Στο χθεσινό Eurogroup και στην «αποτυχία Ευρωζώνης και Ελλάδας να συμφωνήσουν» είναι στραμμένο το βλέμμα του διεθνούς Τύπου.

Με τίτλους όπως «Οι Έλληνες προκαλούν την Ευρώπη» (Spiegel Online), «Διαφωνία στις Βρυξέλλες-Χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα» (Die Welt), «Οι υπουργοί Οικονομικών αναβάλλουν τις αποφάσεις» (tagesschau.de) ο γερμανικός τύπος και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται και σχολιάζουν το αδιέξοδο του χθεσινοβραδινού Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Αντί με μια συμφωνία οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν με μια ηχηρή διαφωνία. Το παζάρι γύρω από την κρίση χρέους συνεχίζεται», γράφει το Spiegel Online.

«Ένα αρκετά θρασύ ξεκίνημα» τιτλοφορεί η εφημερίδα Die Zeit άρθρο της για το χθεσινό Eurogroup, στο οποίο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις πολυαναμενόμενες ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκαλεί τους ομολόγους του και ματαιώνει το τελικό ανακοινωθέν. Με την τακτική αυτή πλήττεται πρωτίστως η Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας: «Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για το έκτακτο Eurogroup: Πρόκληση, ηχηρή διαφωνία ή οτιδήποτε άλλο. Σημαντικότερο είναι ωστόσο ότι απέτυχε. Ο χρόνος πιέζει τόσο, που κάθε μέρα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας μετρά. Στην επόμενη συνεδρίαση θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μια, κάποια απόφαση για να εξασφαλιστεί η συνέχεια στη χρηματοδότηση της Ελλάδας».

«Το Eurogroup αγωνίζεται για την σωτηρία της Ελλάδας» επιγράφεται άρθρο της Rheinische Post, στο οποίο η εφημερίδα παρατηρεί: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τήρησαν σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, άφησαν ωστόσο ανοιχτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων για μια αλλαγή των όρων γύρω από την εφαρμογή περικοπών και μεταρρυθμίσεων. (…) Με την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων τελείωσαν τουλάχιστον οι υποθετικές συζητήσεις. Ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε τα σχέδια της Αθήνας για το πώς η Ελλάδα θα παραμείνει, από μια πλευρά, στο ευρώ και από την άλλη, πώς θα αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων».

«H κατάσταση κλιμακώνεται» γράφει από την πλευρά της η γερμανική Frankfurter Allegemeine Zeitung (FAZ), η οποία σημειώνει πως το Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς πρόοδο: «Η αποτυχία είναι, σύμφωνα με διπλωμάτες, άσχημο σημάδι για τη Σύνοδο Κορυφής, την οποία θα ενημερώσει ο Ντάισελμπλουμ» αναφέρει η εφημερίδα, η οποία επιρρίπτει στην ελληνική πλευρά το αδιέξοδο.

«Μετά τις συνομιλίες, Ευρωζώνη και Ελλάδα απέτυχαν να περιορίσουν τις διαφορές τους», τιτλοφορείται δημοσίευμα των New York Times. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «απέτυχαν να περιορίσουν τις βαθιές διαφορές τους» την Τετάρτη με την Ελλάδα, η οποία «προσπαθεί να αναθεωρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης».

«Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Financial Times η οποία σημειώνει ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε καν στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ την απογοήτευση των αγορών για την αποτυχία των συνομιλιών περιγράφει και o Guardian.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, αναφέρει ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους τέσσερις αρχές για μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης, καθώς η Ελλάδα μάχεται να αποφύγει την έλλειψη ρευστότητας και να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Όπως σημειώνεται, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία που να εξασφαλίζει οικονομική σταθερότητα, οικονομική βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Στην ανταπόκριση αναφέρεται πως ο κ. Βαρουφάκης δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις προαναφερθείσες επιδιώξεις.

«Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης, που συναντήθηκαν σήμερα (χθες), αφού η Γερμανία και η Ελλάδα έλαβαν συγκρουσιακές θέσεις στις διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες», σημειώνει το Bloomberg.

«Στόχος ήταν ο συμβιβασμός, φόβος η σύγκρουση και οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν» γράφει από την πλευρά της η ιταλική Repubblica, που αναφέρει πως «Ελλάδα και Eurogroup συναντήθηκαν και οι υπουργοί δεν κατάφεραν ούτε καν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, επειδή προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση είναι αμετακίνητη στις θέσεις της και δεν έχει διάθεση να υποχωρήσει».

Η γαλλική Monde μιλά επίσης για «αδιέξοδο στο Eurogroup», λέγοντας πως πλέον την Πέμπτη, οι ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στην άτυπη Σύνοδο «με τις διαφορετικές πλευρές να φαίνονται ακόμη σε μεγάλη απόσταση».

Οι υπόλοιποι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, γράφει, «δεν είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα μετέπειθαν τον Γ.Βαρουφάκη, αλλά τουλάχιστον πίστευαν ότι μπορούσαν να πάρουν συμφωνία για ένα «πρόγραμμα εργασίας»» συνεχίζει, αναφέροντας σχόλια συμμετεχόντων στο Eurogroup πως «η πρώτη συνάντηση έστειλε άσχημο μήνυμα και έδειξε ότι χρειάζεται ακόμη σημαντική δουλειά για την προσέγγιση Ελλάδας και Ευρώπης».

«Ο Βαρουφάκης στον λάκκο με τα λιοντάρια» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης του Ζαν Ζακ Μεβέλ από τις Βρυξέλλες, στις οικονομικές σελίδες της συντηρητικής εφημερίδας Le Figaro. Ο μαχητικός φαλακρός υπουργός που έχει γοητεύσει τα πλήθη στην Αθήνα, έφθασε στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής.

«Τα μεγάλα όμως θηρία του Eurogroup δεν προτίθενται να μαλακώσουν από τα επιχειρήματά του, ούτε να του διαθέσουν περισσότερο χρόνο. Για την ώρα, όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν ακαμψία» εκτιμά η Φιγκαρό. Ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «πολιτική ανταλλαγή απόψεων», ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ που μετακινήθηκε από την Ουάσιγκτον ακύρωσε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, τις τελευταίες 48 ώρες η κυβέρνηση αυξάνει τις κινήσεις αντιπερισπασμού με επαφές σε Μόσχα, Πεκίνο και ΟΟΣΑ. H Μόσχα όμως έχει άδεια ταμεία, ο ΟΟΣΑ δεν έχει τράπεζα και η Κίνα δεν ξεχνάει τις δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ για το λιμάνι του Πειραιά, καταλήγει το δημοσίευμα.

Με τίτλο «Η Ευρωζώνη παίζει το χαρτί της αποφασιστικότητας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης» η οικονομική «Λεζ Εκό» φιλοξενεί άρθρο για τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας: «Ήταν η πρώτη αναμέτρηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο συμβιβασμός αναμένεται μάλλον στο Γιούρογκρουπ της 16ης Φεβρουαρίου» υπογραμμίζει η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες Αν Μπόερ.

Ήταν ένα «βάπτισμα πυρός» για τον Έλληνα υπουργό. «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν απομακρυσμένες από το ισχύον πρόγραμμα διάσωσης» εκτιμά η συντάκτης και προσθέτει: « Ο πολιτικός στόχος των ομολόγων του ήταν να του υπενθυμίσουν ότι όποιες και εάν είναι οι αλλαγές κυβέρνησης, οι Συνθήκες και οι δεσμεύσεις θα πρέπει να γίνουν σεβαστές».

«Η προσπάθεια αναμένεται επίπονη» εκτιμά η συντάκτης. Όλοι οι υπουργοί ήταν σύμφωνοι ότι το χρέος είναι χρέος και δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί. Ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι «η Γαλλία επιθυμεί ένα διάλογο ανοικτό και με κατανόηση, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να θυμάται ότι χθες όπως σήμερα ανήκει στην ΕΕ».

Γiα τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί «υπάρχουν περιθώρια κινήσεων, αλλά θα είναι δύσκολο να σώσει κάθε πλευρά τα προσχήματα». «Πέρα από τη σημειολογία, όπως η αλλαγή του ονόματος για την τρόικα, παραμένει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας μιας χώρα που υποφέρει» καταλήγει η συντάκτης.