Απαράδεκτη ήταν η οργάνωση της εκδήλωσης του κ. Ευ. Βενιζέλου στο Κλειστό του Μίλωνα την Πέμπτη. Ο Βαγγέλης ήταν σχετικά καλός, αλλά η ακουστική ήταν κακή, ενώ μόλις εμφανίστηκε από τα μεγάφωνα ακούστηκε … πεντοζάλης. Κανονικά θα έπρεπε να ακουστεί ο «Σαλονικιός», αλλά ίσως προτιμήθηκε ο πεντοζάλης στο πλαίσιο της ψυχολογικής προετοιμασίας για τη βραδιά των εκλογών.
***
Στην «πρώτη σειρά» των πράσινων επιφανών στην εκδήλωση στο Κλειστό του Μίλωνα εντόπισε συνεργάτης μου τον κ. Ν. Αθανασάκη. Ο πρώην Γραμματέας του ΠαΣοΚ και εξ απορρήτων του κ. Γ. Παπανδρέου, διατηρεί καλή σχέση με τον Βαγγέλη από τότε που και οι δύο ήταν έμπιστοι συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου. Ως γνωστόν, ο «Αρκούδος» είναι ίσως το μοναδικό εν ενεργεία στέλεχος του ΠαΣοΚ που γνωρίζει το… software του κόμματος καλύτερα από τους αρχηγούς του.
***
Δεν ξέρω αν τελικά θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ΠαΣοΚ – ΝΔ, αλλά φαίνεται ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς διαθέτει έναν ιδιαίτερο τρόπο να… κλέβει γυναίκες από το ΠαΣοΚ. Μου λένε ότι υπάρχει και δεύτερη Αρια Αγάτσα. Πρόκειται για την κυρία Ματίνα Ρέτσα, δημοσιογράφο. Η κυρία Ρέτσα, σύντροφος του κ. Π. Αντωνόπουλου που είναι ο επικεφαλής ασφαλείας του κ. Γ. Παπανδρέου, αποφάσισε να πολιτευθεί με τη ΝΔ στην Εύβοια. Λέτε να τριτώσει;
***
Οποιος επιθυμεί να απολαύσει τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη να δηλώνει 14 ημέρες πριν από τις εκλογές ότι «οι δύο πυλώνες του πολιτικού συστήματος, ΠαΣοΚ και ΝΔ, έχουν καταρρεύσει», μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του «Βήματος» www. vimaonline.gr και να δει την 23λεπτη συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο Μιχάλης δεν σταμάτησε εκεί αλλά υπενθύμισε ότι αν το ΠαΣοΚ είχε αλλάξει τα σύμβολά του το 2002, όπως είχε ο ίδιος προτείνει, τότε θα είχε κερδίσει τις εκλογές του 2004.

Υποστήριξε, τέλος, ότι για να γίνει ξανά το ΠαΣοΚ ο πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης «θα πρέπει να σβήσει ό,τι μεσολάβησε τα τελευταία χρόνια». Υπενθυμίζω στον Μιχάλη ότι κατά τη διάρκεια του ενός από τα δύο τελευταία χρόνια κυβερνούσε τη χώρα ο νυν αρχηγός του ΠαΣοΚ.
***
Μαίνεται ο πόλεμος της διαπλοκής με τον κ. Απ. Κακλαμάνη. Μου λένε ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν ακολούθησε το παράδειγμα του προνοητικού κ. Θ. Πάγκαλου που αποχώρησε από την πολιτική, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στην αναμέτρηση και να κινδυνεύει τώρα να μην εκλεγεί στη Βουλή. Συστήνω στον κ. Κακλαμάνη να μην ανησυχεί και κυρίως να μη συγχύζεται όταν διαπιστώνει ότι ακόμα και στη γειτονιά του υπάρχουν πρόσωπα που τον αποδοκιμάζουν δημοσίως (όχι φυσικά για τη δράση του, αλλά για το γεγονός ότι απλώς είναι ΠαΣοΚ…).
***
Η Σουηδική Ακαδημία θα απονείμει το Νομπέλ Λογοτεχνίας στην κυρία Λίνα Μενδώνη και στον κ. Ηλ. Πλασκοβίτη. Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών αντιστοίχως συντονίζουν τις ομάδες που συντάσσουν το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ για να παρουσιαστεί εντός των ημερών. Εάν η μεταμφίεση του μνημονίου σε «πρόγραμμα του ΠαΣοΚ» αποδειχθεί επιτυχής, τότε η βράβευση μπορεί να θεωρείται βέβαιη.
***
Γιατί τα «μεγάλα ονόματα» του ΠαΣοΚ πιστεύουν ότι θα εκλεγούν στις πρώτες θέσεις των περιφερειών τους; Η απάντηση είναι απλή. Οι βετεράνοι τοποθετούν στα εκλογικά κέντρα «δικούς τους» εκλογικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι αναλαμβάνουν να διαπράξουν την «ήπια νοθεία». Κατά την καταμέτρηση βάζουν σταυρούς στα ονόματα των αφεντικών τους σε όλα εκείνα τα ψηφοδέλτια στα οποία δεν έχει εξαντληθεί ο αριθμός των σταυρών. Κάπως έτσι επιτυγχάνεται μεγάλο «πριμ» σταυρών που εξασφαλίζει ότι οι κορυφαίοι θα παραμείνουν για πάντα κορυφαίοι, ακόμα κι αν δεν τους ψηφίσει κανείς…
***
Ο κ. Π. Ευθυμίου θα συνεχίσει τη μάχη της Β’ Αθηνών σήμερα και αύριο από την… Κοπεγχάγη. Ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ οφείλει να προεδρεύσει συνεδρίασης στη δανική πρωτεύουσα, η οποία έχει στόχο την προετοιμασία του οικονομικού φόρουμ που θα γίνει μετά τις ελληνικές εκλογές στο Μπατούμι της Γεωργίας και όπου θα συζητηθούν θέματα ανάπτυξης και ενέργειας. Καλή ιδέα να γίνει το φόρουμ εκεί αφού, όπως λένε οι πεσιμιστές, μπροστά στη μετεκλογική Αθήνα πόλεις όπως το Μπατούμι θα μοιάζουν με Νέα Υόρκη.
***
Ακροδεξιό ανάχωμα στο πρόσωπο του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής κ. Δ. Ζαφειρόπουλου φαίνεται πως βρήκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης βλέποντας τις ψήφους του να διαρρέουν στα «ακροδεξιότερά» του. Κατεβάζει λοιπόν τον κ. Ζαφειρόπουλο, εκδότη της φιλοχουντικής εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», στην Α’ Αθηνών και τον στέλνει στον Αγιο Παντελεήμονα. Είμαι βέβαιος ότι εάν πλαισιωθεί από την κυρία Βάνα Μπάρμπα, τον κ. Ηλ. Ψινάκη και τον κ. Γ. Κύρτσο θα έχει ακόμα πιο δραστικό αποτέλεσμα.
***
Παρά το γεγονός ότι πέρασε το Πάσχα, συνεχίζεται η θυσία των αμνών-βουλευτών. Ο κ. Αντ. Σαμαράς είπε στην Αρτα προχθές το βράδυ ότι θα καταργήσει τη δωρεάν παραχώρηση αυτοκινήτων στους εκπροσώπους του έθνους. Καλύτερη ιδέα θα ήταν να επιβληθεί διπλή φορολογία σε όσους τολμούν να εκλέγονται στο Κοινοβούλιο. Κατά τα άλλα σήμερα θα απολαύσουμε στο Ζάππειο τη μεταμφίεση του μνημονίου σε «Πρόγραμμα της ΝΔ». Προβλέπω ότι ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη μεταμφίεση, θα τιμήσει την εκδήλωση μεταμφιεσμένος σε Ζορό.
***
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις για την τελευταία εβδομάδα των προεκλογικών του συγκεντρώσεων. Την Τετάρτη 2 Μαΐου θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη και την επομένη στην Αθήνα. Για την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας συζητείται μια εμφάνιση στην Καλαμάτα, αλλά μάλλον ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει στην Αθήνα. Θα είναι οι τελευταίες ώρες ανάπαυλας πριν από τη φρενίτιδα που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές για να καταλήξει, ενδεχομένως, σε νέες εκλογές…
***
Επιτέλους ο κ. Κ. Καραμανλής εργάστηκε εντατικά για έναν στόχο. Παρείχε ψυχολογική υποστήριξη σε «κομμένους» από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Οι περισσότεροι είναι ένθερμοι καραμανλικοί που δεν πρόλαβαν να γίνουν όσο σαμαρικοί θα ήθελαν οι κέρβεροι της Συγγρού. Μαθαίνω ότι ο κ. Καραμανλής τους παρηγορούσε προτρέποντάς τους να κάνουν «υπομονή». Προφανώς θέλει να συντηρήσει τον μύθο που τον θέλει να επιστρέφει στην πρωθυπουργία, να πλήττεται από μια ξαφνική κρίση εργασιομανίας και να θεραπεύει όλα τα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε στην παλαιότερη «μετενσάρκωση». Και του χρόνου…
***
«Ανεπιθύμητο στο Εθνικό» κήρυξε τον κ. Σαμαρά το σωματείο των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου. Πιο συγκεκριμένα, το σωματείο εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το Εθνικό Θέατρο ως χώρος προεκλογικών εκδηλώσεων. Η απόφαση αυτή προκάλεσε πίκρα στο προεδρικό περιβάλλον αφού ο κ. Σαμαράς όχι μόνο θεωρεί τον εαυτό του «άνθρωπο του πολιτισμού» (με την ευρεία έννοια), αλλά ετοιμάζεται να προσφέρει την πρώτη θέση στο Επικρατείας σε πρόσωπο των γραμμάτων και των τεχνών (επίσης με την ευρεία έννοια).
***
Οφείλω, τέλος, να πω ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι δογματικός. Την περασμένη Πέμπτη εμφανίστηκε ανένδοτος για το θέμα Συμπιλίδη και μάλιστα κοίταξε περιφρονητικά δύο συνεργάτες του που επιχείρησαν να τον πείσουν ότι η επιλογή να ορίσει ως υποψήφιο τον κ. Γ. Συμπιλίδη ήταν λάθος. «Δεν ξέρετε εσείς. Σταματήστε» τους είπε. Τελικά, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες, το πρωί της Παρασκευής ο κ. Συμπιλίδης παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του. Φυσικά και δεν ήταν προσωπική απόφαση. Του το ζήτησε ο κ. Σαμαράς. Προφανώς θα τον «αποκαταστήσει» με άλλον τρόπο…
***
Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «καθάρισε» τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, υποστηρίζουν φίλοι του υπουργού Περιβάλλοντος και αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μία από τις συνηθισμένες υπερβολές. Σύμφωνα με μια εκδοχή όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου εξοργίστηκε σε μια σύσκεψη για τη διαφάνεια με το γεγονός ότι «ο Ακης παραμένει ασύλληπτος» παρά το γεγονός ότι δεν διστάζει να επιδεικνύει πόσο επικερδές επάγγελμα είναι η πολιτική με τη διαμονή του σε ένα από τα ακριβότερα νεοκλασικά της Αθήνας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναρωτήθηκε αν το σπίτι εμφανίζεται στα περιουσιακά στοιχεία του Ακη και η απάντηση, έπειτα από λίγη έρευνα, ήταν ότι το σπίτι ανήκει σε off-shore. Σε μια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τον νομικό σύμβουλό του κ. Τάσο Μπάνο προέκυψε η ιδέα της αύξησης της φορολόγησης των ακινήτων που ανήκουν σε off-shore από το 3% στο 15% επί της αντικειμενικής αξίας τους. Ο πενταπλασιασμός της φορολογίας έγινε με νομοθετική διάταξη που συνέταξε ο κ. Μπάνος και η οποία μάλλον βρίσκεται στα όρια της συνταγματικότητας επειδή ισοδυναμεί σχεδόν με δήμευση του ακινήτου. Με 15% φόρο ο ιδιοκτήτης μέσα σε επτά χρόνια θα πρέπει να πληρώσει ποσό μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου! Ο Ακης δεν ήθελε να πληρώσει 15% ούτε τον πρώτο χρόνο και οργάνωσε την εικονική αγοραπωλησία του ακινήτου από τη σύζυγό του κυρία Βίκυ Σταμάτη. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Κορυδαλλό. Μαθαίνω πάντως ότι είναι αναρίθμητα τα σπίτια που ανήκουν σε off-shore και παρ’ όλα αυτά δεν φορολογούνται. Ο λόγος είναι ότι καμία εφορία δεν στέλνει υπαλλήλους στα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία για να καταγράψουν τις περιουσίες που εμφανίζονται ότι ανήκουν σε off-shore και να επιβάλουν το 15%. Προφανώς ο Ακης «καθάρισε» με τη «θυσία» του τις αμαρτίες όλων των υπολοίπων «φτωχών ενοικιαστών» σπιτιών από off-shore και τώρα δεν χρειάζεται να ελεγχθούν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ