Πρωτίστως πολιτικοί ήταν οι λόγοι του πισωγυρίσματος της ελληνικής οικονομίας από τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τηνενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, τόνισε ότι η έξοδος από την κρίση και η επάνοδος της χώρας στις αγορές μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, τον Ιούλιο του 2018, περνά μέσα από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Κερέ έκανε αναδρομή στα όσα συνέβησαν στην ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2009 όταν ξεκίνησε η ύφεση έως και σήμερα, καταλογίζοντας ευθύνες για την επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά το θετικόδιάλειμμα του 2014, στους χειρισμούς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Μετά τη σοβαρή και διαρκή ύφεση που ξεκίνησε το 2009, η Ελλάδα κατάφερε στο δεύτερο μισό του 2014 να ανακάμψει» τόνισε το μέλος της ΕΚΤ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το Δεκέμβριο του 2014, οι οικονομικές συνθήκες άρχισαν να χειροτερεύουν με ταχείς ρυθμούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυξημένη πολιτική αστάθεια, η ακύρωση προηγούμενων μεταρρυθμίσεων από τη νέα κυβέρνηση, η μη αναγνώριση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των πιστωτών της και το συνεπακόλουθοενδεχόμενο διακοπής της χρηματοπιστωτικής στήριξης προς την Ελλάδα, οδήγησαν στην επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και σε απότομη απώλεια εμπιστοσύνης.

Χρηματοπιστωτική αστάθεια

«Το γεγονός αυτός είχε σημαντική επίπτωση στον ήδη αδύναμο χρηματοπιστωτικό κλάδο» τόνισε ο κ. Κερέ.Όπως είπε, αποτελέσματα των παραπάνω ήταν το τραπεζικό σύστημα να χάσει πάνω από το 25% των καταθέσεών τους από το Δεκέμβριο του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2015.

Λόγω της απόρριψης του δεύτερου προγράμματος από την τότε κυβέρνηση, η ΕΚΤ αναγκάστηκε να μην κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα για την παροχή ρευστότητας στον τραπεζικό κλάδο, πρόσθεσε σχετικά ο ίδιος.

Παρ΄ όλα αυτά, σημείωσε, η ΕΚΤ παρείχε την απαραίτητη βοήθεια να αντιμετωπιστούν οι εκροές καταθέσεων και ο εκ νέου αποκλεισμός από τις αγορές.

Ως αποτέλεσμα, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα αυξήθηκε από τα 56 δισ. ευρώ στα 125 δισ. ευρώ, σεπάνω από τα 2/3 του ελληνικού ΑΕΠ.

Η παραπάνω πορεία αποσταθεροποίησης ολοκληρώθηκε με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2015, που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και στα capital controls, είπε ο κ. Κερέ.

Σε σχέση με τις σημερινές προοπτικές της χώρας, υπογράμμισε ότι πριν από ένα χρόνο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

«Εάν ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στη συμφωνία τηρήσει τους όρους της, είμαι σίγουρος ότι στο τέλος του τρίτου προγράμματος η Ελλάδα θα είναι σε θέσει να εκμεταλλευτεί τα οφέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, και η οικονομία της θα είναι ισχυρότερη και περισσότερο ανθεκτική».