Υπάρχει μια δυσκολία στον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του. Δεν το κάνει εύκολα, ούτε απολύει υπουργούς με τους οποίους δεν είναι ικανοποιημένος. Αλλά κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να κάνει τον ανασχηματισμό για τον οποίο κυβερνητικοί κύκλοι άφησαν να εννοηθεί ότι αυτός θα γίνει μόλις κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Η αξιολόγηση ωστόσο, όπως τουλάχιστον δηλώνουν, κλείνει οσονούπω (αφού αποδέχτηκαν ή θα αποδεχτούν όλα τα προαπαιτούμενα) και όμως ανασχηματισμός δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα. Ούτε ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται διατεθειμένος να τον κάνει πριν από το τέλος του έτους. Υπάρχει, θα πείτε, κάποια εξήγηση γι’ αυτό;
nnn
Κατά μία εκδοχή δεν κάνει ανασχηματισμό επειδή θέλει ενωμένη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα τον Ιανουάριο που θα ψηφίζονται τα μέτρα. Κατά μία άλλη εκδοχή δεν έχει πάγκο, αν και όπως έμαθα αναζητεί πρόσωπα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή κόμματος. Προσφάτως, σε μια κινηματογραφική έξοδο συνάντησε προβεβλημένο στέλεχος της Αριστεράς και τη βολιδοσκόπησε για συνεργασία με την κυβέρνηση. Εισέπραξε ένα «όχι», αλλά δεν το βάζει κάτω, αναζητεί νέα πρόσωπα. Πάντως, όταν και όποτε αποφασίσει να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του, ώστε να απαλλαγεί από ορισμένους υπουργούς και υφυπουργούς που δεν απέδωσαν και ήρθαν με την πολιτική τους σε αντίθεση με την Κουμουνδούρου, μην εκπλαγείτε εάν δείτε και πάλι τον Νίκο Φίλη να εισέρχεται στην κυβέρνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Φίλης έσωσε την… παρτίδα με το σκάνδαλο της Σαουδικής Αραβίας. Εδωσε λύση, πίσω από την οποία έτρεξε (κάνοντας kolotoumpa) το Μαξίμου, αλλά και ο κ. Καμμένος.



Αναζητείται γενικός γραμματέας


Προς το παρόν αναζητείται νέος γενικός γραμματέας (αρμόδιος για την οικονομική εξωτερική πολιτική) στο υπουργείο Εξωτερικών και δεν βρίσκουν. Θα είναι ο αντικαταστάτης του εξαδέλφου του Πρωθυπουργού Γ. Τσίπρα, ο οποίος μετακόμισε στο κλειστό περιβάλλον του Μαξίμου ως οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι γιατί ο κ. Τσίπρας (ο ξάδελφος) εγκατέλειψε τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών. Τι συνέβη ανάμεσα σε αυτόν και τον Νίκο Κοτζιά; Θα το μάθουμε ποτέ;



Ο «Guardian» για τα βλήματα


Την ώρα που υπήρξαν νέες αποκαλύψεις στις οποίες προέβησαν στελέχη της ΝΔ (Βορίδης – Παναγιωτόπουλος) για το σκάνδαλο της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, στο οποίο εμπλέκεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, η βρετανική εφημερίδα «Gurdian» αναφέρει ότι αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ η όλη υπόθεση. Συγκεκριμένα: Η κυβέρνηση, σημειώνει το ρεπορτάζ, δέχεται σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς της και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο για αδιαφανείς διαδικασίες και ζητούν την παραίτησή του. Και επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελέγχει 153 βουλευτές επί συνόλου 300 και η κυβέρνηση εξαρτάται από τις ψήφους των εννέα βουλευτών των ΑΝΕΛ. Η θερμή υποστήριξη που παρείχε ο Τσίπρας στον Καμμένο σε μια φορτισμένη συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα έκανε πολύ λίγα για να διαλύσει τα ερωτήματα γύρω από τη συμφωνία».



Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει… Αδωνι


Δύο γαλάζιοι έχουν μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης (που έως τώρα αναχαιτίζει όλες τις επιθέσεις) και ο άλλος ο Αδωνις Γεωργιάδης. Το τι του «σούρνουν» οι συριζαίοι (συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα) από το πρωί έως το βράδυ και επί καθημερινής βάσεως του αντιπροέδρου της ΝΔ δεν λέγεται. Αφήστε που ο Πάνος Καμμένος τον έχει ταράξει στις μηνύσεις. Και όμως ήρθε η στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε… ομόφωνα τον Αδωνι. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
nnn
Την Πέμπτη το πρωί υπήρξε στη Βουλή συζήτηση για την άρση ασυλίας των Παύλου Πολάκη, Αδωνι Γεωργιάδη και Βασίλη Γιόγακα (γαλάζιος βουλευτής, πρώην νομάρχης). Υπήρξε κινητοποίηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να παρευρίσκονται στη Βουλή ώστε να ψηφίσουν. Βεβαίως η κινητοποίηση έγινε όχι για να «σώσουν» τον Αδωνι Γεωργιάδη ή τον Βασίλη Γιόγακα, αλλά για να «σώσουν» τον Παύλο Πολάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ορκισμένος εχθρός του Αδωνι ελεγχόταν για τέσσερις υποθέσεις της περιόδου που ήταν δήμαρχος Σφακίων. Ο Αδωνις για δημοσιοποίηση απόρρητου εγγράφου. Οι συριζαίοι ψήφισαν να μην αρθεί η ασυλία και για τους τρεις «ελεγχόμενους».



Ο Ζουράρις και η Louis Vuitton


Το μένος του για τις ακριβές τσάντες περιέγραψε ο Κώστας Ζουράρις, υφυπουργός Παιδείας (που έχει στην αρμοδιότητά του μόνον τα ελληνικά σχολεία του Εξωτερικού), αρχηγός του κόμματος «Πυρίκαυστος Ελλάς» και συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ (δηλαδή ψηφίζει ό,τι ψηφίζουν και οι ΑΝΕΛ) και το δείχνει με κάθε ευκαιρία. Τις προάλλες του ζητήθηκε από συγγενικό του πρόσωπο να αγοράσουν ένα δώρο για κάποια ονομαστική εορτή. Και μάλιστα του υπέδειξαν να αγοράσουν «κάτι» από το κατάστημα της Louis Vuitton, στην οδό Βουκουρεστίου. Και πώς νομίζετε ότι αντέδρασε; Πρώτα απ’ όλα είπε στο συγγενικό του πρόσωπο (πιο κοντινό δεν γίνεται) ότι δεν είναι πάμπλουτος (ανέφερε δύο ονόματα πλουσίων) και δεύτερον ότι δεν τολμά να περάσει ούτε απ’ έξω από το συγκεκριμένο κατάστημα γιατί, όπως εξήγησε, «το πέρασμά του θα του το χρεώσουν 10.000 ευρώ».

HeliosPlus