Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται στην Ελλάδα να «συζητήσει» (τρόπος του λέγειν: να υπαγορεύσει τις θελήσεις του) για την πορεία του προγράμματος δανεισμού της χώρας. Θα γίνει όμως το ίδιο και για το γερμανικό αναγκαστικό δάνειο; Θα τις επιβάλλει και σε αυτό το θέμα;

Ο Γερμανός υπουργός, εκτός από λίαν αμφιλεγόμενος αρχιτέκτονας της διαχείρισης της κρίσης, είναι και ο άνθρωπος που αμέσως όταν τέθηκε το ζήτημα του αναγκαστικού γερμανικού δανείου της Κατοχής και πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα έσπευσε αυτοκλήτως να δηλώσει ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν και καλά θα κάνουν οι Ελληνες, όπως είπε, να ασχολούνται με τις μεταρρυθμίσεις τους: έχει λοιπόν λάβει θέση. Η Ελλάδα;

Κατά την επίσκεψη πριν από λίγες ημέρες του συναδέλφου του στη γερμανική κυβέρνηση υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, η κυβέρνηση δεν δημοσιοποίησε αν έθεσε ή δεν έθεσε το ζήτημα στις συζητήσεις που είχαν μαζί του τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Πάντως οι υπάρχουσες ενδείξεις είναι ότι το ζήτημα δεν ετέθη.

Εξ ίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη σύντομη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Βεστερβέλε, δεν του ετέθη ούτε ένα σχετικό ερώτημα – ήταν πάντως μία ημέρα που οι περισσότεροι διαπιστευμένοι στο ΥΠΕΞ συντάκτες βρίσκονταν στην Κύπρο προσκεκλημένοι του προέδρου Αναστασιάδη. Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε σχετική αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό, είναι κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί και με την επίσκεψη Σόιμπλε. Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει το ζήτημα και οφείλει επίσης να δηλώσει δημόσια τι ακριβώς θα πει στον κ. Σόιμπλε αλλά και τι προτίθεται να πράξει σχετικά. Δεν είναι δυνατόν να παραμένει αυτό το θέμα στη γκρίζα ζώνη της δημόσιας ζωής, στην άγνοια του τι πραγματικά συμβαίνει.

Εν τω μεταξύ, το σχετικό πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχει ήδη σαφώς καθυστερήσει. Επρεπε και μπορούσε να είναι έτοιμο και να έχει ήδη παραδοθεί. Ελπίζει κανείς ότι δεν πρόκειται για μια καθυστέρηση τεχνητή, πίσω από την οποία να βρίσκεται κάποιο είδος πολιτικής «οδηγίας» για να… περάσουν πρώτα οι γερμανικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και οφείλει να το κάνει τώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έρχεται στην Αθήνα.

Αν δεν το κάνει, η γερμανική πλευρά θα δικαιούται να επικαλεστεί αυτή την απουσία του ζητήματος από την ατζέντα των επίσημων διμερών συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση και σίγουρα θα το πράξει.

Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι αυτός ο σχεδιασμός και ότι η κυβέρνηση θα τολμήσει να πράξει το επιβεβλημένο και το αυτονόητο.

Πολύ σύντομα θα ξέρουμε.