Η Citrix Bytemobile είναι ένα από τα σπάνια success stories στην Ελλάδα. Τα προϊόντα που αναπτύσσει βρίσκονται εγκατεστημένα σε περισσότερες από 120 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο και κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά στον χώρο της βελτιστοποίησης υπηρεσιών δεδομένων για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
Το 2014, η εταιρεία από την Πάτρα θα εισέλθει σε διαδικασία ανάπτυξης και απόπειρας προσέλκυσης και άλλων μονάδων της Citrix στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί το ελληνικό τμήμα της εταιρείας βελτιστοποίησης υπηρεσιών δεδομένων για εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η εταιρεία αποτελούσε τμήμα της Bytemobile Inc που εξαγοράστηκε το 2012 από τη Citrix Systems Inc αντί 435 εκατ. δολαρίων.
Η Citrix Bytemobile αποτελεί πλέον 100% θυγατρική της Citrix, η οποία είναι ο μοναδικός της πελάτης και όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο project manager της Citrix Bytemobile κ. Ι. Μπουρνάκας, «όσο αυξάνεται το πεδίο εργασιών της μητρικής τόσο περισσότερες πιθανότητες και δυνατότητες έχουμε να μεγαλώσει και η δική μας εταιρεία, αλλά και η κερδοφορία μας».
Η βασική δραστηριότητα της εταιρείας στην Πάτρα είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας και ανάλογου λογισμικού για χρήση στα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας, με στόχο τη βελτιστοποίηση της κίνησης των ψηφιακών δεδομένων και τη διαχείριση απαιτητικού περιεχομένου όπως το βίντεο, η χρήση του οποίου παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη Citrix Bytemobile στην Πάτρα εργάζονται σήμερα 85 άτομα, στην πλειονότητά τους μηχανικοί που ασχολούνται με την ανάπτυξη των προϊόντων, τη διασφάλιση της ποιότητας, την ενσωμάτωση των συστημάτων κτλ. «Στην ουσία το αντικείμενό μας δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από όσα κάναμε στο παρελθόν, αν και υπάρχουν πλέον και επιπρόσθετες τεχνολογικές περιοχές που διερευνούμε» σημειώνει ο κ. Μπουρνάκας.
Η Citrix Bytemobile στην Πάτρα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων του γκρουπ της Bytemobile έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συμμετέχει σε συγκεκριμένες φάσεις της ανάπτυξης των προϊόντων.
Ο κ. Μπουρνάκας διαπιστώνει ότι η Πάτρα έχει πια ένα οικοσύστημα τεχνολογικών εταιρειών με αξία, όπου οι ιδρυτές για πολλές από αυτές προέρχονται σε σημαντικό βαθμό από την Intel και την Atmel, δύο διεθνείς εταιρίες τεχνολογίας, οι οποίες είχαν ανοίξει γραφεία έρευνας και ανάπτυξης στην Πάτρα, αλλά λόγω οικονομικών συγκυριών στη δεκαετία του 2000 μείωσαν τη δραστηριότητά τους στην Ευρώπη και το 2003 και 2006, αντίστοιχα, αποσύρθηκαν από την Ελλάδα.

«Το καλό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μία μαγιά ανθρώπων μπόρεσε στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής να αποκτήσει τεχνογνωσία ανάπτυξης τεχνολογικών προϊόντων καθώς και επαφές με τις διεθνείς αγορές και να γνωρίσει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον και νοοτροπία εργασίας»
σημειώνει.
Ο ίδιος παρατηρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κίνητρα σε μεγάλες εταιρείες για να δημιουργήσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας, καθώς είναι, όπως λέει, ο καλύτερος τρόπος για να πιάσουν τόπο τα χρήματα, ενώ τα οφέλη και μόνο λόγω της εμπειρίας που αποκτά το προσωπικό τους μπορούν να είναι πολλαπλασιαστικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ