Πυρά κατά του Κυρ. Μητσοτάκη για τα εργασιακά, εξαπέλυσε η υπουργός Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στην Βουλή κατά την συζήτηση επερώτησης του ΚΚΕ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ δέχθηκε σφοδρή κριτική από τον Δ. Κουτσούμπα ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη υιοθέτηση των αντιλαϊκών πολιτικών των προκατόχων της. «Αυτό που σας χρειάζεται περισσότερο δεν είναι το …”μασάζ” –ενημέρωση, όπως το λέτε, από τους υπουργούς- αλλά οι ασκήσεις μνήμης», είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «διότι από τα πολλά αντιλαϊκά νομοσχέδια έχετε χάσει το λογαριασμό». Μάλιστα συνέστησε στα κυβερνητικά στελέχη να μην αρχίσουν να λένε τα γνωστά: «Ότι τα μέτρα αυτά είναι τα τελευταία».
«Σαράντα ένα μήνες που είστε στην εξουσία λέτε τα ίδια: για το φως στην άκρη του τούνελ που φαίνεται, για το ότι βγαίνουμε από τα δύσκολα, χωρίς να λέτε ότι αυτά τα δύσκολα μέτρα είναι μόνο για τις εργατικές οικογένειες και όχι για το κεφάλαιο». Ο κ. Κουτσούμπας απέρριψε τους ισχυρισμούς περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο, ενώ τόνισε ότι «η μεταμνημονιακή εποχή περιλαμβάνει περίπου όσα και η μνημονιακή εποχή -μέτρα εις βάρος του λαού». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο διατηρεί και βαθαίνει το αντεργατικό πλαίσιο, αλλά επιχειρεί να αφοπλίσει και να παγιδεύσει την εργατική τάξη και τον λαό». «Το νομοθετικό αντεργατικό πλαίσιο της ΝΔ και του ΠαΣοΚ όχι μόνο το μονιμοποιεί η κυβέρνηση δια της κωδικοποίησής του, αλλά και το επεκτείνει με μέτρα όπως η ενίσχυση της εργασιακής ευελιξίας κλπ.», είπε.

Πυρά κατά Μητσοτάκη

Στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ και στους βουλευτές του κόμματος που άσκησαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αντεργατική πολιτική, απάντησε η υπουργός Εργασίας κατηγορώντας τις προ ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεις. «Η απορρύθμιση δεν ήταν ένα σχέδιο επιβολής της τρόικας αλλά και ένα σχέδιο που ασπάζονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «υπάρχουν δυο διακριτά σχέδια για την εργασία: της ΝΔ που εκφράζει πολύ συχνά ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η συμπίεση του κόστους εργασίας αποτελεί το καύσιμο για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, της φτηνής και απροστάτευτης εργασίας και το δικό μας σχέδιο για ενίσχυση και προστασία της εργασίας».
Η κυρία Αχτσιόγλου κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για όσα είπε στον ΣΕΒ καθιστώντας σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την αναβίωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ότι θα ενισχύσει την ιδιωτική ασφάλιση κλπ. «Έχει δηλώσει ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο, ενώ όταν η κυβέρνηση έκανε προσπάθεια για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυτός τις χαρακτήριζε ιδεοληψίες της Αριστεράς ταυτιζόμενος με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών», είπε η κυρία Αχτσιόγλου. Αντιπαραβάλλοντας το δικό της σχέδιο, είπε ότι αυτό βρίσκεται στην αντίπερα όχθη: «Για εμάς η ενίσχυση και η προστασία της εργασίας αποτελούν βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη, μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας και μέσα από την ενίσχυση της θέσης του εργαζομένου. Αποτελεί βασικό στοιχείο της ανάπτυξης. Και για αυτό συζητάμε την διανομή του πλούτου ταυτόχρονα με την συζήτηση πώς παράγεται αυτός. Δεν συζητάμε πώς θα πετύχουμε την μεγέθυνση και μετά θα δούμε πώς θα διανεμηθεί αυτός ο πλούτος», είπε.

Ενώ αναφερθείσα σε όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, επικαλέστηκε την μείωση της ανεργίας κατά 6%, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την επαναφορά της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, την αυστηροποίηση του πλαισίου για όσους παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, το υπερπρονόμιο των εργαζομένων, τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία κλπ. Ενώ άσκησε κριτική και στο ΚΚΕ για την στάση του έναντι της κυβέρνησης: «Ποιον βοηθά να λέτε ότι αυτά που κάνουμε δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων, ποιον βοηθά να απαξιώνετε αυτά τα μέτρα;», διερωτήθηκε. Σχολιάζοντας την τοποθέτησή της ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, είπε ότι «αυτό που είπε η υπουργός είναι πως θα ζήσουν οι εργαζόμενοι στον παράδεισο», ενώ την κατηγόρησε ότι «κατέφυγε στην γνωστή τακτική απέναντι στην ΝΔ».