Ως το 2024 τρεις από τις πέντε πιο πλούσιες πόλεις του κόσμου θα είναι ασιατικές, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Knight Frank.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη και στη Σανγκάη αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων με υπερ-υψηλής αξίας καθαρή περιουσία, εκτοπίζοντας μάλιστα από τη λίστα πόλεις όπως η Γενεύη, που κατά παράδοση κατείχαν μια από τις κορυφαίες θέσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση της βρετανικής εταιρείας, στις δύο πρώτες θέσεις θα παραμείνουν το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, αν και η αμερικανική μητρόπολη θα πάρει την πρωτιά από τη βρετανική πρωτεύουσα.

«Η ιστορία, η τοποθεσία και ο επί μακρόν καθιερωμένος πλούτος κάνει απόρθητες τις θέσεις του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Το κύριο πεδίο μάχης είναι η Ασία, όπου αρκετές πόλεις πασχίζουν να αποκτήσουν ένα σαφές προβάδισμα ως το κορυφαίο αστικό κέντρο της περιοχής»
δήλωσε ο Λίαμ Μπέιλι, επικεφαλής ερευνών της Knight Frank.
Μέχρι το 2023, αναφέρεται στην έρευνα, η Σιγκαπούρη θα έχει 4.878 άτομα με ακίνητη περιουσία που θα ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 55% σε σχέση με το περασμένο έτος.
Κάτω από 2% η ανεργία


Η Σιγκαπούρη, όμως, φιγουράρει στην κορυφή και μιας δεύτερης λίστας, εκείνης με τις 131 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο το 2014. Μέχρι την περασμένη χρονιά τα πρωτεία κατείχε το Τόκιο.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Κόστους Διαβίωσης της εταιρείας προβλέψεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών Economist Intelligence Unit (EIU) ανέδειξε την ασιατική πόλη-κράτος ως εκείνη με το υψηλότερο κόστος ζωής στον πλανήτη.
Το ισχυρό νόμισμα, το κόστος αγοράς και συντήρησης των οχημάτων, οι υψηλοί λογαριασμοί κοινής ωφελείας, τα έξοδα μεταφοράς, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, που πολλές φορές υπερδιπλασιάζουν το κόστος των καταναλωτικών προϊόντων, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που έφεραν τη Σιγκαπούρη στην πρώτη θέση.
Επιπλέον, όπως τονίζει το βρετανικό δίκτυο BBC, τα τελευταία χρόνια έχουν εκτιναχθεί και οι τιμές των ακινήτων, ενώ το επιχειρηματικό περιβάλλον, το φορολογικό καθεστώς και η πολιτική σταθερότητα της χώρας έχουν συμβάλει στη μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων.
Η οικονομία της νοτιοανατολικής ασιατικής χώρας αναπτύσσεται με ρυθμό περίπου 6%, ενώ το ποσοστό ανεργίας της είναι λιγότερο από 2%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ