Η ώρα της Εφορίας φθάνει και μαζί με αυτήν η αγωνία εκατομμυρίων πολιτών για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης και –το βασικότερο –πώς θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τους πρόσθετους φόρους που προκύπτουν κάθε χρόνο για περίπου 4 στους 10 φορολογουμένους.
Οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενικό υπόλοιπο ή πιστωτικό, δηλαδή η Εφορία θα τους επιστρέψει τον παραπάνω φόρο που πλήρωσαν μέσα στο 2016.
Ωστόσο, ακόμη και όσοι γνωρίζουν ότι θα έχουν επιστροφή φόρου ή θα λάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση της εφετινής φορολογικής δήλωσης, διότι οι παγίδες καραδοκούν και πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να κληθεί να πληρώσει πρόσθετους φόρους χωρίς να το περιμένει.
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν τα τεκμήρια, καθώς ενώ τα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει κατά μέσο όρο 25% σύμφωνα με την ελληνική στατιστική αρχή, δεν έχει υπάρξει η αντίστοιχη προσαρμογή στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για κατόχους ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής αλλά ακόμη και για όσους είναι ανύπαντροι ή παντρεμένοι, νοικιάζουν το σπίτι που μένουν κ.τ.λ.


Mόνο σύγκριση των στοιχείων

Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet και για τους περισσότερους φορολογουμένους (ιδιαίτερα για μισθωτούς και συνταξιούχους) είναι στον μεγαλύτερο βαθμό προσυμπληρωμένες. Κατά συνέπεια ο φορολογούμενος σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ουσιαστικά να κάνει μια σύγκριση των στοιχείων που αναγράφονται στη δήλωση με αυτά που εμφανίζονται στα δικαιολογητικά που έχει στα χέρια του είτε αυτά είναι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων ή οποιαδήποτε άλλο στοιχείο. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα τύχουν του νέου μειωμένου αφορολογήτου χωρίς να χρειαστεί να εμφανίσουν αποδείξεις. Το ίδιο συνέβη και με τη φορολογική δήλωση του περασμένου έτους (εισοδήματα 2015). Ο κωδικός 049 του εντύπου δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα παραμείνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανενεργός, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε προβλέψει να φέρει σχετική διάταξη στη Βουλή το περασμένο έτος προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν πόσες και ποιες αποδείξεις μετρούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα εισοδήματα του 2017 που θα δηλωθούν ύστερα από έναν χρόνο. Για εφέτος, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες υποχρεούνται ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματός τους (πραγματικού ή τεκμαρτού) να συγκεντρώσουν αποδείξεις αν δεν θέλουν να πληρώσουν πέναλτι 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων. Οι νέες φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να αναρτηθούν στο σύστημα Taxisnet λίγες ημέρες πριν από το ψήσιμο του οβελία, δηλαδή τις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου και σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου το σύστημα υποβολής δηλώσεων θα παραμείνει ανοιχτό για εμπρόθεσμες δηλώσεις ως τις 15 Ιουλίου. Για όσους προκύψει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται ως τα τέλη Ιουλίου, τη δεύτερη ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και την τρίτη και τελευταία ως τα τέλη Νοεμβρίου.
Βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες

Πάντως, με μια πρώτη ματιά στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, ουσιαστικές αλλαγές δεν περιλαμβάνονται, με εξαίρεση τους βουλευτές, τους γενικούς γραμματείς, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που πλέον δεν θα έχουν τον ενιαίο συντελεστή 8% επί του συνόλου των εισοδημάτων τους για να πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης αλλά θα φορολογηθούν βάσει της νέας ενιαίας κλίμακας εισφοράς αλληλεγγύης.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν φορολογούμενοι που θα κληθούν για πρώτη φορά να υποβάλουν φορολογική δήλωση, όπως είναι για παράδειγμα οι νέοι που συμπληρώνουν την ηλικία των 18 ετών, ενώ το Μητρώο της Εφορίας πριν από την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να επισκεφθούν όσοι παντρεύτηκαν μέσα στο 2016 ή υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης και όσοι έχουν ανείσπρακτα ενοίκια.


Οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1

Στα προσυμπληρωμένα στοιχεία θα βασιστούν και εφέτος σε μεγάλο βαθμό οι φορολογούμενοι. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σημαντικά, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να φορολογηθούν για τα τεκμαρτά τους εισοδήματα και όχι για τα πραγματικά. Αυτό θα επιφέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Πίνακας 2: Πληροφοριακά στοιχεία

¢ Νέος κωδικός 021-022. Συμπληρώνεται από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
¢ Νέος κωδικός 037-038: Συμπληρώνεται από τουςκατ’επάγγελμα αγρότες. Πλέον φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών -συνταξιούχων και κατά συνέπεια έχουν αφορολόγητο από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με το αν είναι άγαμοι – έγγαμοι χωρίς παιδιά ή έγγαμοι με παιδιά. Σε πάνω από 12.000 ευρώ εισόδημα επιβάλλεται και εισφορά αλληλεγγύης.
¢ Νέος κωδικός 011-012: Αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσηςή των συντάξεων στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.
¢ Καταργήθηκε ο κωδικός 007-008: Τον συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
¢ Καταργήθηκε ο κωδικός 011-012: Αφορούσε όσους επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματος (βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς, δήμαρχοι, περιφερειάρχες).
Πίνακας 4:Φορολογούμενα εισοδήματα και μειώσεις

¢ Κωδικός 111-112: Στον κωδικό αυτόν οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν το ακαθάριστο εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.
¢ Νέος κωδικός 115-116: Αφορά φορολογουμένους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γαιών – γης.
Πίνακας 6: Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία ¢ Ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη

¢ Κωδικός 661-662: Αφορά όσους εισέπραξαν επίδομα ανεργίας. Δεν φορολογούνται επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται στους δικαιούχους εφόσον τα συνολικά εισοδήματα του ανέργου (εκτός των επιδομάτων) ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ ετησίως.
¢ Νέος κωδικός 421-422: Συμπληρώνονται τα ενοίκια που καταβάλλονται σε ιερές μονές του Αγίου Ορους.
Κωδικοί συμπλήρωσης για όσους ενίσχυσαν κόμματα και βουλευτές

¢ Νέος κωδικός 055-056:Αφορά όσους χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο τότε η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογουμένου.
¢ Νέος κωδικός 057-058: Αφορά όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Στην περίπτωση αυτή η ιδιωτική χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογουμένου.

HeliosPlus