Σήμερα -Τετάρτη 9 Ιουλίου- το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση 3ετούς ομολόγου, ύψους 2,5 – 3 δισ. ευρώ. Η τιμολόγηση θα γίνει μάλλον την Πέμπτη, το επιτόκιο αναμένεται από την αγορά στην περιοχή του 3%- 3,5%, ενώ ως ανάδοχοι εμφανίζονται οι Bank of America, Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche bank, Goldman Sachs και JP morgan.
Η έκδοση θα είναι η δεύτερη μετά την επιτυχή έκδοση 5ετούς τίτλου τον Απρίλιο, που σηματοδότησε την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές ομολόγων μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού. Ενας από τους βασικούς στόχους της έκδοσης είναι να καλυφθεί το κενό στην μεσοπρόθεσμη καμπύλη αποδόσεων. Η Ελλάδα έχει στην αγορά 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια χωρίς ενδιάμεσες λήξεις μέχρι την 5ετία. Συνολικά, σε χέρια ιδιωτών βρίσκονται ομόλογα αξίας 30 δις. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα αφορούν σε δάνεια και ομόλογα που κατέχουν οι επίσημοι δανειστές της χώρας και η ΕΚΤ.
Όπως επισημαίνεται από το πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα θα αναζητήσει από τις αγορές περί τα 3 δισ. ευρώ, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται περίπου στο 3%, παρέχοντας μια αγοραστική ευκαιρία για εκείνους που δεν έχασαν την πενταετή έκδοση τον Απρίλιο.
Σε ένα περιβάλλον άφθονης ρευστότητας, το κυνήγι για αποδόσεις, είναι πιθανό να στηρίξει οποιαδήποτε έκδοση ελληνικού ομολόγου, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς. Για την Nomura, η Αθήνα βγαίνει ξανά στις αγορές σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί από την μία πλευρά το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές, τονίζει ο οίκος. Συγκεκριμένα, βλέπει και μία προσπάθεια να υπάρξει κάποια εξασφάλιση, απέναντι στο ενδεχόμενο εμπλοκής με την τρόικα.