Το ελληνικό χρέος όχι απλώς δεν είναι βιώσιμο αλλά θα πρέπει να «θαφτεί» προκειμένου το μαρτύριο της Ελλάδας να τελειώσει. Αυτό επισημαίνει ο κ. Σαρλ Βίπλος, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών του Ινστιτούτου Διεθνών και Αναπτυξιακών Σπουδών της Γενεύης, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Χρηματοοικονομικών και Τραπεζικών Σπουδών και μέλος της ομάδας συμβούλων οικονομικής πολιτικής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο και του Bellagio Group.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Βίπλος εξηγεί ότι μόνο εάν «εξαφανιστεί» μέρος του δημοσίου χρέους και μειωθεί στο επίπεδο του 60% του ΑΕΠ θα μπορέσει η χώρα μας να ανακάμψει. Μάλιστα, λέει ότι αναπόφευκτα οι εταίροι μας θα οδηγηθούν σε αυτή την απόφαση, η οποία όμως πρέπει να συνοδευτεί και από ένα νέο μνημόνιο:
l τη συνταγματική δέσμευση για διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό εσαεί.
Μέγα ιστορικό λάθος
Σχολιάζει ότι, εάν είχε εφαρμοστεί αυτή η λύση ευθύς εξαρχής, τότε τίποτε δεν θα είχε συμβεί, χαρακτηρίζοντας την πολιτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα μέγα ιστορικό λάθος. Υπογραμμίζει ότι το PSI ήταν καταστρεπτικό, τονίζει ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι μέρος της λύσης, προσθέτει ότι η τόνωση της ζήτησης είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανάκαμψη όπως και οι μεταρρυθμίσεις.
«Θα σας δυσαρεστήσω, όμως δεν πιστεύω ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» λέει ο γάλλος καθηγητής και συμπληρώνει ότι η «ακύρωση» του χρέους αποτελεί ταμπού στην Ευρώπη, καθώς πολύς κόσμος πιστεύει ότι θα αποτελέσει τμήμα της λύσης, όμως ουδείς συζητά για αυτό δημόσια. «Από το 2010 έλεγα ότι κάποια ακύρωση του χρέους έπρεπε να είχε αποτελέσει τμήμα του ελληνικού «πακέτου»» αναφέρει και υπογραμμίζει ότι το PSI αποτέλεσε «άθλια» λύση που διέλυσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εξασφάλισε τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες. Οπως τονίζει, εάν είχε εισακουστεί, «κανένας σήμερα δεν θα μιλούσε για την Ελλάδα και το πρόβλημα θα είχε λυθεί». «Θα περάσει στα βιβλία της ιστορίας ως ένα μέγα λάθος πολιτικής».
Να το κάνουν οι πολιτικοί
Αναγνωρίζει ότι η διαχείριση της υπόθεσης δεν είναι εύκολη, όμως επισημαίνει ότι οι πολιτικοί «θα πρέπει να το κάνουν», διότι είναι αναπόφευκτο. «Δεν θα υπάρξει τέλος μέχρις ότου πραγματοποιηθεί μια σημαντική μείωση του χρέους» εξηγεί, αν και παραδέχεται ότι η λύση που προτείνει δεν μπορεί να γίνει εύκολα πολιτικά αποδεκτή διότι είναι αισθητά ανώδυνη.
Σύμφωνα με τον κ. Βίπλος, «το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στην ΕΚΤ και να ανταλλαχθεί με νέο δάνειο, που θα έχει μηδενικό τόκο και αιώνια ωρίμανση –ως το τέλος του κόσμου». Το νέο χρέος θα περάσει στα βιβλία της ΕΚΤ, θα διανεμηθεί στις πιστώτριες χώρες και θα σημαίνει γενναίο «κούρεμα», που θα ρίξει τα επίπεδα του ελληνικού χρέους στο 60% του ΑΕΠ. Απαξ και συμπιεστεί το χρέος, λέει, η κατάσταση θα γίνει βιώσιμη και οι έλληνες καταναλωτές θα επιστρέψουν στις αγορές.
«Η Ελλάδα θα χρειαστεί μια συμφωνία του χαρακτήρα της Λέσχης των Παρισίων, όπου οι κυβερνήσεις θα διαπραγματευθούν εκ νέου το χρέος, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα, λόγω του μικρού του μεγέθους. Η ανησυχία μου είναι όμως ότι, εάν συμβεί για την Ελλάδα, δεν θα μπορεί να αναπαραχθεί και για άλλες χώρες» σημειώνει, ειδικά για τις περιπτώσεις της Ιταλίας ή της Ισπανίας.
Ο γάλλος οικονομολόγος σχολιάζει ότι η επιδίωξη για εξαγωγές «είναι καλή, όμως όλοι θέλουν να εξάγουν» και αμφισβητεί τη σκοπιμότητά της, αφού η ανάπτυξη γίνεται αναιμική παντού. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «καλό παραμύθι» την άποψη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει διά των εξαγωγών. «Ο εθνικός καταναλωτής πρέπει να καταναλώσει ξανά. Πρέπει να του πεις ότι μια προβληματική περίσταση έχει πια αποκατασταθεί» συνεχίζει.
Μέρος της λύσης οι ιδιωτικοποιήσεις
Ωστόσο, υπάρχει και «αντίδωρο». «Η ακύρωση του χρέους δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις, διότι θα πρόκειται για περιστατικό που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά και δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Ετσι, δεν πρέπει να υπάρξει έλλειμμα στον προϋπολογισμό και γι’ αυτό θα χρειαστεί η αλλαγή του Συντάγματος» εξηγεί. «Θα πρέπει να αρκεστούμε στο να ζούμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Ομως, εάν εξαφανίσεις το μισό χρέος, θα ανοίξει ο δρόμος για εφαρμογή και άλλων πολιτικών».
Οι ιδιωτικοποιήσεις θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσουν μέρος της λύσης, αλλά όχι τη λύση. «Μπορείς να πουλήσεις εταιρείες και υποδομές, όχι όμως νησιά και τον Παρθενώνα. Παράλληλα, εάν πουλήσεις πολλά πράγματα ταυτοχρόνως παίρνεις χαμηλότερες τιμές».
«Εθνική καταστροφή η επιστροφή στη δραχμή»
Για το ενδεχόμενο της επιστροφής στη δραχμή ο ο γάλλος καθηγητής είναι κατηγορηματικός:
-«Θα επρόκειτο για εθνική καταστροφή για τρεις λόγους: πρώτον, η δραχμή θα δημιουργούσε υψηλό πληθωρισμό και οι άνθρωποι που δεν είναι καλά προστατευμένοι, δηλαδή οι φτωχοί, θα εξολοθρεύονταν. Δεύτερον, η κυβέρνηση και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν χρέη σε ευρώ και η δραχμή απλώς θα έκανε τα χρέη τους ακόμη μεγαλύτερα».
«Εάν το χρέος δραχμοποιούνταν, οι δανειστές θα έχαναν μεγάλα ποσά, ενώ, εάν παρέμενε σε ευρώ, τότε οι δανειζόμενοι θα καταστρέφονταν. Η Αργεντινή το έκανε αυτό» παρατηρεί και σχολιάζει ότι αποτελεί «εχέγγυο» προκειμένου στο τέλος να στραφεί ο ένας πολίτης εναντίον του άλλου.
Οπως λέει ο κ. Βίπλος, η ευρωζώνη προστατεύει την Ελλάδα αφού δεν υπάρχει ούτε πληθωρισμός, ούτε «bank run», ούτε διακυμάνσεις στις ισοτιμίες. Ολα περνούν από το Βερολίνο. «Ο κ. Σόιμπλε δεν θα συμφωνήσει σε τίποτε ως τις εκλογές. Ομως, η νέα γερμανική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει ότι θα πρέπει να κάνει κάτι. Και δεν θα είναι αρκετό να μειωθούν τα επιτόκια ή να επιμηκυνθεί το χρέος. Θα πρέπει να εξολοθρευτεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 100% του ΑΕΠ και αυτό δεν γίνεται απλώς μειώνοντας τα επιτόκια, γιατί θα απαιτούσε περίπου 200 χρόνια»!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ