Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, Πέμπτη 15 Ιουνίου, η κοινοτική νομοθεσία που καταργεί την επιβολή χρεώσεων σε όσους χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο στο εξωτερικό.
Η κατάργηση των τελών περιαγωγής σημαίνει ότι οι πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύουν σε άλλη χώρα-μέλος της Ένωσης έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν με τις κινητές τους συσκευές τηλεφωνικές κλήσεις, να στέλνουν γραπτά μηνύματα και να συνδέονται με το Διαδίκτυο στις ίδιες χρεώσεις με τις οποίες χρεώνονται και στην πατρίδα τους.
«Κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος πολίτης περνά τα σύνορα μιας χώρας της ΕΕ είτε για διακοπές είτε για δουλειά είτε για σπουδές, ακόμα και για μια ημερήσια εκδρομή, έπρεπε να προσέχει ώστε να χρησιμοποιεί με φειδώ το κινητό του τηλέφωνο για να μην επιβαρυνθεί με υπέρογκες χρεώσεις περιαγωγής όταν θα επέστρεφε στην πατρίδα του», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η διόρθωση αυτής της αδυναμίας κατέστη δυνατή έπειτα από σκληρή εργασία μιας ολόκληρης δεκαετίας. Η κατάργηση των τελών περιαγωγής είναι μια από τις μεγαλύτερες και πλέον απτές επιτυχίες της ΕΕ», πρόσθεσε η Κομισιόν.
«Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έδωσε σκληρή και μακρόχρονη μάχη με την Κομισιόν για να αποτρέψει την κατάργηση των τελών περιαγωγής απειλώντας ότι αυτή θα επέφερε υψηλότερες χρεώσεις στην πατρίδα του κάθε χρήστη. Η Κομισιόν θεώρησε ζωτικής σημασίας υπόθεση τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς και κέρδισε μια μεγάλη μάχη για λογαριασμό των Ευρωπαίων καταναλωτών», γράφει ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες Ρορι Σέλαν Τζόουνς.
Ενώσεις καταναλωτών στην Ευρώπη προειδοποιούν, πάντως, τους χρήστες συσκευών κινητής τηλεφωνίας να προσέχουν για «κρυφές», καταχρηστικές χρεώσεις από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Προειδοποιούν επίσης για τις επιβαρύνσεις από παρόχους υπηρεσιών από χώρες που δεν μετέχουν στην ΕΕ, όπως είναι η Ελβετία, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ που απολαμβάνουν ένα είδος φορολογικής ασυλίας, όπως είναι τα βρετανικά Νησιά της Μάγχης.