Πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας αναλαμβάνουν κυβέρνηση και τράπεζες καθώς οι πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διμήνου έχουν «παγώσει» την οικονομική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία, όπως αναφέρεται, έγινε σε «άριστο κλίμα», συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στη διαδικασία επανεκκίνησής της.
Προς την κατεύθυνση αυτή, πληροφορίες αναφέρουν, ότι ομάδα στελεχών του ομίλου Πειραιώς επεξεργάζεται σχέδιο για την ανασυγκρότηση επιχειρηματικών κλάδων και την τόνωση της παραγωγικής διαδικασίας το οποίο σύντομα θα θέσει σε εφαρμογή.
Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Δραγασάκης θα συναντηθεί και με άλλους τραπεζίτες το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν αλλαγές στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Οπως έχει δηλώσει ο κ. Δραγασάκης οι αλλαγές στις τράπεζες; θα γίνουν μετά από διαβούλευση, χωρίς να πληγούν τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων.
Τη θέση αυτή επανέλβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στις τράπεζες θα γίνουν σε συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές και πως δεν θα πληγεί η μετοχική αξία των τραπεζών. Τόνισε μάλιστα ότι «δεν θα διορίσουμε στελέχη του κόμματος στην διοίκηση των τραπεζών».
Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε την αλλαγή διοίκησης στη Eurobank όπου ο κ. Νίκος Καραμούζης ανέλαβε πρόεδρος στη θέση του κ. Τάκη Θωμόπουλος και ο κ. Φωκίων Καραβίας διευθύνων σύμβουλος στη θέση του κ. Χρήστου Μεγάλου, ύστερα από συνενόηση με τους ιδώτες μετόχους και ειδικότερα τον επικεφαλής της Fairfax Πρεμ Γουάτσα, αποτελεί σαφές δείγμα γραφής για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση.