Ο αντισυστημικός λαϊκισμός αποδεικνύεται πλέον ως η κυρίαρχη δύναμη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η επικράτηση του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ ,τη χώρα που είτε μας αρέσει είτε όχι αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη του δυτικού κόσμου, ανοίγει το δρόμο στην εποχή των τεράτων.

Ένας γραφικός υποψήφιος, που κατάφερε να εκτοπίσει τους συνυποψηφίους του στο ρεπουμπλικανικό κόμμα και στη συνέχεια να πείσει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, απέναντι σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις θα ηγείται σε λίγο μιας υπερδύναμης. Με όπλο τη δημαγωγία, το ρατσισμό απέναντι στους ξένους, τους μετανάστες, τους διαφορετικούς, κατάφερε να πείσει εκατομμύρια συμπατριώτες τους ότι αποτελεί μια αντισυστημική δύναμη!

Επένδυσε στο φόβο, την ανασφάλεια, το θυμό των ψηφοφόρων, τροφοδότησε τις συνωμοσιολογικές αντιλήψεις για το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι και κατάφερε να πείσει ότι αποτελεί την εναλλακτική λύση απέναντι στις διεφθαρμένες ελίτ. Μπορεί οι ΗΠΑ επί Ομπάμα να κατάφεραν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση,να μειώσουν την ανεργία αλλά ταυτόχρονα οι ανισότητες παρέμειναν στα ύψη.

Η μεσαία τάξη που βλέπει διαρκώς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης το βιωτικό της επίπεδο να μειώνεται αντί να αυξάνεται φαίνεται ότι αποτέλεσαν τη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του Τράμπ. Με τη λαϊκίστικη ρητορική του, με διαρκείς ψευδολογίες, κατάφερε να μετατρέψει ένα ακατέργαστο λαϊκό θυμικό σε πολιτική δύναμη, που σάρωσε κυριολεκτικά τις αντιστάσεις σε οποιαδήποτε ορθολογική αντίδραση.

Το ζήσαμε το φαινόμενο και στην Ευρώπη με το Brexit αλλά και την άνοδο του ακροεδεξιού λαϊκισμού σε πολλές χώρες. Με την εποχή Τράμπ είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή η τάση της αντισυστημικής ρητορείας θα έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση.

Πέρα από τις όποιες εξελίξεις στις ΗΠΑ ο κόσμος ολόκληρος μπαίνει πια σε μια νέα απρόβλεπτη εποχή. Μια περίοδος γενικής ανασφάλειας βρίσκεται μπροστά μας. Τα πρώτα μηνύματα από τις αγορές είναι ενδεικτικά. Ένας πλανητάρχης που στηρίζεται στην άγνοια, την ευκολία να εκτοξεύει κάθε λογής απειλές κατά πάντων και πασών μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανοίξει τον ασκό του αιόλου. Με τόσα ανοιχτά μέτωπα γύρω μας μια ακόμα παγκόσμια αταξία είναι ότι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί. Η μόνη ίσως ελπίδα, για να μην επιβεβαιωθεί η εποχή των τεράτων είναι να μπορέσουν τα θεσμικά αντίβαρα που υπάρχουν στην αμερικάνικη δημοκρατία, να συγκρατήσουν τον υπερφίαλο και αδίστακτο νέο πλανητάρχη…