H οικονομική κρίση και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης οδήγησαν στη συνεχή πτώση της οικοδόμησης ακινήτων, με συνέπεια την κάμψη των πωλήσεων χρωμάτων για οικοδομές και γενικότερα τον κατασκευαστικό τομέα, όπως προκύπτει από μελέτη της IBHS για τον εγχώριο κλάδο χρωμάτων.
Οι πολεοδομίες της χώρας το 2013 εξέδωσαν μόλις 16.384 άδειες (-27,6% από το 2012), αριθμός που αντιστοιχεί σε 12,2 εκ. κυβ.μ. οικοδομικού όγκου (-25,7%). Έτσι, στα τέλη του προηγούμενου έτους ο αριθμός των αδειών υπολειπόταν του 2005 κατά 83%. Η καθοδική πορεία εξακολούθησε και το 2014, καθώς τους πρώτους 9 μήνες οι εκδόθηκαν μόλις 9.842 άδειες, αριθμός χαμηλότερος κατά 17,8% σε ετήσια βάση. Πάντως, το 2013 η αγορά χρωμάτων εμφάνισε ενδείξεις σταθεροποίησης, καθώς η κάμψη της εγχώριας κατανάλωσης επιβραδύνθηκε, ενώ οι συνολικές πωλήσεις κινήθηκαν στα επίπεδα του 2012.
Η ομαλοποίηση αυτή συνοδεύτηκε από ήπια άνοδο της παραγωγικής δραστηριότητας, καθώς -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- το εν λόγω έτος σημειώθηκε αύξηση 2,6% έπειτα από την πτωτική πορεία της προηγούμενης τετραετίας, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών. Πάντως, στα τέλη του 2013 το επίπεδο παραγωγής σε σχέση με το έτος εκδήλωσης της οικονομικής ύφεσης υπολειπόταν κατά περίπου 40%.
Αντιθέτως, τους πρώτους 11 μήνες του 2014 ο όγκος παραγωγής εμφάνισε εκ νέου πτώση κατά 2,2% σε ετήσια βάση. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι και το εν λόγω έτος τα έσοδα δεν θα σημειώσουν σημαντική διαφοροποίηση, καθώς οι οικονομικές συνθήκες ήταν σαφώς πιο ευνοϊκές, ενώ ο διακινούμενος όγκος θα είναι υψηλότερος.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα ομαλοποιήσει την κατανάλωση χρωμάτων, εφόσον συνοδευτεί από πολιτική σταθερότητα στο άμεσο μέλλον. Αναπτυξιακή όμως πορεία δεν είναι δυνατόν να εκδηλωθεί χωρίς τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας. Προκειμένου να τονωθεί ο κλάδος των κατασκευών και της οικοδόμησης απαιτείται επανεκκίνηση των δημοσίων έργων σε διαχρονική και όχι προσωρινή βάση».
Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 53 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
* Ο κύκλος εργασιών του δείγματος το 2013 αυξήθηκε κατά 3,1%, στα 303,40 εκ. ευρώ
* Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 34% στα 39,31 εκ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 16,19 εκ. ευρώ, έναντι οριακών ζημιών το 2012.
* Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ αυξήθηκε σε 5,6%, από 4,4% το 2012, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ διαμορφώθηκε στο 0,2%, έναντι -0,5% την περασμένη χρήση.
* Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε ελαφρώς σε 1 προς 1.
* Η είσπραξη των απαιτήσεων και η διακίνηση των αποθεμάτων διενεργείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς (5 και 4,5 μήνες αντίστοιχα).