Στρατηγικές κινήσεις για τη διεύρυνση των μεριδίων τους στην αγορά του personal banking πραγματοποιούν οι τράπεζες, με στόχο την προσέλκυση νοικοκυριών μεσαίας εισοδηματικής τάξης, με προς επένδυση / αποταμίευση κεφάλαια τουλάχιστον 60.000 ευρώ. Πρόκειται για μια light εκδοχή του private banking, η οποία απευθύνεται σε όσους επιζητούν προσωποποιημένη εξυπηρέτηση για τη διαχείριση της κινητής περιουσίας τους, αλλά και ένα περιβάλλον ταχύτερης διενέργειας τραπεζικών συναλλαγών. Για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών οι τράπεζες διαθέτουν συμβούλους με αποκλειστικό αντικείμενο την επενδυτική καθοδήγηση των personal πελατών, ενώ με τη λειτουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων, εξασφαλίζουν την άνετη και γρήγορη διεκπεραίωση των πάσης φύσεως αιτημάτων ή πληρωμών τους.
Ανταγωνισμός


Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα δώσουν μάχη τα επόμενα χρόνια για τη διεκδίκηση των περίπου 300.000 οικογενειών με περιουσία γύρω στα 40 δισ. ευρώ, που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει κινήσεις αναβάθμισης των υπηρεσιών τους. Η Εθνική Τράπεζα πρόσφατα εγκαινίασε δύο νέα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που λειτουργούν αποκλειστικά για φυσικά πρόσωπα με αποταμιεύσεις τουλάχιστον 60.000 ευρώ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου 30 και πλέον μονάδων για την εξυπηρέτηση αυτών των πελατών, με τις δύο επόμενες να ανοίγουν σύντομα σε Κολωνάκι – Γλυφάδα.
Οπως επισημαίνει η κυρία Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής, «δεδομένου ότι οι συνθήκες αλλάζουν με τις επιτοκιακές αποδόσεις να συρρικνώνονται, δημιουργούμε ένα σύγχρονο περιβάλλον και τα κατάλληλα εργαλεία που θα μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές δυνατότητες στους αποταμιευτές-επενδυτές. Η Εθνική σε πρώτη φάση με περίπου 230 μονάδες PREMIUM Banking, όπως ονομάζεται η υπηρεσία, θα επεκτείνει τη στρατηγική της αυτή σε όλα τα επίπεδα».
Αύξηση της ζήτησης


Ο επικεφαλής Personal Banking της Eurobank κ. Γιώργος Βαρελτζίδης σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ότι η υπηρεσία αυτή αποτελεί μία σημαντική πηγή εσόδων. Εκτιμά ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων στο οποίο έχει εισέλθει η αγορά θα ενισχύσει τα επόμενα χρόνια τη ζήτηση για υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου. «Οσοι ανήκουν στην κατηγορία του personal banking έχουν κατά μέσο όρο διπλάσιο αριθμό προϊόντων σε σχέση με τους λοιπούς πελάτες» τονίζει ο κ. Βαρελτζίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για νοικοκυριά με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, γεγονός που επιτρέπει στις τράπεζες την ανάπτυξη των εργασιών τους με πολύ χαμηλό ρίσκο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις στα δάνεια της συγκεκριμένης κατηγορίας πελατών κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά όταν στο σύνολο της αγοράς ξεπερνούν το 32%.
Ενδεικτική των προοπτικών που διαβλέπουν οι τραπεζίτες είναι η πρόσφατη εξαγορά από την Alpha Bank του δικτύου της Citibank στην Ελλάδα, συναλλαγή που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εργασίες Wealth Management του αμερικανικού ομίλου με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια αναβαθμισμένη ενιαία υπηρεσία για το σύνολο των πελατών της, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στα υψηλά διεθνή στάνταρ της Citi.
Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να αναβαθμίσει την υπηρεσία «Πειραιώς Αξία Personal Banking». Μέσω αυτής κάθε πελάτης έχει τον προσωπικό του συνεργάτη στο κατάστημα και εξειδικευμένους συμβούλους στις κεντρικές μονάδες της τράπεζας. Κάθε υποψήφιος επενδυτής περνά από οικονομικό… check up, και εντοπίζονται οι στόχοι του, ώστε στη συνέχεια να προταθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Η Eurobank διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο personal banking στην Ελλάδα, με 1 έως 4 εξειδικευμένα στελέχη σε κάθε ένα από τα 350 καταστήματά της παρέχονται πλήθος καταθετικών και επενδυτικών επιλογών, καθώς και ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες και προϊόντα με προνομιακή τιμολόγηση.

H HSBC είναι πλέον η μοναδική ξένη τράπεζα που προσφέρει υπηρεσίες Personal Banking στην Ελλάδα. Το HSBC Premier παρέχει προσωπική υποστήριξη, επενδυτική εξειδίκευση, απαλλαγή από χρεώσεις και καλύτερα επιτόκια.
Οι υπηρεσίες
Λύσεις για προϊόντα και επενδύσεις

Μέσω του personal banking οι πελάτες των τραπεζών απολαμβάνουν μια σειρά αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα:

1) Επενδύσεις. Ο personal banker έχει την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία για την παρακολούθηση των επενδύσεων του πελάτη, μελετά τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και του προτείνει εξατομικευμένες λύσεις όσον αφορά τις επενδύσεις του. Οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους ειδικά εργαλεία για την αξιολόγηση του πελάτη, τα αποτελέσματα της οποίας χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση του κατάλληλου χαρτοφυλακίου.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι ο πελάτης αποκτά πρόσβαση σε μια σειρά από εργαλεία που του δίνουν τη δυνατότητα να επιτύχει την ιδανική σχέση ρίσκου – απόδοσης. Ειδικότερα διατίθενται προγράμματα ανάλογα με το προφίλ του, τα οποία παρέχουν την ευχέρεια επένδυσης σε χρεόγραφα σε όλο τον κόσμο, διαμορφώνοντας ένα χαρτοφυλάκιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.

2) Προνομιακή τιμολόγηση. Οι τράπεζες προσφέρουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών ειδικά προϊόντα, τόσο καταθετικά όσο και χορηγητικά, τα οποία διατίθενται με καλύτερους όρους σε σχέση με τους «κοινούς θνητούς». Για παράδειγμα, υπάρχουν προνομιακοί λογαριασμοί Ταμιευτηρίου με υψηλότερα επιτόκια ή και πιστωτικές κάρτες με δωρεάν συνδρομή και χαμηλότερο ετήσιο κόστος χρήσης των γραμμών πίστωσης.

Επιπλέον, καθίσταται πιο εύκολη η τραπεζική χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής, μια και η διαχείριση της περιουσίας του δανειοδοτούμενου από την ίδια την τράπεζα μειώνει το ρίσκο για την τελευταία, η οποία μπορεί να προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια.

3) Οργάνωση οικονομικών. Υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης όλων των οικονομικών υποχρεώσεων του πελάτη, αλλά και η δυνατότητα πραγματοποίησης των τακτικών του συναλλαγών, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει σε ουρές. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να παρέχονται ειδικά εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση, όπως ειδικές τηλεφωνικές γραμμές ή ξεχωριστά γκισέ.

4) Ασφάλιση. Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εύκολα την καταλληλότερη για εκείνον προστασία του αυτοκινήτου, του σπιτιού, της οικοσκευής ή του επαγγελματικού χώρου. Παράλληλα, μπορεί να εξασφαλίσει με προνομιακούς όρους την ασφάλιση του ιδίου και της οικογένειάς του μέσω προγραμμάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης και νοσηλείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ