Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο Πέμπτη ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια.

Στη συνάντηση γνωριμίας των κ.κ. Χαν και Δένδια θα εξετασθεί ο προγραμματισμός της Ελλάδας για την νέα προγραμματική περίοδο 2014 -2020 , αλλά και προγράμματα του ΕΣΠΑ για τα οποία η Κομισιόν εκδηλώνει ειδικό ενδιαφέρον.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στα τέλη Μαΐου το ελληνικό ΕΣΠΑ -το τρίτο πρόγραμμα που ενέκρινε μετά της Δανίας και της Γερμανίας- συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ , δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την έναρξη των προκηρύξεων στους τομείς της απασχόλησης -εκπαίδευσης-κατάρτισης νέων, της ενίσχυσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, κ.α.), της αντιμετώπισης της φτώχειας, της υποστήριξης ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων, της απασχόλησης ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (Εξοικονομώ κατ’ Οίκον).

Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε τονίσει ότι «στην Ελλάδα άρχισε ήδη μια συνολική αλλαγή κουλτούρας, που θα διαρκέσει ακόμη πολύ καιρό». Είχε επίσης επισημάνει τη διαπίστωσή του, από τις συζητήσεις του με πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, πως υπάρχει μια κατανόηση για αυτή την αλλαγή, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, και από την σκοπιά όλων αυτών, όπως είχε αναφέρει, η κρίση υπήρξε μια «καταιγίδα κάθαρσης», ακόμη και αν ήταν επώδυνη.