Καμία προεδρική εκλογή στη Γαλλία δεν είχε κινητοποιήσει τόσο τους βρετανούς τζογαδόρους όσο η εφετινή. Δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου η αξία των στοιχημάτων που «παίχτηκαν» από τους «μπούκηδες» έχει ξεπεράσει το 1 δισ. στερλίνες (1,2 δισ. ευρώ), σημειώνουν οι ειδικοί. Και αποδίδουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ανθρώπων του τζόγου στην παρουσία της Μαρίν Λεπέν στην εκλογική κούρσα!
«Αυτό που ζούμε είναι άνευ προηγουμένου. Συνήθως οι γαλλικές εκλογές δεν συγκεντρώνουν σχεδόν κανένα στοίχημα» δήλωσαν στον «Monde» ο Ουίλιαμ Χιλ και ο Γκρέιαμ Σαρπ, δύο από τους διασημότερους διοργανωτές στοιχημάτων στη Βρετανία. Ασφαλώς τα ποσά που «παίζονται» στις εκλογές απέχουν πολύ από τα δεκάδες δισεκατομμύρια στερλίνες που στοιχηματίζουν οι εθισμένοι στον τζόγο Βρετανοί στους αγώνες ποδοσφαίρου ή στις ιπποδρομίες. Για μια πολιτική αναμέτρηση, όμως, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Και έχει να κάνει με τη γοητεία που ασκεί στους τζογαδόρους μια «αντικανονική» εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, που είναι η πιθανότητα μιας νίκης της προέδρου του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.
«Είναι η εκδοχή που συγκεντρώνει τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα σε αριθμό στοιχήματα» εξηγεί στη γαλλική εφημερίδα ο Γκρέιαμ Σαρπ, αναφέροντας την περίπτωση ενός μόνο «παίκτη» που ποντάρισε 30.000 στερλίνες (35.000 ευρώ) στη νίκη της ακροδεξιάς και αντιευρωπαΐστριας πολιτικού. Εξυπακούεται ότι τα γραφεία στοιχημάτων τρέμουν στην ιδέα εκλογής της Λεπέν. «Θα ήταν το χειρότερο σενάριο για εμάς» αναγνωρίζει ο Γκρέιαμ Σαρπ, αφού αυτός και οι συνάδελφοί του θα πρέπει να «χρυσώσουν» όσους στοιχημάτισαν στη Λεπέν.
Αμφίρροπη αναμέτρηση

Το αναπάντεχο ενδιαφέρον των τζογαδόρων για τις γαλλικές εκλογές αποδίδεται και στο γεγονός ότι πρόκειται για μια αναμέτρηση πολύ αμφίρροπη στον πρώτο γύρο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις που φέρουν πολύ κοντά τα ποσοστά τεσσάρων υποψηφίων (Λεπέν, Εμανουέλ Μακρόν, Ζαν-Λικ Μελανσόν και Φρανσουά Φιγιόν), στα όρια του στατιστικού λάθους.
Η μάχη στήθος με στήθος που, δημοσκοπικά πάντα, φαίνεται ότι θα δώσουν οι υποψήφιοι στον πρώτο γύρο εξηγεί και τις αποδόσεις των στοιχημάτων –διότι στον δεύτερο γύρο η εκλογή Μακρόν εμφανίζεται ως βεβαία. Στο γραφείο Paddy Power, για παράδειγμα, η Μαρίν Λεπέν δίνει απόδοση 7 προς 2 –όποιος το «πιάσει» δηλαδή παίρνει 7 στερλίνες για κάθε 2 που έχει ποντάρει. Κάτι που δίνει στη γαλλίδα πολιτικό πιθανότητες νίκης 22%, όσο περίπου είναι και το ποσοστό που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις.
Απόδοση 7 προς 2 δίνει και το ποντάρισμα στον Φρανσουά Φιγιόν, ενώ ο Μακρόν έχει απόδοση 8 προς 11. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, δηλαδή, προβάλλει και στα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων ως το μεγάλο φαβορί για να εκλεγεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων –αφού προεξοφλείται ότι θα είναι ένας εκ των δύο μονομάχων στον δεύτερο γύρο ασφαλώς. Οι μπουκμέικερ του δίνουν πιθανότητες 58%, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν νικητή με όποιον από τους αντιπάλους του αναμετρηθεί στην επαναληπτική εκλογή.
Στον ριζοσπάστη αριστερό υποψήφιο Ζαν-Λικ Μελανσόν, την έκπληξη των τελευταίων εβδομάδων καθώς τα ποσοστά εκτινάχθηκαν από το 7% στο 19%, οι βρετανοί μπουκμέικερ δίνουν απόδοση 14 προς 1, δηλαδή ποσοστό εκλογής του μόλις 7%. Αυτό επειδή δεν πρόλαβαν να συνειδητοποιήσουν τη δημοσκοπική του εκτίναξη ή ίσως επειδή δεν την έλαβαν σοβαρά υπόψη τους.
Οπως και να έχει το πράγμα, μπορεί στα στοιχήματα του ποδοσφαίρου, των ιπποδρομιών ή και του… «Survivor» να τα πηγαίνουν καλά οι βρετανοί «μπούκηδες», αλλά δεν έχουν αναλόγως λεπτό αισθητήριο στις πολιτικές αναμετρήσεις. Προσφάτως απέτυχαν να προβλέψουν και το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Μήπως όμως προέβλεψαν τις συγκεκριμένες εξελίξεις οι δημοσκόποι;..

HeliosPlus