Με τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τον επείγοντα χαρακτήρα της διαδικασίας ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα, το οποίο περιλαμβάνει 400 άρθρα και αριθμεί μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα 1.530 σελίδες!

Όλα τα κόμματα κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την fasttruck διαδικασία που επέλεξε για άλλη μια φορά, γεγονός που, όπως ειπώθηκε, απαξιώνει το Κοινοβούλιο, οι βουλευτές του οποίου θα κληθούν να τοποθετηθούν επί ενός τεράστιου νομοθετήματος το οποίο δεν θα έχουν μελετήσει. «Όλοι ξέρετε γιατί υπάρχει αυτή η διαδικασία», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, επικαλούμενος την συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί, «ελπίζουμε με επιτυχία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η τρίτη αξιολόγηση.

Παραδέχθηκε βεβαίως ότι είναι πολύ μεγάλο το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι υπό άλλες συνθήκες ίσως να ερχόταν σε περισσότερα νομοσχέδια, αλλά παρά τις πιεστικές προθεσμίες, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι «θα έχουμε τέσσερις μέρες που θα το μελετήσουμε» (στις επιτροπές ολοκληρώνεται το βράδυ της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου, ενώ στην Ολομέλεια εισάγεται την επομένη ημέρα για να ψηφιστεί την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου).

Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής του κόμματος Χρ. Δήμας, έκανε λόγο για απαξίωση του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι ήταν γνωστές οι ημερομηνίες εδώ και πάρα πολλούς μήνες. «Σας είχαμε καλέσει να το φέρετε εγκαίρως», είπε.

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει μόνο προαπαιτούμενα. «Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να φέρει από αλλαγές σε κομμωτές και μανικιουρίστες, μέχρι και την απεργία που ανυπομονεί να ψηφίσει η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, και πολλά άλλα θέματα που δεν έχουν σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης», πρόσθεσε και ζήτησε «να βγουν όλα που δεν χρειάζονται μέχρι την Τρίτη και τα υπόλοιπα ας τα συζητήσουμε με την διαδικασία αυτή».

Για κοροϊδία έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κάνοντας λόγο για «πολλαπλά νομοσχέδια χωρίς να είναι όλα μνημονιακάπροαπαιτούμενα». «Είναι απαράδεκτο το πολυνομοσχέδιο και να το αποσύρετε», είπε προς την κυβέρνηση. Ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ στο παρελθόν αντιδρούσε για τις fasttrack διαδικασίες νομοθέτησης, τώρα υιοθετεί ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία και ζήτησε «να μην ευτελίζονται τελείως οι διαδικασίες».

Κριτική άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ ο κ. Τσακαλώτος αναφερθείς στο επιχείρημα ότι δεν είναι όλα προαπαιτούμενα, όσα περιέχονται στο νομοσχέδιο-«γίγας», είπε ότι «δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος ότι είναι όλα προαπαιτούμενα, αλλά αν δεν είναι όλα είναι το 95-98%». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην διάταξη για τα καζίνο, επισημαίνοντας ότι μπήκε για να προχωρήσει η σύμβαση για το Ελληνικό και κατηγόρησε την ΝΔ ότι όταν ήταν κυβέρνηση πέρναγε τα μέτρα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. «Θυμηθείτε τι λέγατε τότε και τι κάνετε τώρα», τον προέτρεψε ο κ. Δήμας.

Ενώ παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, εξέφρασε την εντύπωσή του για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Θέτει ζήτημα διότι τα νομοσχέδια που ερχόντουσαν επί των ημερών τους ερχόντουσαν με την διαδικασία του κατεπείγοντος και όχι του επείγοντος», είπε, σημειώνοντας ότι με την διαδικασία που επελέγη «θα γίνουν όλες οι συνεδριάσεις κανονικά, απλά η μια πολύ κοντά στην άλλη». «Δεν υπάρχει καμία απώλεια. Απλά θα δουλέψουμε πιο πολύ. Μην δημιουργείτε εντυπώσεις», τόνισε ο κ. Κοντονής απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.