Την απόφαση του Eurogroup για δίμηνη τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος ανακοίνωσαν στις 19:30 ώρα Ελλάδας από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Καλωσορίζω αυτή την απόφαση καθώς θεωρώ ότι είναι η πιο συνετή που θα μπορούσαμε να λάβουμε» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Στη συνέντευξη Τύπου οι ευρωπαίοι αξιωματούχoi ξεκαθάρισαν τα εξής:
– Την Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα (ομάδα για τα δημοσιονομικά). «Παρότι η τρόικα δεν επιστρέφει ακόμη επισήμως θα υπάρχουν ειδικοί για τα δημοσιονομικά» σχολίασε ο κ. Μοσκοβισί.

«Ωστόσο θα χρειαστεί να δούμε ακόμη πιο φιλόδοξες ενέργειες» πρόσθεσε. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το πρώτο ταξίδι του θα είναι στην Ελλάδα αλλά σχολίασε ότι «θα ήταν πρόωρο» αν είχε πραγματοποιηθεί ως αυτή τη στιγμή. «Η τρόικα και η ευρωζώνη δεν θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα, απλά θεωρούμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν» είπε.

– Την ίδια ημέρα, την Τρίτη, η Ελλάδα θα υποβάλλει και τυπικά (με επιστολή) το αίτημα της δίμηνης παράτασης το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (HFSF – ESM). Σε αυτό το αίτημα θα υπάρχει από την Ελλάδα η επαναβεβαίωση των δεσμεύσεών της για την υλοποίηση των ενεργειών του προγράμματος
– Παραλλήλως η τρόικα θα υποβάλει την Τρίτη έκθεση για τα πεπραγμένα της Ελλάδας (factual report).
– Η τρόικα πρότεινε την παράταση της διαθεσιμότητας των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως το τέλος Φεβρουαρίου και το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα.
– Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) η οποία μετατίθεται «για πρακτικούς λόγους» κατά δύο μήνες, στο τέλος Φεβρουαρίου.
– Η οποιαδήποτε απόφαση για τη γραμμή ECCL θα ληφθεί αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του παρόντος προγράμματος αν αυτό ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο.

«Αργυρό» μετάλλιο στο πλεόνασμα

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η τρόικα ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι έχει επιτευχθεί «κάποια πρόοδος» αλλά ότι παρά την πρόοδο δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους.

Καλύτερο κλίμα προέκυψε από τα σχόλια του κ. Μοσκοβισί. Ο γάλλος πρώην υπουργός συμφώνησε με τον κ. Ντάισελμπλουμ ότι η πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα δεν ήταν όσο γρήγορη θα απαιτούσε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους ωστόσο πρόσθεσε:

– Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ευρωζώνη μετά τη Γερμανία.
– Η Ελλάδα έχει πετύχει πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.

Υπουργείο Οικονομικών: «Εγκωμιαστικά σχόλια»
Την ίδια περίπου ώρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών από τις Βρυξέλλες ανέφεραν:

«Η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε και το αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση του προγράμματος διάρκειας δύο μηνών, έγινε δεκτό.

Τα μέλη του Eurogroup προέβησαν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας με αναφορές στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τα μέλη του Eurogroup αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί».

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Η βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα αντανακλά τις σημαντικές προσπάθειες προσαρμογής που έχουν κάνει οι αρχές και οι πολίτες της χώρας. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Καλωσορίζουμε επίσης την πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ωστόσο, σημειώνουμε ότι παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί ως τις αρχές του 2015, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και να ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις. Τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το τρέχον πρόγραμμα του EFSF.

Ως εκ τούτου, το Eurogroup θα ήταν θετικά διακείμενο σε ένα αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος του ΕFSF κατά δύο μήνες. To Εurogroup ζήτησε από τους θεσμούς να ετοιμάσουν μια πραγματολογική έκθεση για την κατάσταση της τρέχουσας αξιολόγησης και έδωσε εντολή στο EWG να δώσει αναφορά στα κράτη μέλη ώστε να αρχίσουν οι εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας για την παράταση της τρέχουσας συμφωνίας (EFSF Master Financial Facility Agreement) από το Συμβούλιο του EFSF ως το τέλος της χρονιάς.

Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι θα ήταν συνετό να παραταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF στο μαξιλάρι του ΤΧΣ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μια τέτοια παράταση. Μετά από αίτημα της Ελλάδας, ο EFSF μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες ρυθμίσεις πριν το τέλος του έτους.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μια γρήγορη και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι κρίσιμες για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συνεισφέρουν στην επίτευξη σταθερής ανάπτυξης και απασχόλησης αλλά και στην διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, ικανοποιώντας πλήρως τους στόχους του προγράμματος.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης παραμένουν θετικά διακείμενα στη χορήγηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ΕCCL) από τον ESM, αν ζητούσε κάτι τέτοιο η Ελλάδα και υπό τον όρο ότι θα είχαν ολοκληρωθεί τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης που εκκρεμούν, θα συνεχιζόταν η εμπλοκή του ΔΝΤ και η ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών».



Ντάισελμπλουμ πριν το Eurogroup: Ανοιχτό το θέμα επέκτασης του ελληνικού προγράμματος

«Ανοιχτό παραμένει το θέμα της επέκτασης του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε τη Δευτέρα, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν θα δοθεί εξάμηνη επέκταση στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γ. Νταϊσελμπλούμ απάντησε ότι η επέκταση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε πως η τρόικα θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Γ. Νταϊσελμπλούμ είπε πως πρέπει να αποφασιστεί αν το ελληνικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να κλείσει στο τέλος του έτους ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. «Το θέμα παραμένει ανοιχτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προς επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της τρόικας, λέγοντας πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προσπαθήσουν να προχωρήσουν όσο πιο πολύ γίνεται, έως το τέλος του έτους.

«Θα ακούσουμε την τρόικα για το που βρισκόμαστε και πόση πρόοδος έχει σημειωθεί, ποιες είναι περαιτέρω δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και επ’ αυτού θα αποφασίσουμε εάν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση ως το τέλος του έτους ή αν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση του προγράμματος, θέμα που παραμένει ανοικτό», κατέληξε.

Μοσκοβισί πριν το Eurogroup: Προσβλέπουμε σε μία καλή συμφωνία για την Ελλάδα

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίγνωση των προσπαθειών και των αλλαγών που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από τον ελληνικό λαό και προσβλέπουμε σε καλή συμφωνία προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της η Ελλάδα, να υπάρξει προώθηση των μεταρρυθμίσεων για να ισχυροποιηθεί η οικονομία».

Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος, εδώ και βδομάδες ο ίδιος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές επισημαίνοντας πως υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχουν και βήματα που πρέπει ακόμη να γίνουν. Ο Μοσκοβισί τόνισε ακόμη: «Θέλουμε να κατευθυνθούμε προς την έξοδο της Ελλάδας από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν κινητοποιείται με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν θα υπάρξει τη Δευτέρα απόφαση για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν βήματα προόδου.

Η συζήτηση για την Ελλάδα θα ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας. Η συνεδρίαση ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας με την εξέταση των σχεδίων προϋπολογισμού του 2015 όλων των χωρών της ευρωζώνης με εξαίρεση τη χώρα μας και την Κύπρο, που βρίσκονται σε μνημόνια και οι προϋπολογισμοί τους εξετάζονται στο πλαίσιο της τρόικας.