Σε σημείο εσωτερικής έκρηξης έχει φτάσει ο ΟΑΕΔ. Οι πιέσεις που δέχεται από κυβερνητικούς και κομματικούς παράγοντες τον έχουν μετατρέψει σε μηχανισμό εξυπηρέτησης ρουσφετιών, αντί να ασχολείται με τις πολιτικές για την απασχόληση, την αντιμετώπιση της ανεργίας και να έχει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, φαινόμενα κακοδιοίκησης έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα μεταξύ των εργαζομένων. Η κατάσταση έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε πολλές καταγγελίες κατά του προέδρου του Οργανισμού προέρχονται από μέλη της ΔΑΚΕ, την παράταξη που με πρωταγωνιστή τον κ. Γ. Βερναρδάκη είχε στήσει στον τοίχο τη διοίκηση του ΠαΣοΚ κατηγορώντας τη ότι μαγείρευε τα στοιχεία για τους ανέργους. Στοιχεία για μονιμοποιήσεις συγγενών και συνεργατών του προέδρου του ΟΑΕΔ, καθώς και συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, για παράτυπες μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών στις σχολές του ΟΑΕΔ, όπως π.χ. του κομμωτή που προσελήφθη σαν ηλεκτρολόγος με πτυχίο που απέκτησε στην πορεία, για μεθόδους με τις οποίες αποκρύπτεται ο πραγματικός αριθμός των ανέργων, έρχονται καθημερινώς στην επιφάνεια φανερώνοντας μια εικόνα κομματικού «παραμάγαζου».

Οι ρωγμές στο σύστημα
Επί έτη, ο ΟΑΕΔ αποτελούσε ένα είδος άβατου, καμία πληροφορία δεν έβγαινε έξω από το γραφείο του προέδρου. Το τελευταίο διάστημα όμως το προστατευτικό περίβλημα υπέστη ρωγμές. Ενδεχομένως η επιθυμία του κ. Βερναρδάκη να θέσει υποψηφιότητα στη Β΄ Αθήνας να έχει ενοχλήσει ορισμένους συντρόφους του, ιδίως επειδή θα χειριστεί την πρόσληψη 20.000 ανέργων στους ΟΤΑ και βρίσκεται σε συνεννοήσεις με δημάρχους εγείροντας υποψίες ότι στήνει δικό του μηχανισμό. «Γαλάζιοι» παράγοντες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι επειδή δεν μπορούν να προωθήσουν τα αιτήματά τους, όπως γινόταν παλαιότερα, και υφίστανται περικοπές. Η οικονομική κρίση και η έκρηξη της ανεργίας έχουν εκ των πραγμάτων περιορίσει τις δυνατότητες πελατειακής εξυπηρέτησης όχι όμως και τις απαιτήσεις των ανθρώπων του συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι να «διαρρέουν» πληροφορίες από κάθε τρύπα του Οργανισμού, για βόλεμα κομματικών στελεχών, για πριμοδότηση της εκλογικής πελατείας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, για αλλοίωση των στοιχείων της ανεργίας, για παιχνίδια με τα χρήματα του ΛΑΕΚ, για την ομηρεία χιλιάδων ανέργων- ουδείς γνωρίζει τον πραγματικό τους αριθμό, ίσως ούτε και ο ΟΑΕΔ- μέσω των προγραμμάτων stage.

Ο κ. Βερναρδάκης, πρώην εκπαιδευτικός στις σχολές του ΟΑΕΔ και στέλεχος της ΔΑΚΕ- ΟΑΕΔ, έχει παραμείνει σταθερός στη θέση του από το 2004, παρά τις φουρτούνες στο προϊστάμενο υπουργείο Απασχόλησης και την αλλαγή τεσσάρων υπουργών (κκ. Π. Παναγιωτόπουλου, Σ. Τσιτουρίδη , Β. Μαγγίνα και η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ). Λέγεται ότι είχε κακές σχέσεις με όλους τους υπουργούς Απασχόλησης πλην της κυρίας Πετραλιά με την οποία έχει βρεθεί οδός συνεργασίας. Η υπουργός Απασχόλησης βρισκόταν σε περιοδεία στη Θεσσαλία και μολονότι την αναζητήσαμε δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία μαζί της.

Πηγές από το περιβάλλον του κ. Βερναρδάκη αποδίδουν τις καταγγελίες στον πόλεμο που δέχεται επειδή θα πολιτευτεί στη Β΄ Αθήνας, κυρίως όμως στην πρόσληψη των 20.000 ανέργων, και μιλούν για συκοφαντίες και όχι για κριτική. Αναφέρουν ότι τα ονόματα συγγενών και συνδικαλιστών που μονιμοποιήθηκαν αποτελούν τμήμα ενός διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 900 ατόμων, «μεταξύ των οποίων βρίσκονται και συνδικαλιστές και συγγενείς συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ». Αρνούνται ότι αποκρύπτονται στοιχεία για την ανεργία, η οποία όπως λένε υπολογίζεται από τη στατιστική υπηρεσία, που πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε στοιχεία που δείχνουν διογκωμένο το ποσοστό της. Τα μόνα στοιχεία λένε που έχει ο ΟΑΕΔ είναι αυτά των προσλήψεων και των απολύσεων, τα οποία υποβάλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιεύονται. Σε ό,τι αφορά τις μονιμοποιήσεις των εκπαιδευτικών, επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Οργανισμός προτάσσει στις προσλήψεις άνεργους «και όχι δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ψάχνουν για δεύτερη δουλειά. Εκεί να βλέπατε αδέλφια, ξαδέλφια και κουμπάρους» λένε.

Οι πόροι και οι πηγές τους
Σημειώνουν επίσης ότι αντί να δαπανώνται χρήματα για πραγματικά εργαστήρια έχει εισαχθεί η πληροφορική και τα εργαστήρια προσομοίωσης, γι΄ αυτό και χρειάζονται άνθρωποι οι οποίοι να είναι σε θέση να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική προώθησης της υψηλής τεχνολογίας. Οσο για τους πόρους του ΛΑΕΚ, παραπέμπουν σε δήλωση του ίδιου του κ. Βερναρδάκη ότι «ο ΟΑΕΔ είναι ενιαίος και αδιαίρετος και άρα οι πόροι του ΛΑΕΚ είναι πόροι του ΟΑΕΔ». «Η ΓΣΕΕ φωνάζει περισσότερο από αυτό που της αναλογεί, αφού συνεισφέρει μόνο το 11% στον Λογαριασμό», υποστηρίζουν.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι όταν ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γιώργος Βερναρδάκης ακούει συχνά πυκνά κριτικές που του ασκούνται αριστερά και δεξιά σχολιάζει ότι «πέντε χρόνια στον ΟΑΕΔ γίνεται δουλειά. Οποιος την αμφισβητεί ή θέλει να την ελέγξει ας έρθει να δει στοιχεία, αριθμούς και κυρίως ανθρώπους που υποστηρίχτηκαν και ωφελήθηκαν από τις πολιτικές του για να φτιάξουν τη ζωή τους και να αντιμετωπίσουν την ανεργία».

Οι καταγγελίες
Διορισμοί συγγενών και κομματικών
Σύμφωνα με συγκεκριμένες καταγγελίες (τα στοιχεία και τα πλήρη ονόματα βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), τo 2008 μονιμοποιήθηκαν ως εργασιακοί σύμβουλοι συγγενείς του διοικητή του Οργανισμού, στενοί συνεργάτες του, συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, καθώς και υιοί, θυγατέρες και σύζυγοι «γαλάζιων» συνδικαλιστών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους:

Στ. Β. και Σπ. Β., ανιψιοί του διοικητή του ΟΑΕΔ, Αιμ. Β., ομοίως ανιψιά του κ. Βερναρδάκη, Σπ. Θ., υιός διευθύντριας ΚΠΑ, Βλ. Θ., αδελφός συνεργάτιδος του κ. Βερναρδάκη και συνδικαλίστριας της ΔΑΚΕ, Αν. Γ., σύζυγος συνεργάτη του διοικητή του ΟΑΕΔ και συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, Δημ. Τ., σύζυγος επιστημονικού συμβούλου του κ. Βερναρδάκη, Ασ. Α., ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Βερναρδάκη, Αρ. Α,. αδελφός της ιδιαιτέρας, Μ. Κ., κόρη της περιφερειακής διευθύντριας Πελοποννήσου, Μ. Ρ., κόρη πρώην διευθυντή ΤΕΕ και στελέχους της ΔΑΚΕ, Δημ. Ζ., γραμματεία διοικητή ΟΑΕΔ, Κων. Κ., διευθυντής γραμματείας διοικητή ΟΑΕΔ, Θ. Φ., υιός προέδρου συνταξιούχων της ΝΔ, Στ. Λ., κόρη στελέχους της ΔΑΚΕ, Χρ. Κ., κόρη στελέχους της ΔΑΚΕ, Ι. Β., συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, Ι. Π., Στ. Σ., Πην. Σ., στελέχη της γραμματείας του κ. Βερναρδάκη.