Σκέψεις για ένα βραχυπρόθεσμο, ενδιάμεσο πρόγραμμα ώστε να αποκατασταθεί κάποιου είδους αξιοπιστία στον τραπεζικό τομέα έβαλε στο τραπέζι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε ο ολλανδός υπουργός, αναμενόταν να καταθέσει, ίσως και εντός της Τρίτης αλλά το πιθανότερο την Τετάρτη, αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Φθάνοντας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει βάση για νέες διαπραγματεύσεις» και ότι η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να συνοδεύεται με την ανάληψη ευθυνών σε εθνικό επίπεδο. Θα υπάρξει δε, όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αύριο Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε να τοποθετηθούν επί του ελληνικού αιτήματος. Εφόσον το ελληνικό αίτημα κρίνεται ικανοποιητικό τότε θα συγκληθεί ξανά το Eurogroup στις Βρυξέλλες, ώστε να αποφασιστεί αν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις επί ενός νέου δανειακού προγράμματος.
Πριν από τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, είχε δημιουργηθεί σύγχυση σχετικά με το ποιες είναι οι νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που ανέμενε η ευρωζώνη ώστε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν κατέθεσε εγγράφως νέες προτάσεις στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, αλλά απλώς περιέγραψε προφορικά ορισμένες ιδέες. Αν και υπήρξε εκνευρισμός για την έλλειψη γραπτών προτάσεων, κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι η παρουσία του κ. Τσακαλώτου υπήρξε πολύ λιγότερο συγκρουσιακή από εκείνη του προκατόχου του.
Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε στο πλαίσιο του Eurogroup και τη σημασία του δημοψηφίσματος της Κυριακής και πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κατάθεση του ελληνικού αιτήματος στον ESM και στις πιθανές προτάσεις που θα το συνοδεύουν. Αυτό που είναι άγνωστο είναι με ποιους όρους θα συνοδεύεται ένα πιθανό ενδιάμεσο πακέτο που θα επιτρέψει να ξεπεραστούν σκόπελοι όπως η πληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, η οποία απαιτεί κονδύλια ύψους 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.