Σε έκτακτα μέτρα με σκοπό την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αναμένεται να προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ομοσπονδιακές αρχές βρίσκονται σε επαφή και με τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Βρετανίας, όπως αναφέρουν το πρακτορείο Reuters και πηγές της γαλλικής Le Monde, προκειμένου να αποδεσμευτεί μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων που θα επιτρέψει την αύξηση του διαθέσιμου όγκου καυσίμων παγκοσμίως.

Η τιμή του αργού κυμαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες στα 128 δολάρια το βαρέλι πλησιάζοντας επικίνδυνα τα επίπεδα ρεκόρ των 150 δολαρίων που είχε φτάσει το 2008. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά του Ιράν που έχει στερήσει την αγορά από σημαντικό μερίδιο των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Ενδεχόμενη παράταση της αύξησης των τιμών του πετρελαίου θα είχε άμεσες συνέπειες στους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία καθώς πλησιάζουν οι εκλογές (του Νοεμβρίου) για την ανάδειξη προέδρου στις ΗΠΑ. Στελέχη του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον δήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων «δικαιολογείται λόγω της γεωπολιτικής έντασης».