«Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αγκυρα ή ακόμα και η μυθική ελληνική πόλη Εφεσος… Με 36 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες που υποδέχεται κατά μέσον όρο ετησίως η Τουρκία συνιστά έναν κομβικό τουριστικό προορισμό. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην έκτη θέση της κατάταξης με τους δημοφιλέστερους προορισμούς.

Αλλά εδώ και πάνω από ένα έτος η γειτονική χώρα έχει μετατραπεί σε θέατρο δεκάδων τρομοκρατικών επιθέσεων. Ετσι μια μαύρη χρονιά φαίνεται πως άφησε τη θέση της σε μια εξίσου ζοφερή».

Ετσι ξεκινά η γαλλική «Figaro» το ρεπορτάζ της για τις οικονομικές επιπτώσεις της νέας, αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης της Πρωτοχρονιάς στην ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης. Διότι από τις αρχές του 2016 ο τουριστικός κλάδος στην Τουρκία είχε αρχίσει να εμφανίζει σημάδια κάμψης. Οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό είχαν ήδη υποχωρήσει κατά 12,8% τον Μάρτιο της χρονιάς που πέρασε συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.
Τον Απρίλιο του 2016 η πτώση άγγιζε το 30%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού. Τον Μάιο η πτώση έφθασε στο 35% και συνολικά το 2016 οι επίσημες στατιστικές εμφανίζουν τις αφίξεις από το εξωτερικό στην Τουρκία συρρικνωμένες κατά 37% συγκριτικά με το 2015.

Ενας τομέας-κλειδί για την οικονομία
Το αποτέλεσμα της κάθετης πτώσης των αφίξεων ήταν η συρρίκνωση των τουριστικών εσόδων για την τουρκική οικονομία, φθάνοντας στα 8 δισ. δολάρια το διάστημα από την αρχή του 2016 έως την 1η Νοεμβρίου της χρονιάς που πέρασε, με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η τουρκική στατιστική υπηρεσία. Την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015 τα έσοδα ήταν 12 δισ. δολάρια.
«Συνολικά οι απώλειες για τον κλάδο υπολογίζουμε ότι θα φθάσουν τα 12 δισ. δολάρια το 2016» είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο στη «Figaro» ο Ντενίζ Γιουνάλ της CEPII. Ασχέτως αν τα επίσημα και επικαιροποιημένα στοιχεία που θα ανακοινωθούν θα επιβεβαιώσουν τελικά τον τούρκο αναλυτή, το γεγονός είναι ότι ο κλάδος του τουρισμού συμβάλλει κατά 6% και πλέον στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της Τουρκίας. Ακόμα σπουδαιότερο, ο κλάδος απασχολεί το 16% του εργατικού δυναμικού της χώρας και απ’ αυτόν εξαρτώνται περίπου 50 άλλοι μικρότεροι τομείς της οικονομίας –προμηθευτές κ.λπ.
Το τρίτο τρίμηνο του έτους –τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή την περίοδο αιχμής για τον κλάδο του τουρισμού –το τουρκικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση. Και όλοι συμφωνούν ότι στη συρρίκνωση αυτή συνετέλεσε κατά μεγάλο βαθμό η κάθετη κάμψη της τουριστικής κίνησης στη χώρα. Με το αιματηρό «ποδαρικό» της τρομοκρατίας το 2017 οι πιθανότητες για συνέχιση της κρίσης στον τομέα του τουρισμού και για τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής στην τουρκική οικονομία αυξάνονται κατακόρυφα.
Ηδη την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών –της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης –ανακοίνωσαν ότι διατηρούν τις οδηγίες προς τους πολίτες τους που σκέπτονται να επισκεφθούν την Τουρκία. Και συνιστούν σε όσους τελικά την επισκεφθούν να αποφεύγουν τις τουριστικές περιοχές και εν γένει τους χώρους με μεγάλο συνωστισμό.
Από την άλλη πλευρά, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να αναστρέψει την κατάσταση υιοθετώντας μια πολιτική γενναίων επιχορηγήσεων προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρώντας ταυτόχρονα να αναπληρώσει τις απώλειες δυτικών τουριστών στρέφοντας τον κλάδο προς μια διαφορετική πελατεία. Προσπαθεί, έτσι, να προσελκύσει τουρίστες από τις αραβικές χώρες και επίσης από χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Επίσης, μετά την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν έχουν δρομολογηθεί τουλάχιστον 20 αεροπορικές πτήσεις που συνδέουν απευθείας την Κωνσταντινούπολη με την Τεχεράνη και άλλες ιρανικές πόλεις. Και η πληρότητα των πτήσεων αυτών φθάνει το 85%. Ομως «μεταξύ των θυμάτων του κλαμπ Ρέινα συγκαταλέγονται ένας Καναδός, ένας Βέλγος και επίσης Σαουδάραβες, Σύροι, Τυνήσιοι, Ιρακινοί…» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

HeliosPlus