H γερμανική Welt υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη εξετάζει το σενάριο επέκτασης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο, ώστε η Αθήνα «να βγάλει το καλοκαίρι». Στο σενάριο φαίνεται ότι εμπλέκεται και η πρόσβαση σε μέρος των κεφαλαίων που προορίζονταν για το τραπεζικό σύστημα.

Η εφημερίδα τονίζει ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις και η νέα επέκταση του προγράμματος θα προκαλούσε αντιδράσεις στους Γερμανούς βουλευτές -λιγότερες ωστόσο, υποστηρίζεται, από όσες θα προκαλούσε τρίτο πρόγραμμα.

Η Welt επικαλείται αξιωματούχους από την ευρωπαϊκή πλευρά στις διαπραγματεύσεις, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «τεχνικά αναπόφευκτο» το βήμα της επέκτασης του προγράμματος που, πλέον, εκπνέει στις 30 Ιουνίου. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή ώστε να βγάλει η Ελλάδα το καλοκαίρι» ανέφερε η πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.

Δεύτερος αξιωματούχος τόνισε ότι «ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτε». Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, η πρόταση προέρχεται από «τμήματα» του Eurogroup και την ΕΚΤ και «η ελπίδα είναι πως η επέκταση του προγράμματος θα διατηρήσει αδιατάρακτη την βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες».

Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε αναφέρει την Τετάρτη, παρουσιάζοντας την πρόταση που έγινε προς την Αθήνα μετά την «πενταμερή» στο Βερολίνο, ότι «οι πιστωτές εξετάζουν επιπλέον να δώσουν στην Ελλάδα πρόσβαση σε μέρος των 10,9 δισ. ευρώ που έχουν μπει στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», όπως και ότι «στη συζήτηση έχει μπει η επέκταση του προγράμματος πέραν του καλοκαιριού».

Σε αντάλλαγμα οι πιστωτές θα ζητήσουν, μεταξύ άλλων, προσθέτει η ίδια εφημερίδα, τη μείωση των όλων των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η Handelsblatt, κύκλοι της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μέσα στον Ιούνιο. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Welt, η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα της Ελλάδας πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς θα ήθελε να αποφύγει να κυριαρχήσει στις συζητήσεις.

Επίθεση στην πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην Ελλάδα εξαπολύει με άρθρο του στο Spiegel Online ο γνωστός γερμανός δημοσιογράφος Γιάκομπ Άουγκσταϊν. Όπως σχολιάζει με σκωπτικό ύφος, «στην Ελλάδα δίνεται μία ακόμη ευκαιρία. Και άλλη μία. Και μετά μία ακόμη. Ένα παράλογο ευρω-θέατρο αναμειγνύεται με ελληνική τραγωδία. Την ευθύνη έχει η σκηνοθέτις: η πολιτική της Μέρκελ για την Ελλάδα απέτυχε».

Ο γερμανός σχολιαστής επισημαίνει ότι «βεβαίως πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα. Αλλά ο βαλκανικός βυζαντινισμός δεν μπορεί να περιοριστεί τόσο γρήγορα. Τι περίμεναν στην καγκελαρία; Μία Δανία στη Μεσόγειο;» Όπως υπογραμμίζει ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν, «η συνταγή της δρ. Μέρκελ ήταν δηλητήριο για την Ελλάδα: η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 60%, το ποσοστό χρέους αυξήθηκε από την αρχή της κρίσης από 124% σε 180% του ΑΕΠ. (…) Τα βάσανα των Ελλήνων αναγκάζουν την ήπειρο να αλλάξει πορεία».

Παρά την ασφυκτική πίεση χρόνου και τη δραματική έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα, μία συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της εξακολουθεί να εκκρεμεί. Οι προτάσεις των δανειστών απέχουν αρκετά από τις αντίστοιχες της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung, η Αθήνα καλείται «να εξοικονομήσει πέντε δισ. ευρώ».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «οι πιστωτές της ελληνικής κυβέρνησης συμφωνούν σε σκληρούς όρους. Μειώνουν μεν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη (σ.σ. το πρωτογενές πλεόνασμα), ζητούν όμως μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και στις συντάξεις». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πρόταση των δανειστών για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 από 3% σε 1% δεν απαλλάσσει την ελληνική κυβέρνηση από την υποχρέωση να προβεί σε πρόσθετες περικοπές. «Σύμφωνα με εσωτερικές πληροφορίες των δανειστών, γίνεται λόγος για ανάγκη μέτρων σταθεροποίησης ύψους 2,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε περίπου πέντε δισ. ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα.

Σε σχόλιό της στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα του Μονάχου στηλιτεύει τόσο αυτούς που ζητούν σήμερα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη όσο και τους υποστηρικτές της παραμονής της Αθήνας στο ευρώ σχεδόν δίχως όρους: «Σε μία ιεραρχία των κακών το καλύτερο θα ήταν αν μπορούσε η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ και το νομισματικό και πιστωτικό σύστημα υφίστατο όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά. Αν διασπόταν η ευρωζώνη, ακόμη και αποχωρούσε ένα μέλος της, αυτό θα ήταν ένα μοιραίο μήνυμα για την αδυναμία και τον ευάλωτο χαρακτήρα της Ευρώπης – πολιτικά αλλά και στις χρηματαγορές».

«Η Ελλάδα ένα βήμα πριν την έξοδο» είναι το πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. H χώρα
έχει πλησιάσει περισσότερο στη χρεοκοπία και μια πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα έπειτα από την υποβολή του αιτήματος της Αθήνας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για σύμπτυξη όλων των δόσεων του Ιουνίου που χρωστά η χώρα στο Ταμείο και άρα για μη πληρωμή της δόσης που επρόκειτο πληρωθεί την Παρασκευή.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κίνηση αυτή είναι η «αντίδραση» της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό που θεωρήθηκε ως τελεσίγραφο από τους δανειστές της, οι οποίοι απαίτησαν περαιτέρω λιτότητα και μη δημοφιλή μέτρα.

Ωστόσο, η απόφαση να καθυστερήσει η πληρωμή, συνεχίζει η εφημερίδα, είναι μια επίδειξη περιφρόνησης από την Αθήνα σε αυτό που θεωρεί απαράδεκτα σκληρά μέτρα που απαιτούνται από τους δανειστές. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει τις πληρωμές της, να χάσει την υποστήριξη του αδύναμου χρηματοπιστωτικού της τομέα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τελικά να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα.

Εξίσου επιθετική είναι και η βρετανική Telegraph. «Ποιος θα βγάλει την Ελλάδα από την δυστυχία της; Ηρθε η ώρα να εγκαταλείψει το ευρώ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο οποίο υπογραμμίζει ότι πρέπει επιτέλους να έρθει αντιμέτωπη με την μεγάλη κρίση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Financial Times γράφουν ότι η Ελλάδα δείχνει περιφρόνηση και καθυστερεί την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, ενώ σημειώνουν ότι κάνει χρήση της διαδικασίας που προβλέπεται στους κανονισμούς του Ταμείου, την οποία χρησιμοποίησε τελευταία φορά η Ζάμπια. Επίσης, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι αυξάνεται η πίεση στον ελληνα πρωθυπουργό.

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που δεν πληρώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη δεκαετία του ’80, την ώρα που το παιχνίδι της μικροπολιτικής συνεχίζεται αναφέρει ο Bloomberg, ενώ επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται απόψε να απευθυνθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρουσιάσει τις προτάσεις των δανειστών.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι αν και διεθνείς αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι «απέχουμε ακόμα πολύ από μια συμφωνία».

«Η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ είναι μια κλιμάκωση στην αντιπαράθεση. Αυξάνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και του Grexit», αναφέρει στο εν λόγω δημοσίευμα ο ελληνας καθηγητής Οικονομικών στο Stern Schoo of Businees της Νέας Υόρκης Νίκος Οικονομίδης.

«H Αθήνα αποφάσισε να καθυστερήσει την αποπληρωμή της προς το ΔΝΤ» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde η οποία αναφέρει ότι το Διεθνές Ταμείο είχε δώσει το πράσινο φως στην Αθήνα να το πράξει. Ωστόσο, αναφέρει και αυτή ότι σπάνια το Ταμείο ενεργοποιεί την εν λόγω διαδικασία και υπενθυμίζει ότι τα τελευταία 35 χρόνια καμία άλλη χώρα δεν έχει καθυστερήσει την αποπληρωμή δόσης. Η τελευταία που το έκανε ήταν η Ζάμπια την δεκαετία του ’80, αναφέρει και προσθέτει ότι πιθανόν αυτή η κίνηση που αποφασίστηκε τελευταία στιγμή από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι αντίδραση της Αθήνας στις σκληρές προτάσεις των δανειστών.