Κάθε επένδυση είναι εθνικός στόχος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, τονίζοντας ότι «είναι μονόδρομος για τη χώρα ένα φιλοεπενδυτικό μεταρρυθμιστικό Big Bang εάν θέλουμε να πετύχουμε παραγωγικές επενδύσεις, ευημερία και δουλειές.

Μιλώντας στο Επενδυτικό Συνέδριο: «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις. Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις», που διοργανώνει ο ΣΕΒ, ο κ. Φέσσας σκιαγράφησε τη συνολική στρατηγική πρόταση του ΣΕΒ, ώστε η Ελλάδα να καλύψει το επενδυτικό κενό και να συγκλίνει με την Ευρώπη, με στόχο τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Όπως τόνισε, για τον ΣΕΒ είναι μονόδρομος το σενάριο αύξησης των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%, ώστε το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% ετησίως και να καλυφθεί το σημαντικό επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στα χρόνια της πολυετούς και βαθιάς κρίσης.

Την τελευταία δεκαετία οι επενδύσεις κατακρημνίσθηκαν

Αναφερόμενος στη σημαντική από-επένδυση που έχει σημειωθεί στα χρόνια της κρίσης, ο κ. Φέσσας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία στην κυριολεξία κατακρημνίσθηκαν, τόσο ως απόλυτο μέγεθος από 60 δισ. ευρώ το 2007 σε 21,5 δισ. ευρώ το 2017, όσο και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ από 26% σε 12,6%.

Για αυτό και επιβάλλεται να γίνει, καταρχήν, εθνικός επενδυτικός στόχος η σύγκλιση το συντομότερο δυνατόν με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όπως σημείωσε και αυτή υπολείπεται σημαντικά στον τομέα των επενδύσεων έναντι χωρών της Ασίας και των ΗΠΑ.

Κεφάλαια για επενδύσεις και όχι δανεικά για κατανάλωση

«Το πόσο σύντομα θα πιάσουμε τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους εξαρτάται από το πόσο ψηλά θα βάλουμε τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και κατ’ επέκταση των επενδύσεων» σημείωσε ο κ. Φέσσας και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι «κεφάλαια για επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες και όχι δανεικά για εισαγωγές και κατανάλωση, όπως γινόταν μέχρι το 2008.»

Μονόδρομος η αύξηση των επενδύσεων κατά 15% ετησίως για να κλείσει το κενό

Για τον ΣΕΒ, τόνισε ο πρόεδρος του, είναι μονόδρομος το σενάριο αύξησης των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%, ώστε το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% ετησίως. Με αυτό το σενάριο, εξήγησε, το κενό μπορεί να κλείσει σε 4-5 χρόνια και οι επενδύσεις να αυξηθούν από 22 δισ. ευρώ σήμερα σε 45 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που κινείται η υπόλοιπη Ευρώπη.

«Όσο συντομότερα το πετύχουμε τόσο γρηγορότερη θα είναι η σταθερή και σίγουρη ανάκαμψη της οικονομίας, η δημιουργία τουλάχιστον 200.000 νέων θέσεων εργασίας και η ανακοπή της πληγής του brain drain» επισήμανε ο κ. Φέσσας.

Να μπούμε στα παπούτσια του επενδυτή

Ο επενδυτικός ανταγωνισμός, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, είναι αμείλικτος, όχι μόνο από παγκόσμιους γίγαντες, αλλά και από χώρες στη γειτονιά μας και στο μέγεθός μας.

Σημειώνοντας, εξάλλου, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων σήμερα γίνεται από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, περίπου 87,5% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι είναι υποχρέωσή μας να καταλάβουμε και να ανταποκριθούμε στο τι ζητούν οι επενδυτές.

«Πρέπει το ελληνικό κράτος να γίνει πιο ‘πελατοκεντρικό’, να μπει στα παπούτσια του επενδυτή, να αρχίσει να σκέφτεται και σαν αυτόν, ώστε να προσφέρει το κατάλληλο μενού υπηρεσιών και λύσεων για την προσέλκυση επενδύσεων» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι όλα αυτά απαιτούνται «για να αρχίζουν οι επενδυτές να εξετάζουν την πιθανότητα επένδυσης σε μία χώρα».

Επενδύσεις 16 δισ. ευρώ από μέλη του ΣΕΒ την επόμενη τετραετία

Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ «υπάρχουν και καλά νέα, η αποεπένδυση έχει αναστραφεί και οι καθαρές επενδύσεις έχουν θετικό πρόσημο».

Ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει διάχυτη κινητικότητα σε επίπεδο ενδιαφέροντος, συζητήσεων και αξιολογήσεων, ενώ αναφέρθηκε ενδεικτικά σε εσωτερική έρευνα μελών του ΣΕΒ, όπου οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις εκτιμώνται σε 16 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία.

Όπως τόνισε υπάρχουν κλάδοι, όπου η αποεπένδυση έχει αναστραφεί και οι καθαρές επενδύσεις έχουν οριακά θετικό πρόσημο, όπως η μεταποίηση, η εξόρυξη, η ενέργεια, οι κατασκευές.

«Ελληνικές επενδύσεις γίνονται, ωστόσο δεν αρκούν από μόνες τους για να καλύψουν το κενό, χρειαζόμαστε περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις, γι’ αυτό πρέπει να βελτιώσουμε συνολικά το περιβάλλον υποδοχής των επενδύσεων».

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε το επενδυτικό κενό ως την πιο σημαντική απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, κρίσιμο παράγοντα για την ύφεση και την ανεργία και στοιχείο καθορισμού του οικονομικού προτύπου των επόμενων δεκαετιών. Όπως ανέφερε, για να κλείσει το κενό αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να αυξάνει τις ακαθάριστες επενδύσεις κατά 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο ως το 2025 ώστε το μέγεθός τους να φθάσει στα 45 δισ. από 21 πέρυσι.

Υποστήριξε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να αναληφθούν δυναμικές πρωτοβουλίες όπως η αλλαγή της δημοσιονομικής δέσμευσης (αντί για 3,5 % πλεονάσματα να γίνει 1,5 πλεόνασμα και 2% επενδύσεις και χαμηλότεροι φόροι-εισφορές), επενδυτικές συμμαχίες με άλλα κράτη και συνταγματική κατοχύρωση των μεγάλων επενδύσεων.
Χαρακτήρισε δε ως τομείς υψηλού ενδιαφέροντος τους μεταποίηση, ενέργεια, τουρισμό, μεταφορές επισημαίνοντας ότι η βιομηχανία αποδείχθηκε ανθεκτικότερη στην κρίση με αύξηση εξαγωγών, δημιουργία απασχόλησης, επανεκκίνηση επενδύσεων κλπ. σε αντίθεση με άλλους κλάδους (όπως οι κατασκευές) που υπέστησαν καθίζηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου αναφέρθηκε στο ιστορικό της επένδυσης στο Ελληνικό, θυμίζοντας ότι το αεροδρόμιο έκλεισε το 2001, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2011 και το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο, ύψους 8 δισ. ευρώ δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2018. Στα «μαθήματα» που όπως είπε εξήχθησαν από το project περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανάγκη για διαφάνεια, φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, συνεργασία με τις κρατικές αρχές, τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και ισχυρή πολιτική βούληση σε όλο το φάσμα.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος τόνισε ότι βάση της επενδυτικής μεταρρύθμισης πρέπει να αποτελέσουν οι εργαλειοθήκες για τις παραγωγικές επενδύσεις και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που οι οποίες περιέχουν 230 καλές πρακτικές από 35 χώρες που μπορούν να επιταχύνουν 10 κατηγορίες επενδύσεων.