Συνολικά 12 συνεχόμενα τρίμηνα απωλειών (εξαιρουμένων των εκτάκτων κερδών των τραπεζών) αναμένεται να εμφανίσουν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις, οι οποίες ανακοινώνουν την περίοδο αυτή τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου /εννεαμήνου του 2013. Αν και οι εισηγμένες επιχειρήσεις στενάζουν ύστερα από μία εξαετή ύφεση, η αγορά σύμφωνα με κάποιους αναλυτές πλησιάζει για κάποιες εταιρείες σε έναν πυθμένα απωλειών και αν η οικονομία «γυρίσει» έστω και οριακά το 2014, αναμένεται βελτίωση στη σχέση κερδοφόρων / ζημιογόνων εταιρειών. Η πιστωτική ασφυξία παραμένει κυρίαρχο πρόβλημα, αν και εκτιμάται πως το 2014 θα είναι έτος ποιοτικότερης χρηματοδότησης των μεγάλων ελληνικών εταιρειών από την αγορά μέσω αυξήσεων κεφαλαίων και νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, με χαμηλότερα όμως επιτόκια.

Το εννεάμηνο αναμένεται να κλείσει με ζημιές για το 60% των εισηγμένων, ενώ από την πρώτη εικόνα των μεγάλων του ΧΑ που ανακοινώνουν αποτελέσματα σημειώνουμε την καλύτερη του αναμενομένου εικόνα του ΟΠΑΠ, κυρίως λόγω βελτίωσης των επιδόσεων του Πάμε Στοίχημα (+8%). Η άποψη της διοίκησης είναι ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης της απόδοσης των κύριων παιχνιδιών. Ουδέτερη θέση με τιμή-στόχο τα 10 ευρώ δίδει για τη μετοχή της εταιρείας η UBS, ενώ η Euroxx διατηρεί την τιμή-στόχο των 11 ευρώ για τη μετοχή.
Επειτα από τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου και την ανακοίνωση για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, η Eurobank Equities σημείωσε ότι ενδεχόμενη επιστροφή σε διανομή μερίσματος το 2015 (από τα κέρδη του 2014) ενδέχεται να φέρει στο προσκήνιο τις επιλογές της DT σχετικά με το ποσοστό της στον ΟΤΕ. Ετσι αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή του Οργανισμού στα 10,7 ευρώ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη EBITDA, τα οποία ανήλθαν σε 74 εκατ. ευρώ, παρά την αδυναμία των περιθωρίων διύλισης στην αγορά. Η Nomura διατηρεί σύσταση ουδέτερης θέσης με τιμή-στόχο τα 8,25 ευρώ για τη μετοχή της εταιρείας.
Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου του Τιτάνα έδειξαν συνέχιση της βελτίωσης της δραστηριότητας στην Αμερική. Σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου της μετοχής του Τιτάνα στα 21,8 ευρώ, από 19,3 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Goldman διατηρώντας τη σύσταση «αγοράς». Σε 1,868 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Flexopack το εννεάμηνο του 2013 έναντι 2,730 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Από τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, η Χαλκόρ ανακοίνωσε ζημιές 38,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18,9 εκατ. ευρώ πέρυσι και τα Ελληνικά Καλώδια 11,5 εκατ. ευρώ έναντι 11,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα κέρδη της ΕΛΒΑΛ περιορίστηκαν στα 2 εκατ. ευρώ από 17,5 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2012.

Συστάσεις για Μέτκα, Μυτιληναίο
Ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 9,9 εκατ. ευρώ (από 1,2 εκατ. ευρώ πέρυσι), με την Alpha Finance να συστήνει αγορά με τιμή-στόχο τα 7 ευρώ ανά μετοχή ενώ η Eurobank Equities αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τη θυγατρική Μέτκα και αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 15 ευρώ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ