«Σπριντ» υπό αντίξοες πολιτικές συνθήκες θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές προκειμένου να «τρέξει» 55 δράσεις τις οποίες δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Πρόκειται για ένα παράρτημα του νέου Μνημονίου το οποίο, αν και ψηφίστηκε στη Βουλή, ουδέποτε διαβιβάστηκε στους βουλευτές και έγινε γνωστό από την κατάθεση της δανειακής σύμβασης στο ολλανδικό κοινοβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η λίστα περιέχει μια σειρά κατεπείγουσες δράσεις οι οποίες στην πλειονότητά τους θα πρέπει να υλοποιηθούν από τη νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν με στόχο να «ξεκλειδώσει» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Σταθμοί διοδίων


Για την Εγνατία οδό άμεσα προβλέπεται η εταιρεία να προχωρήσει στην κατασκευή νέων σταθμών διοδίων, να συμφωνήσει αναδιάρθρωση του δανεισμού της με την Τράπεζα Πειραιώς –με την υποστήριξη του Δημοσίου –και να κλείσει εκκρεμότητες με την ΕΕ, ενώ τον Νοέμβριο το υπουργείο Υποδομών θα πρέπει να ορίσει την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας.
Για την ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ η κυβέρνηση καλείται άμεσα να καταλήξει σε ένα μοντέλο συντήρησης για το σιδηροδρομικό δίκτυο (με ΣΔΙΤ ή προμήθεια υπηρεσιών), να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του τροχαίου υλικού για την εξυπηρέτηση των δανείων της Eurofima, να προωθήσει τόσο την υπογραφή συμφωνίας του Δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη συγκοινωνιακή κάλυψη των «άγονων γραμμών» όσο και την εκτίμηση της αξίας των τρένων που βρίσκονται σε μακρά ακινησία, αλλά και να επιστρέψει 40 εκατ. ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Τα αεροδρόμια


Για τα περιφερειακά αεροδρόμια προβλέπονται άμεσα η έκδοση άδειας εισόδου στους επενδυτές για την επιθεώρηση των αεροδρομίων και η έκδοση πράξης υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση της συμφωνίας παραχώρησης των αερολιμένων και την εξουσιοδότηση των συναρμόδιων υπουργών να υπογράψουν τις συμβάσεις. Τον Ιανουάριο έρχονται η κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης από τη Βουλή και η έγκριση από την ΕΕ, ενώ τον Μάρτιο του 2016 η παράδοση των αεροδρομίων στον παραχωρησιούχο.
Για τον ΟΛΠ προβλέπεται η άμεση ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης βάσει των όρων που είχαν δοθεί στους επενδυτές τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ με παρόμοιο μοντέλο θα προχωρήσει και ο ΟΛΘ. Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων θα πρέπει να επανδρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2015 και να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για την εύρυθμη λειτουργία της. Τον ίδιο μήνα θα γίνει μεταφορά αρμοδιοτήτων από τους δύο οργανισμούς λιμένος στη νέα Ρυθμιστική Αρχή.
Για το 10% των μετοχών που διαθέτει το Δημόσιο στον ΟΤΕ η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει τροποποίηση της συμφωνίας μετόχων μεταξύ Ελλάδας και Deutsche Telekom και την έγκριση της δεύτερης για τη μεταβίβαση μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ μέσα στον Σεπτέμβριο. Τον Οκτώβριο το Δημόσιο θα πρέπει να αποφασίσει τι ποσοστό θα περάσει το Ταμείο μέσα από την έκδοση απόφασης διυπουργικής επιτροπής.
«Γραφείο Ελληνικού»


Για το Ελληνικό προβλέπεται να οριστεί άμεσα συντονιστής από το Μέγαρο Μαξίμου για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων ως την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αναμένεται τον Νοέμβριο του 2016. Μάλιστα προβλέπεται η άμεση νομοθέτηση της δημιουργίας ενός ευέλικτου «Γραφείου Ελληνικού» στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα πλαισιωθεί από συμβούλιο εμπειρογνωμόνων και θα ωριμάσει την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την παροχή άδειας καζίνου στο Ελληνικό.
Για την ΕΥΑΘ το Δημόσιο θα πρέπει να τροποποιήσει τη σύμβαση παραχώρησης με την εταιρεία ως τον Οκτώβριο, ενώ για την ΕΥΔΑΠ άμεσα το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση για τη διανομή μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους.
Για τις μαρίνες το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να απαλλαγούν με νόμο από τον ΕΝΦΙΑ οι παραχωρησιούχοι και να ολοκληρωθεί η στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη για την επένδυση στη μαρίνα της Πύλου. Επίσης θα πρέπει να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για τη μαρίνα του Αλίμου.
Για τον ΟΔΙΕ άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης και προχωρήσουν οι ρυθμιστικές εγκρίσεις.
Επίσης για το ξεμπλοκάρισμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ η κυβέρνηση καλείται να αλλάξει τον Κανονισμό Αδειών Φυσικού Αερίου και να εκδώσει απόφαση που θα επιτρέπει στη SOCAR να αποκτήσει γη σε παραμεθόριες περιοχές μόλις εγκριθεί η συναλλαγή από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.


Υπουργείο Οικονομικών
Εκθεση για τα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο

Ως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για το σύνολο των ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο.
Το συντομότερο δυνατόν επίσης θα πρέπει να διοριστούν τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας προκειμένου να «ξεκολλήσουν» οι επενδύσεις σε Κασσιόπη, Αφάντου, Αστέρα και σε άλλες περιοχές όπου απαιτείται η έγκριση Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), χωρίς αλλαγή του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος.
Παράλληλα τον Σεπτέμβριο μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ άλλα 90 ακίνητα από την προηγούμενη παρτίδα των 1.000 ακινήτων, ενώ προχωρεί η πώληση του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Αντίστοιχα η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει διαδικασίες για την πώληση ακινήτων στο εξωτερικό, στην Πλάκα και αλλού άμεσα.
Επίσης, άμεσα με νόμο το ΤΑΙΠΕΔ θα απαλλαγεί από την υποχρέωση υποβολής Ε9. Επίσης οι παραχωρησιούχοι απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών για υπηρεσίες που δεν λαμβάνουν, ενώ για τις παραχωρήσεις που δεν έχουν κυρωθεί θα πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός διαιτησίας. Παράλληλα για το real estate απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι εταιρείες ειδικού σκοπού του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ζητείται η άμεση παύση κάθε προσπάθειας υπονόμευσης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2014.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ