Να νομοθετηθεί και στην Ελλάδα η προτεραιότητα του δανειολήπτη και του εγγυητή στην εξαγορά του δανείου που τους βαρύνει, πριν την πώλησή του σε funds, ζητούν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι υπέγραψαν σχετικό ψήφισμα στη δικτυακή υπηρεσία συλλογής υπογραφών avaaz.org τα τελευταία 24ωρα.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, «τον Οκτώβριο του 2015 νομοθετήθηκε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της όγδοης αξιολόγησης και ενώ η χώρα δεν είχε εξέλθει από το μνημόνιο, η δυνατότητα του δανειολήπτη και του εγγυητή εντός 45 ημερών να υποβάλει πρόταση στην τράπεζα για την εξαγορά του δανείου του».

Το ίδιο ζητούν να γίνει και στην Ελλάδα τα περίπου 2000 άτομα που υπέγραψαν ήδη το ψήφισμα στη διάρκεια λίγων ημερών.

Όπως υποστηρίζουν, οι Ελληνες δεν θέλουν να αποφύγουν την αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων.

«Μέγιστη απόδειξη ότι προ κρίσης -2007- τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε ποσοστό 4,6%. Σήμερα ανέρχονται στο 53% αποκλειστικά λόγω της πρωτοφανούς σε μέγεθος και διάρκεια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους εξαιτίας βίαιης συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, ανεργίας, πολλαπλών δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων και μεγάλου όγκου πτωχευμένων επισήμως και ανεπισήμως επιχειρήσεων» τονίζουν, με αφορμή τη ψήφιση στη Βουλή -στις 22/5- της απελευθέρωσης των μεταβιβάσεων τόσο των εξυπηρετούμενων, όσο και των κόκκινων δανείων.

«Τα δάνεια των Ελλήνων είτε αποπληρώνονται κανονικά είτε όχι θα περάσουν σε χέρια κερδοσκοπικών εταιρειών, των funds, που λειτουργούν με κριτήρια αμιγώς χρηματοοικονομικά, κερδοσκοπικά, χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία. Από την μεταβίβαση εξαιρούνται προσωρινά και μόνο έως 31-12-2017, τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 140.000 ευρώ» υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Η μεταβίβαση των δανείων, τονίζεται στο ψήφισμα, «γίνεται έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος χωρίς ουσιαστικά την καταβολή φόρων και τελών, την ώρα που επιβάλλονται εξωφρενικές φορολογικές επιβαρύνσεις στους Ελληνες. Ενδεικτικά σε άλλες χώρες η πώληση των δανείων έλαβε χώρα σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές.

«Στη Ρουμανία πουλήθηκαν στο 6% έως 10% της ονομαστικής αξίας τους, στην Ουγγαρία τα «κόκκινα» καταναλωτικά που πουλήθηκαν στο 12%-15% της αξίας τους. Στην Τσεχία και τη Σλοβακία πουλήθηκαν έναντι 19%-21%, ενώ στην Πολωνία, τα καταναλωτικά δάνεια πουλήθηκαν μεταξύ 11% και 14% της ονομαστικής και τα επιχειρηματικά δάνεια έναντι 6% με 10% της ονομαστικής αξίας τους».

«Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να νομοθετήσει υπέρ των δανειοληπτών και των εγγυητών το δικαίωμα να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς των δανείων πριν την πώληση τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η τράπεζα πετυχαίνει ακριβώς, ό,τι θα πετύχαινε και με την συνδιαλλαγή της με το κερδοσκοπικό fund, δηλαδή την είσπραξη του ίδιου χρηματικού ποσού.»

» H πίστη της δεν διασαλεύεται, διότι θα πραγματώνει μια θεσμοθετημένη υποχρέωση της. Η όποια διασπορά του ηθικού κινδυνου, για όσα δάνεια συνεπών δανειοληπτών δεν μεταβιβαστούν μπορεί ν΄αποφευχθεί με μια σημαντική επιτοκιακή ελάφρυνση που επίσης μπορει να θεσμοθετήσει η Πολιτεία» επισημαίνεται ακόμη στο ψήφισμα.

Στόχος οι 350.000 υπογραφές

«Ειναι κεφαλαιώδης ανάγκη τα δάνεια των Ελλήνων να μην γίνουν βορά στα χέρια κερδοσκόπων.

» Οι Έλληνες αντιμετώπισαν όλη αυτή την οικονομική κρίση που έχει εξελιχθεί σε ανθρωπιστική με παροιμιώδη Αξιοπρέπεια. Απέναντι σε αυτή την Αξιοπρέπεια η Πολιτεία οφείλει να επιδείξει Σεβασμό.

» Στήριξε υπογράφοντας το ψήφισμα, για να διεκδικήσουμε να νομοθετηθεί η προτεραιότητα του δανειολήπτη και του εγγυητή να εξαγοράσουν το δάνειο που τους βαρύνει και να αποφύγουμε:

  • τον αφανισμό της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων δανειοληπτών και εγγυητών
  • την απαξίωση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από επιθετικές κερδοσκοπικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
  • τον αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων ή το οριστικό κλείσιμο τους»

» Μας αφορά όλους, όχι μόνο τους δανειολήπτες, Αφορά τη συνοχή του κοινωνικού ιστου της Ελλάδας» καταλήγει το ψήφισμα και θέτει ως στόχο τη συλλογή 350 χιλιάδων υπογραφών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για το ψήφισμα, σημειώνει ότι σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες, που έχουν αποδεδειγμένα δείξει ευαισθησία στη διάρκεια της κρίσης, τα funds θα ακολουθούν αυστηρά τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις. «Τι σημαίνει αυτό; Αν προβλέπονται στη σύμβαση τρεις ληξιπρόθεσμες δόσεις και μετά καταγγελία, αυτό θα γίνεται» λέει.