Η οδηγία MiFID II που έχει τεθεί σε λειτουργία εφέτος αναμένεται να επηρεάσει κάθε γωνιά του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος, με αλλαγές που ως κύριο στόχο έχουν την προστασία των επενδυτών από νέες κρίσεις, αλλά και τη διαφάνεια των συναλλαγών, αν και ήδη παράταση έως και 30 μήνες έλαβαν μεγάλα χρηματιστήρια παραγώγων και οίκοι εκκαθάρισης συναλλαγών σε Βρετανία και Γερμανία.
Μεταξύ άλλων, η οδηγία προβλέπει νέες απαιτήσεις διαφάνειας για τις πλατφόρμες συναλλαγών και ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα συναλλαγών που πρέπει να αναφέρεται στους ρυθμιστές των αγορών με πιο τυποποιημένη μορφή.
Οι τηλεφωνικές συναλλαγές αντικαθιστώνται με ηλεκτρονικές πλατφόρμες ομολόγων και εκτός χρηματιστηρίου παραγώγων για την ενίσχυση της διαφάνειας. Οι συστηματικές εσωτερικεύσεις ή αντιστοιχίες των εντολών αγορών και πωλήσεων μετοχών σε μια τράπεζα θα ρυθμίζονται αυστηρότερα.
Οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας ή οι κανόνες για πολύ γρήγορες συναλλαγές θα επικαιροποιούνται. Η εποπτική Αρχή της ΕΕ για τα χρεόγραφα ESMA αποκτά αρμοδιότητες περιορισμού ή απαγόρευσης χρηματοπιστωτικών προϊόντων που είναι επιζήμια.
Οι τράπεζες και οι σύμβουλοι πρέπει να γνωρίζουν καλά ποιος τύπος επενδυτή είναι κατάλληλος για ένα προϊόν. Θα υπάρχει πλαφόν στο ύψος των εκτός χρηματιστηρίου συναλλαγών ή «dark pool», καθώς και περιορισμοί στη θέση ή το μέγεθος των εμπορευμάτων που μπορεί να κατέχει ένας χρηματιστής.
Οι επενδυτές θα έχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τιμές των ομολόγων και των παραγώγων τους, τη φύση των αμοιβών των διαχειριστών κεφαλαίων και το πόσο καλά εκτελούνται οι συναλλαγές. Οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν ακριβή χρονικά δεδομένα αγοράς που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα –και ενδεχομένως να αποτρέψουν τυχόν ανώμαλες καταστάσεις. Παράλληλα, οι αναλύσεις των χρηματιστηριακών οίκων θα πωλούνται και θα τιμολογούνται χωριστά, κάτι που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς.
Η αναθεωρημένη οδηγία έχει ως στόχο να αποκτήσει η Ευρώπη ένα σύστημα πολύ πιο κατάλληλο για τις σύγχρονες επενδύσεις, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θα διαθέτουν μια σαφέστερη εικόνα της βιομηχανίας στο πλαίσιο και της προσπάθειας ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της Γηραιάς Ηπείρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ