υπενθυμίζω ότι στο υπουργείο Τουρισμού υπήρχε γυναίκα επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία και ήλεγχε τα πάντα και είναι εγκατεστημένη στο υπουργείο Τουρισμού με Προεδρικό Διάταγμα» . Οσον αφορά τη δήλωση της υφυπουργού ότι θα υπάρξει διαχειριστικός έλεγχος, ο κ. Μαρκόπουλος απαντά «ας κάνει όποιον έλεγχο θέλει».

Η κυρία Γκερέκου με δήλωσή της στο «Βήμα» αναφέρει ότι η ίδια ποτέ δεν είπε ποιος φταίει, δεν ανέφερε κανένα όνομα πρώην υπουργού, δεν κατονόμασε κανέναν και εξαγγέλλει ότι από τη Δευτέρα θα εισέλθουν στο υπουργείο Τουρισμού επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για να ελέγξουν τα πάντα: «Το χρέος είναι δυσβάσταχτο, θέλουμε να μάθουμε πώς δημιουργήθηκε αυτό το χρέος, το οποίο, να σημειωθεί, δεν υπάρχει πουθενά. Δεν είναι καν εγκεκριμένο στον προϋπολογισμό» τονίζει. Από τη Δευτέρα λοιπόν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης θα κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου και του ΕΟΤ. Το υπουργείο εμφανίζεται πάντως πολύ προσεκτικό σε κάθε «δήθεν» αποκάλυψη που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, γιατί, όπως ανέφερε στο «Βήμα» κυβερνητικός παράγοντας, ορισμένες από τις δήθεν αποκαλύψεις για σπατάλες κτλ. υποκρύπτουν συνδικαλιστικές και άλλες σκοπιμότητες.

Το υφυπουργείο Τουρισμού επιμένει πάντως ότι έγιναν σπατάλες, ότι υπήρξαν ταξίδια που στοίχισαν χιλιάδες ευρώ, ότι αγοράστηκε διαφημιστικός χρόνος σε κανάλια, όπως το CΝΝ, το ΒΒC και άλλα, χωρίς ποτέ να πληρωθεί, και τώρα όλα αυτά τα χρέη τα έχει κληρονομήσει η νέα κυβέρνηση και πρέπει να τα πληρώσει. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το θέμα δεν πρόκειται να σταματήσει στον διαχειριστικό έλεγχο, αλλά αν βρεθούν στοιχεία πιθανόν το όλο ζήτημα με τις σπατάλες στον ΕΟΤ να απασχολήσει και τη Βουλή: «Ας κάνει ό,τι ελέγχους θέλει» επαναλαμβάνει ο κ. Μαρκόπουλος και ζητεί «να μπει τελεία και παύλα για τις κατηγορίες για δήθεν σπατάλες». Και προσθέτει: «Ως εδώ. Γιατί πρέπει να γνωρίζει η κυρία υφυπουργός ότι ποσά μέχρις 1 εκατ. ευρώ ελέγχονται για τη νομιμότητά τους από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πάνω από 1 εκατ. ευρώ αποστέλλονται προς έλεγχο στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Α πρόσμενος σύμμαχος της υφυπουργού Τουρισμού εμφανίστηκε ο ΛΑΟΣ, ο βουλευτής του οποίου κ. Κ. Αϊβαλιώτης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να μάθει πόσα συνολικά είναι τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, πόσους υπαλλήλους απασχολούν και πόσο στοιχίζουν αυτοί οι υπάλληλοι στο ελληνικό Δημόσιο. Τις απαντήσεις έσπευσε να δώσει στη Βουλή η ίδια η κυρία Γκερέκου, η οποία αποκαλύπτει ότι στο εξωτερικό συνολικά λειτουργούν 28 γραφεία και παραρτήματα του ΕΟΤ. Και με το υπ΄ αριθμόν ΚΕ/227 έγγραφό της αποκαλύπτει ότι στα 28 αυτά γραφεία υπηρετούν 22 άτομα «ως προϊστάμενοι και αποσπασμένοι για έκτακτες ανάγκες από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΤ». Στην επόμενη παράγραφο γίνεται λόγος για τη μισθοδοσία τους ως εξής: «Η μισθοδοσία κατ΄ έτος ανέρχεται σε 4.584.934,00 ευρώ, καθώς το επίδομα αλλοδαπής κατ΄ έτος ανέρχεται σε 1.743.753,30 ευρώ». Αυτό σημαίνει, αν διαιρέσει κανείς τα ποσά, ότι οι διευθυντές αυτοί αμείβονται με 1.000 ευρώ τον μήνα, αναφέρει ο κ. Αϊβαλιώτης.

Ο κ. Μαρκόπουλος, χωρίς να κατονομάζεται από την κυρία Γκερέκου, λαμβάνοντας γνώση του εγγράφου, εξέφρασε την οργή του λέγοντας ότι τέτοιοι μισθοί δεν υπάρχουν πουθενά: «Δεν υπάρχει κανένας διευθυντής του ΕΟΤ στο εξωτερικό που να αμείβεται με πάνω από 3.000 ευρώ μηνιαίως. Προκαλώ την υφυπουργό να δώσει ακριβή στοιχεία και, αν επιμένει, τότε θα ζητήσω να καταθέσει επισήμως τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή».

Στο έγγραφο που κατατέθηκε ωστόσο στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ σημειώνεται και το εξής: «Το σύνολο του επί τόπου προσωπικού που υπηρετεί στις υπηρεσίες εξωτερικού του ΕΟΤ είναι 125 άτομα και το συνολικό ετήσιο ύψος των αμοιβών τους ανέρχεται στο ποσό των 4.223.000,00 ευρώ». Επιπλέον αποκαλύπτεται ότι ο ΕΟΤ οφείλει την εξόφληση των ανελαστικών δαπανών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2009, συνολικού ύψους 400.000 ευρώ, σε οκτώ γραφεία-παραρτήματα στα οποία η θέση του προϊσταμένου είναι κενή. Ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε ότι στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται και τα ενοίκια των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

Π ηγές από το υπουργείο Τουρισμού αποκαλύπτουν ακόμη και άλλες σπατάλες, όπως τις χαρακτηρίζουν. Ταξίδια του κ. Μαρκόπουλου ως υπουργού Τουρισμού της ΝΔ στοίχισαν μέσα σε δέκα μήνες περίπου 400.000 ευρώ. Η απάντηση του κ. Μαρκόπουλου ήταν ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ταξίδεψε από τέσσερις φορές στη Βρετανία και στη Ρωσία, τρεις φορές στη Γερμανία και από μία φορά στις ΗΠΑ (Αϊντάχο για να εκπροσωπήσει τη χώρα για τους Special Οlympics- και είχε και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν ), Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Βρυξέλλες: «Σ΄ όλα τα ταξίδια συνοδευόμουν με μονοψήφιο αριθμό συνεργατών και σχεδόν ποτέ δεν ταξίδεψα σε θέση μπίζνες», αφήνοντας έτσι αιχμές για άλλους συναδέλφους του που πέρασαν από το υπουργείο, χωρίς όμως να τους κατονομάζει. Ωστόσο το υφυπουργείο Τουρισμού διαθέτει στοιχεία έτοιμα να τα καταθέσει στη Βουλή για πολυπληθείς αποστολές υπουργών της ΝΔ στο εξωτερικό. Μάλιστα ένας υπουργός, όπως λένε παράγοντες του υπουργείου, είχε ταξιδέψει στη Μόσχα, πριν από μερικά χρόνια, συνοδευόμενος από 25 άτομα, ενώ ένας άλλος μετέφερε και τον προσωπικό του μάγειρα σε μακρινό προορισμό.

«Μαύρη τρύπα» 80 εκατ. ευρώ

Τον προκάτοχό του στο υπουργείο Τουρισμού κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο ενέπλεξε ο Κ. Μαρκόπουλος σχετικά με τη «μαύρη τρύπα» στον Τουρισμό

Ο πρώην υπουργός Τουρισμού και σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε την κυρία Γκερέκου «να μην ντρέπεται και να ζητήσει τα χρήματα από τον κ. Παπακωνσταντίου» , αφήνοντας έτσι αιχμές ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει κονδύλια για τον Τουρισμό. Υπενθύμισε μάλιστα ότι τον Δεκέμβριο του 2008, προτού ο ίδιος τοποθετηθεί στο υπουργείο Τουρισμού, ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είχε εγκρίνει αύξηση κατά 50% του κονδυλίου για τον τουρισμό. Αυτό σημαίνει ότι από 50 εκατ. ευρώ που ήταν το κονδύλι για τον ΕΟΤ (κυρίως για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό) πήγε αυτομάτως στα 75 εκατ. ευρώ: «Αυτά τα χρήματα είτε δεν τα εισέπραξε είτε δεν ξέρει πώς να τα εισπράξει από το υπουργείο Οικονομικών η υφυπουργός» τονίζει. Ο κ. Μαρκόπουλος όμως λέει και κάτι άλλο, εμπλέκοντας εμμέσως πλην σαφώς και τον προκάτοχό του στο υπουργείο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Τα χρέη που κληρονόμησε από τον κ. Σπηλιωτόπουλο παραλαμβάνοντας το υπουργείο ήταν περίπου 80 εκατ. ευρώ. Μια «μαύρη τρύπα» δηλαδή 80 εκατ. ευρώ στον τουρισμό, που ήταν κυρίως, όπως διεπίστωσε, χρέη προς τα ΜΜΕ του εξωτερικού. Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα, πώς ξοδεύθηκαν, έπιασαν τουλάχιστον τόπο; Ερωτήματα που μάλλον θα τα απαντήσει ο διαχειριστικός έλεγχος. Κατά τον κ. Μαρκόπουλο έγινε κάποιος διακανονισμός ώστε να μπορέσει να αγοράσει τηλεοπτικό χρόνο κατά το 2009, γιατί χωρίς διακανονισμό δεν μπορούσε να διαπραγματευθεί με ξένα δίκτυα, όπως το CΝΝ, το ΒΒC, το ΝΒC κτλ.