Οι Απάτσι και οι άλλες φυλές των Ινδιάνων της Αμερικής συνήθιζαν όταν έκλειναν μία συμφωνία με τους λευκούς να καπνίζουν την πίπα της ειρήνης. Με το πέρασμα του χρόνου οι δύσκολες συμφωνίες επισφραγίζονταν συνήθως με τσούγκρισμα των ποτηριών σαμπάνια. Στη Λευκωσία μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ και της «ιστορικής», όπως χαρακτηρίστηκε και από τους τρεις ηγέτες συμφωνίας για την δημιουργία αγωγού και καλωδίου που θα συνδέει τις τρεις χώρες η συμφωνία επισφραγίστηκε με…Cohibas.

Δεν ήταν βεβαίως μέσα στο πρόγραμμα, αλλά της στιγμής. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Μετά από ένα πλούσιο γεύμα (διάβαζε ψαροκατάσταση) που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ήρθε η ώρα του καφέ. Ο κ. Αναστασιάδης που έχει αυτο-αναγορεύσει το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ως «ζώνη ελεύθερου καπνίσματος» (ενώ στην υπόλοιπη χώρα η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους τηρείται σχολαστικά) άναψε ένα από τα αγαπημένα του αμερικάνικα τσιγάρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης καθώς και ο Ισραηλινός Μπενιαμίν Νετανιάχου άρχισαν να καπνίζουν… πούρο. Παραμένει άγνωστο ποιος κέρασε ποιον, αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Εκείνο που είχε σημασία είναι ότι η αίθουσα όπου κάθονταν όλες μαζί οι αντιπροσωπείες στο Προεδρικό Μέγαρο ντουμάνιασε από τους καπνούς. Βλέποντάς τους ο κ. Τσίπρας είχε να επιλέξει ανάμεσα στα αμερικάνικα τσιγάρα του Προέδρου Αναστασιάδη και των πούρων που κάπνιζαν οι άλλοι δύο. Τελικά επέλεξε το πούρο (που κάποιοι το βάφτισαν… σοσιαλιστικό, αφού και ο Τσε, όπως έλεγαν τέτοια κάπνιζε) και τράβηξε μερικές βαθιές ρουφηξιές δείχνοντας να το απολαμβάνει. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με τον Πρωθυπουργό και το κάπνισμα. Ο ίδιος δεν καπνίζει ή λέει όταν είναι αγχωμένος μόνον τότε καπνίζει. Να θυμίσω ότι την προηγούμενη φορά που κάπνισε σε κλειστό χώρο ήταν και πάλι σε Προεδρικό Μέγαρο, στη σύσκεψη αρχηγών που έγινε υπό τον Πρ. Παυλόπουλο.

Οταν το πρωτόκολλο δεν ξέρει από παγωνιά
Το νέο ενδυματολογικό αξεσουάρ του Πρωθυπουργού είναι ένα μπλε ολόμαλλο κασκόλ. Το εμφάνισε στη Λευκωσία και έγινε μάλιστα, όπως έμαθα και αντικείμενο συζήτησης. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Στη Λευκωσία υπήρχε τούτες τις ημέρες παγωνιά, ίσως η μεγαλύτερη παγωνιά των τελευταίων ετών. Να σκεφτείτε ότι μόλις προσγειώθηκε στη Λευκωσία το πρωθυπουργικό αεροσκάφος κέρασαν τον κ. Τσίπρα (και τη συνοδεία του) ένα σφηνάκι ζιβανία, έτσι για να ζεσταθεί. Την επομένη ο κ. Τσίπρας ήρθε αντιμέτωπος με τον πρωτόκολλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας που δεν επιτρέπει παλτά κτλ στις καταθέσεις στεφάνων. Εδώ ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε με κοστούμι, ο κ. Τσίπρας με παλτό; Κρύωνε όμως. Παράτησε το παλτό του και φόρεσε το μάλλινο μπλε κασκόλ.
Η Ντόρα και ο Σταϊνμαγερ
Ισως ορισμένοι να διερωτηθείτε πού χάθηκε η Ντόρα Μπακογιάνη; Την ανακάλυψα στο Βερολίνο, όπου πήγε σε πάρτι… γενεθλίων. Ο (πολύς) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ κλείνει τα 60 χρόνια ζωής και έσπευσε η Ντόρα να του ευχηθεί και να παραστεί και στο γενέθλιο πάρτι που έδωσε την Πέμπτη το βράδυ. Ηταν εκεί πολλοί ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, βουλευτές των Πρασίνων, αλλά και ο Κόφι Ανάν με τον οποίον η Ντόρα είχε μια θερμή χειραψία. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι η Ντόρα πήγε στο Βερολίνο και ξαφνικά της την έπεσαν όλοι για το προσφυγικό. Είχε, μαθαίνω μία συνομιλία με τον υπουργό Προεδρίας της Καγκελαρίας στον οποίο είπε ότι θα πρέπει να πιεστεί η Τουρκία ώστε να ζητεί βίζες από μουσουλμανικά κράτη (Υεμένη, Μαρόκο, Τυνησία κτλ),προκειμένου να περιορίσει και να ελέγξει το κύμα προσφύγων που έρχονται από αυτές τις χώρες και εν συνεχεία περνούν στην Ελλάδα. Τι απάντησε ο Γερμανός υπουργός δεν γνωρίζω, αλλά, μου είπαν πως έδειξε κατανόηση.
***
Μητσοτάκης καλεί Μουζάλα
Το προσφυγικό και το θέμα της συνθήκης Σένγκεν μπαίνει στις άμεσες προτεραιότητες της ΝΔ. Εγιναν τα τελευταία 24ωρα απανωτές συσκέψεις, διαμορφώθηκαν κάποιες προτάσεις και μαθαίνω ότι τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Β. Κικίλια θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Μαθαίνω επίσης ότι η ΝΔ θα παρουσιάσει και προτάσεις για το προσφυγικό. Αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης θέλει και αυτός να συζητήσει το προσφυγικό. Τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο και θα συναντηθούν την Παρασκευή το μεσημέρι. Να δείτε ότι ο κ. Θεοδωράκης θα ζητήσει σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του κ. Παυλόπουλου για το προσφυγικό (και για την συνθήκη Σένγκεν) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα του πει και πάλι ότι δεν συγκαλεί αυτός σύνοδο πολιτικών αρχηγών, αλλά όταν το ζητήσει ο Πρωθυπουργός.
Το κόκκινο πανί για τους αγρότες

Την άλλη φορά τον είχαν όμηρο στην Κομοτηνή επί 12 ώρες. Οπου τον συναντούν οι αγρότες επιτίθενται φραστικά εναντίον του. Την Πέμπτη δεν τον άφησαν να εγκαινιάσει να την Agrotica. Περίπου 20.000 γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς, μαζί με παραγωγούς λαϊκών αγορών και ανθοκόμους πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και δεν άφησαν το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου να εγκαινιάσει την έκθεση. Τα ΜΑΤ πάντως έδρασαν για άλλη μια φορά. Εκαναν χρήση χημικών, προκειμένου να απωθήσουν τους αγρότες που διαδήλωναν εναντίον του ασφαλιστικού. Αυτοί αντί άλλης αντίδρασης, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.