Στην πιλοτική χρήση drones, τα οποία θα σπεύδουν στο σημείο όπου σημειώνεται τροχαίο ατύχημα, προχωρά η Hellas Direct, το δυναμικό startup από την Αθήνα που δραστηριοποιείται στην ασφαλιστική αγορά ΙΧ και παρέχει υπηρεσίες χωρίς μεσάζοντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», η εταιρεία ήδη έχει αποκτήσει ένα drone, το οποίο πολύ σύντομα θα βγει στους δρόμους προκειμένου να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στις ασφαλιστικές υπηρεσίες της Hellas Direct.
Συγκεκριμένα, στόχος είναι να φτάνει στο σημείο ενός τροχαίου συμβάντος μέσα σε λίγα λεπτά, να καταγράφει το περιστατικό και σε απευθείας σύνδεση με τα κεντρικά της εταιρείας να δίνει real time συμβουλές στον πελάτη της Hellas Direct που έχει εμπλακεί σε τροχαίο.
Ειδικότερα, το drone θα βιντεοσκοπεί το περιστατικό, θα μεταδίδει εικόνες από το σημείο προκειμένου να γίνεται ο έλεγχος στις πινακίδες του εμπλεκόμενου ΙΧ και η διασταύρωση για το εάν είναι ασφαλισμένο και θα υποβοηθά στη λήψη αποφάσεων, όπως για παράδειγμα για το εάν χρειάζεται η αποστολή οδικής βοήθειας.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, εάν τεκμηριωθεί και αποδειχθεί η χρήση drones στις ασφαλιστικές δραστηριότητες της Hellas Direct, θα εξεταστεί η απόκτηση 1.000 drones τα οποία θα σταθμεύουν σε συγκεκριμένες βάσεις που θα αναπτυχθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου και βρίσκεται σήμερα η πλειονότητα των πελατών της εταιρείας.
Αναζητείται θεσμικό πλαίσιο
Για τα drones δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Στόχος της Κομισιόν είναι να εκπονηθούν οι πρώτοι κανονισμοί εντός του 2015, με στόχο από το 2016 τα drones να συμμετέχουν κανονικά στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη της Ρίγα, τα drones μπορούν να φέρουν νέες υπηρεσίες και εφαρμογές πέραν της παραδοσιακής αεροπορικής βιομηχανίας, ενώ υπόσχονται να κάνουν τις υφιστάμενες υπηρεσίες πιο οικονομικές και φιλικές στο περιβάλλον.
Οι αρχές της διακήρυξης ορίζουν ότι «τα drones πρέπει να αντιμετωπίζονται ως νέοι τύποι αεροσκάφους» και ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχονται με αυτά θα πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο ασφαλείας με αυτό που ισχύει για την πολιτική αεροπορία, χωρίς να υπάρχει καμία έκπτωση στην ασφάλεια κατά τη διαδικασία ενσωμάτωσής τους στο αεροπορικό σύστημα.
Οι κανόνες, συνεχίζει η διακήρυξη, πρέπει να είναι απλοί και να επιτρέπουν σε startups ή μεμονωμένους επαγγελματίες να ξεκινούν δραστηριότητες σχετικές με τα drones και χαμηλού επιπέδου κινδύνου, με πτήσεις σε χαμηλό ύψος υπό ελάχιστους κανόνες.
Η διακήρυξη καλεί τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων να δημιουργήσουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις και μηχανισμούς επίβλεψης ώστε να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των πολιτών. Επίσης, η λειτουργία τους θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους ασφαλείας.
Startup με διεθνείς επενδυτές

Στην Hellas Direct, η οποία έφερε στην Ελλάδα την ασφάλιση ΙΧ χωρίς μεσάζοντες, επένδυσε πρόσφατα η Third Point Hellenic Recovery Fund (TPHR), θυγατρική της Third Point LLC, από κοινού με το Endeavor Catalyst, το οποίο για πρώτη φορά συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο ευρωπαϊκής εταιρείας.

H Hellas Direct ιδρύθηκε από δύο πρώην στελέχη της Goldman Sachs, τους κκ. Αιμίλιο Μάρκου και Αλέξη Πανταζή, οι οποίοι διέκριναν στην ύφεση μία σημαντική ευκαιρία στην ασφαλιστική αγορά.

Η εταιρεία έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με τη Munich Re και εφαρμόζει εμπορική πολιτική που της δίνει τη δυνατότητα για χαμηλότερες τιμές, ενώ τα ασφάλιστρά της είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του κάθε πελάτη της.

Στο επενδυτικό κεφάλαιο της Hellas Direct έχουν συμμετάσχει ο βρετανός επενδυτής Τζον Μόλτον, οι επιχειρηματικές οικογένειες Λεβέντη και Δαυΐδ και ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs κ. Τζιμ Ο’Νιλ.