Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ξεκίνησε σε καλό κλίμα αφού η χώρα διασώθηκε για δέκατη φορά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι υπουργοί απέφυγαν ασφαλώς τις σαμπάνιες, αλλά ο κ. Ευ. Βενιζέλος θέλησε να ενημερώσει τους συναδέλφους του για το μέγεθος των προσπαθειών της ελληνικής αποστολής. «Δεν εργαστήκαμε 13 ώρες στο Eurogroup αλλά 15», είπε διευκρινίζοντας ότι προτού αρχίσει το Eurogroup προηγήθηκε δίωρη διαβούλευση. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος διαβεβαίωσε ότι «έτσι ήταν» και εξέφρασε αισιοδοξία ότι όλα θα προχωρήσουν καλώς.

**

Η διαπραγμάτευση ήταν ολονύκτια στις Βρυξέλλες καθώς ο κ. Β. Σόϊμπλε επέμενε να διευρυνθεί η συμμετοχή των ιδιωτών (τραπεζών) στο πακέτο ενίσχυσης προκειμένου «να βγαίνουν τα νούμερα». Παρά την αισιοδοξία πάντως ορισμένοι ανέφεραν με νόημα τη δήλωση του κ. Τσαρλς Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) στην οποία δεν υπάρχει προτροπή στα μέλη να δεχθούν τη συμφωνία, αλλά «να την μελετήσουν προσεκτικά». Παρά ταύτα όλοι εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι όση χρειάζεται για να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η πρωθυπουργική αποστολή περιελάμβανε τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου, τον επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Γ. Ζαννιά, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Π. Καψή και τον επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Δ. Τσιόδρα. Σε κάποιες φάσεις ο κ. Βενιζέλος έβγαινε από την αίθουσα για να συμμετάσχει σε παράλληλες διαπραγματεύσεις και τον αντικαθιστούσε ο κ. Ζαννιάς, ο μοναδικός Έλληνας εμπειρογνώμονας ο οποίος έχει ζήσει την ελληνική τραγωδία σε ολόκληρο το εύρος της τους τελευταίους 30 μήνες.

**

Στην Νέα Δημοκρατία αποφάσισαν να αποφύγουν τους πανηγυρισμούς έπειτα από προτροπή του κ. Αντ. Σαμαρά. Οι προεδρικοί και ο ίδιος ο πρόεδρος εκτιμούν ότι το κόμμα πληρώνει βαρύ κόστος για το γεγονός ότι «αμάρτησε για την πατρίδα» και πιστεύουν ότι η ταπεινότητα ενδεχομένως συμβάλλει στην βελτίωση των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή τον Απρίλιο. Εκείνο που φοβούνται είναι μήπως η ΝΔ εκλέξει βουλευτές ακόμα λιγότερους από εκείνους που εξέλεξε το 2009 (86) κάτι που δεν είναι δύσκολο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μην αρκούν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ για να συμπληρωθούν 151. Δηλαδή μετά το τέλος του δικομματισμού, της περιόδου όπου τα δύο μεγάλα κόμματα κυβερνούσαν εναλλάξ, μπορεί να ακολουθήσει η αδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων να σχηματίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία αθροίζοντας τους βουλευτές τους. Ωστόσο, κάθε νέα αναβολή των εκλογών, φρονούν στη Συγγρού, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα.

**

Απών από το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Π. Γερουλάνος. Ο υπουργός Πολιτισμού έχει υποβάλλει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση για το αν η παραίτηση έγινε δεκτή ή όχι. Προφανώς ο κ. Παπαδήμος δεν μπόρεσε να συνεννοηθεί για το θέμα με τον κ. Γ. Παπανδρέου και μέσα στο άγχος για τη σύνοδο κορυφής απέφυγε να αποφασίσει. Μου λένε λοιπόν ότι ο κ. Γερουλάνος απέφυγε να συμμετάσχει στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Ασφαλώς, εκείνος που «καίγεται» να μάθει τι θα γίνει με τον Παύλο είναι ο αναπληρωτής κ. Γ. Νικητιάδης, ο οποίος εκτιμά ότι θα τον αντικαταστήσει και θα γίνει, έστω και για λίγες εβδομάδες και σε σκηνικό «τέλους εποχής», υπουργός Πολιτισμού…