«Αιχμή του δόρατος» φιλοδοξεί να αποτελέσει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στη χώρα, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση πολιτών από το εξωτερικό και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

«Η ελληνική Πολιτεία προωθεί άμεσα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα διαμορφώσει το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που θα διευθετεί τον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης», τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σε εσπερίδα που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο την Τρίτη.

«Στην Ελλάδα είναι δυνατή η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού κυρίως στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης», πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή κ. Αριστείδης Αντσακλής, τόνισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα ρυθμίζει θέματα που αφορούν στην αδειοδότηση, στον έλεγχο και στη λειτουργία των μονάδων. «Οι μονάδες θα λειτουργούν αδειοδοτημένες πλέον», δήλωσε και επισήμανε το υψηλό επίπεδο του ιατρικού προσωπικού, αλλά και το ότι ο νόμος στη χώρα είναι πολύ φιλελεύθερος. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα γίνονται 12.000 έως 14.000 κύκλοι γονιμοποίησης τον χρόνο, με τα ποσοστά επιτυχίας στις νέες γυναίκες να φθάνουν έως 50%.
Στην κατεύθυνση της ανάδειξης των δυνατοτήτων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα, το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο οργανώνει ανάλογη εσπερίδα με θέμα «Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα», στις 18 Μαΐου στο Λονδίνο. Στόχος είναι να γίνουν γνωστά στο βρετανικό κοινό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα, ειδικότερα στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης (θεσμικό πλαίσιο, επιστημονικό δυναμικό, κόστος, ποσοστά επιτυχίας κ.ά.), αλλά και στον τουρισμό, συνδυάζοντας κλίμα, φυσικό περιβάλλον, πολιτισμό και υποδομές.
Η προσπάθεια στηρίζεται από τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, καθώς και από δύο επιστήμονες με διεθνείς διακρίσεις, τον διευθυντή Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Π.Γ.Ν. Μαιευτηρίου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» κ. Νικόλαο Παπαριστείδη και τον Διευθυντή Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Κλινικής «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ» κ. Κωνσταντίνο Πάντο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, το κόστος εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 2.000 έως 3.000 ευρώ και είναι τέσσερις έως πέντε φορές μικρότερο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Τα ζευγάρια έρχονται στη χώρα, από την Ευρώπη, τις Αραβικές χώρες, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, ακόμα και την Αυστραλία, ενώ μεγάλη ευκαιρία αποτελεί η προσέλκυση της ελληνικής διασποράς.