H bad bank της ΤτΕ…

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας (σκίτσο) μπορεί συνεχώς να ζητεί από τις τράπεζες να επιταχύνουν τις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων,ωστόσο και αυτός δίνει τις δικές του εξετάσεις στη διαχείριση των επισφαλειών. Ü Ο λόγος γίνεται για τηνενιαία bad bank υπότη σκέπη της οποίας βρίσκονται οι 16 κακές τράπεζες των ομίλων που χρεοκόπησανμετά το ξέσπασμα της κρίσης. Ü Οι διαχειριστές της, που έχουν προσληφθεί και ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα, έχουν δικαιώσει τον διοικητήμέχρι στιγμής. Ü Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 9 δισ. ευρώ που διαχειρίζονται συνολικά, η bad bank της ΤτΕ έχει ανακτήσει μέχρι στιγμής το 12%-13%, δηλαδή πάνω από 1,1 δισ. ευρώ.

…και οι ρυθμίσεις

Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά επιτυχημένες ρυθμίσεις, που είναι η βασική στρατηγική της ΤτΕ, ώστε να μην πληγεί η οικονομία από πιο επιθετικές λύσεις. Ü Για το 2018 μάλιστα, με την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών, οι διαχειριστές βλέπουν σημαντική ενίσχυση των εσόδων. Ü Και αυτό διότι θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ενώ για όσους παραμένουν μη συνεργάσιμοι οι πλειστηριασμοί θα γεμίσουν τα ταμεία της τράπεζας με φρέσκο χρήμα.

Επιστροφή στις ρίζες

Εδώ και κάποια χρόνια το παραδοσιακό think tank του ΣΕΒ, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), είχε αντικατασταθεί από το εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου που επιμελείται ο οικονομολόγος κ. Μιχάλης Μασουράκης, προκαλώντας αντιδράσεις στα μέλη του, παρά το γεγονός ότι το εγχείρημα πέτυχε επικοινωνιακά. Ü Η «Ελληνική Παραγωγή» όμως, ο νέος φορέας που ιδρύθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο με στόχο την ενίσχυση του ρόλου τής μεταποιητικής βιομηχανίας που ήδη αριθμεί 40 μέλη –πολλά εξ αυτών και μέλη του ΣΕΒ -, ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας τη συνεργασία της με το ΙΟΒΕ. Ü Μπορεί τα μέλη της «Ελληνικής Παραγωγής» όπου σταθούν και όπου βρεθούν να υποστηρίζουν ότι δεν είμαστε «αντιΣΕΒ», αλλά η πρωτοβουλία αυτή δείχνει τις διαφορές τους με τον ΣΕΒ, εξ ου και η προσπάθεια του νέου φορέα για… επιστροφή στις ρίζες. Ü Η συνεργασία έγκειται στην έκδοση μηνιαίου δελτίου οικονομικής συγκυρίας για τη βιομηχανία από τον ΙΟΒΕ.

Ο Μπάφετ αποθεώνει τον Τραμπ

ΟΓουόρεν Μπάφετδεν είναι υποστηρικτής του Τραμπ. Υποστήριξε ευθέως τηΧίλαρι Κλίντονστις προεδρικές εκλογές του 2016. Παρατηρεί όμως ότι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων από το 35% στο 21% που δρομολογεί ο Τραμπ θα χαρίσει αυτομάτως στους μετόχους μεγαλύτερο μερίδιο επί των εταιρικών κερδών.«Οσοι έχουν μερίδια στις επιχειρήσεις θα έχουν πλέον 20% περισσότερα δικαιώματα επί των κερδών που πραγματοποιούν εντός της αμερικανικής επικράτειας» τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC. Ο γερόλυκος των επενδύσεων εξήγησε:«Εμείς στη Berkshire Hathaway ελέγχουμε κατά 100% τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας σιδηροδρόμων BNSF Railway, αλλά δεν εισπράττουμε το 100% των κερδών της. Εισπράτταμε το 65% και τώρα φτάσαμε στο 79% των κερδών. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη από 20%». Απλά πράγματα…

Deal στον τουρισμό

Μια σημαντική συμφωνία έκλεισε στο τέλος του 2017 στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας και ειδικότερα στην παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Ο ελληνικός όμιλος εταιρειών Kyvernitis Travel SA προχώρησε στην εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου τής HRG Greece, μέλους της Hogg Robinson Group. H συμφωνία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ομίλου με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και ανθρώπινο δυναμικό 100 και πλέον στελεχών. Η Kyvernitis Travel δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στις μεταφορές πληρωμάτων στη ναυτιλία και στον κλάδο της ενέργειας, στη διαχείριση εταιρικών ταξιδιωτικών αναγκών και σε tailor-made πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ