από metereologos.gr
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
 

Πώς θα δηλωθούν αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι χώροι στο Ε9

Οδηγίες από το τμήμα Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του υπ. Οικονομικών
Πώς θα δηλωθούν αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι χώροι στο Ε9
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να υποβληθεί το Ε9 του 2013 και τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλωθεί ως αυθαίρετα, παρείχε το τμήμα Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πραγματικά στοιχεία για τα αυθαίρετα κτίσματα ή τους τακτοποιούμενους χώρους και τους ημιυπαίθριους στα έντυπα Ε9.

Τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο φετινό έντυπο Ε9 θα αποτελέσουν τη βάση για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014 και μετά. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα:

1) Αυθαίρετα κτίσματα τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί με κάποιο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων. Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στο Ε9 2013, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στο Ε9 2013 αναγράφονται από το επόμενο έτος του έτους που αποκτήθηκαν ή κατασκευάσθηκαν.

2) Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 3775/2009. Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στο Ε9 2013, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους.

3) Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 3843/2010.

α) Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι. Δεν απαιτείται η προσθήκη αυτών στους κύριους χώρους του κτίσματος, μόνο στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία. Αν όμως έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων οι ημιυπαίθριοι χώροι ως κύριοι ή βοηθητικοί χώροι ακινήτου, δεν διαγράφονται. Στις περιπτώσεις που απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για οποιαδήποτε άλλη αιτία, κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου. Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους απαιτείται η αναγραφή από το υπόχρεο του ακινήτου είναι:

• Αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. ο υπόχρεος είχε ψιλή κυριότητα και απέκτησε την πλήρη, είτε είχε πλήρη κυριότητα και έχει ψιλή κυριότητα ή επικαρπία).

• Τροποποίηση των ποσοστών ιδιοκτησίας (π.χ. ο υπόχρεος είχε μέρος του ακινήτου και απέκτησε και άλλο ποσοστό είτε πώλησε ή δώρισε μέρος του ακινήτου).

• Αλλαγή των συντελεστών ειδικών συνθηκών (π.χ. το ακίνητο ήταν ημιτελές και αποπερατώθηκε).

β) Τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης. Δεν απαιτείται η αναγραφή των τακτοποιούμενων χώρων που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί χώροι, στην πραγματική τους κατάσταση, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία.

Στις περιπτώσεις που οι τακτοποιούμενοι χώροι δεν έχουν δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, οι χώροι αυτοί αναγράφονται στο Ε9 του 2013 ως χώροι κύριας χρήσης. Ως χρόνος τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων ή των τακτοποιούμενων χώρων λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης για την αναγραφή τους στη δήλωση Ε9 θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.

4) Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 4014/2011. Οι χώροι αυτοί (ημιυπαίθριοι ή τακτοποιούμενοι) αγράφονται στο Ε9, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος από το επόμενο έτος από το έτος που υπεβλήθη δήλωση για την τακτοποίησή τους.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νομιμοποίηση δύο ταχυτήτων για τα αυθαίρετα 
Αποσύρθηκαν οι διατάξεις για τα τεκμήρια σε βοηθητικούς χώρους του νόμου για τα αυθαίρετα 
Ξεκινά τη Δευτέρα «νέος γύρος» τακτοποίησης αυθαιρέτων 
Φοροτεχνικοί:Ζητούν παράταση της καταγραφής αγροτεμαχίων στο Ε9 
Παράταση από το υπουργείο Οικονομικών για το E9 
Καλαφάτης: Μηδενική ανοχή στην αυθαίρετη δόμηση 
Απλοποιείται το πλαίσιο για αυθαίρετες κατασκευές μικρής κλίμακας 
 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Πρεπει να κανω ε9? | 09/09/2013 23:41
  Καλησπερα!Η ερωτηση μου ειναι η εξης:το σπιτι μου στα χαρτια (συμβολαια κλπ) φαινεται ως 40 τετραγωνικα.Υπαρχει μια κρεββατοκαμαρα 15 τετραγωνικων την οποια και τακτοποιησα με τον ν.3843/10.Υπαγομαι στην κατηγορια που το δηλωνω στην εφορια τωρα,η στην κατηγορια τακτοποιουμενοι χωροι,που μετατραπηκαν σε χωρους κυριας χρησης(οποτε και δεν δεν απαιτείται η αναγραφη του κτισματος αυτου στη δηλωση στοιχειων ακινητων για αλλη αιτια).Ευχαριστω για τον χρονο σας!
  Eleni
  απάντηση269
   
   
   
  γιατί αυθαίρετο | 31/08/2013 20:57
  Γιατί να θεωρείται αυθαιρεσία το κλείσιμο του Ημι- υπαίθριου χώρου.Ο ήμιυπαίθριος χώρος σχεδιάζεται και προβλέπεται απο το ΓΟΚ,είναι πολεοδομικά χώρος που συμπεριλαμβάνεται στις κατόψεις και στο διάγραμμα κάλυψης των εγκεκριμένων σχεδίων της οικοδ.άδειας.Εάν τώρα ο ιδιοκτήτης επιλέξει να κλείσει το συγκεκριμένο χώρο να τον συμπεριλάβει στη κύρια χρήση τότε σημαίνει ότι χάνει τον Ημιυπαιθριο χώρο ..Ποιο είναι το έγκλημα της αυθαιρεσίας [?]..δηλαδή καλείτε να πληρώσει τον αέρα που έκλεισε[?]. Να σοβαρευτούμε κάποτε σε αυτή το κρατίδιο ,όπου όλα είναι παραβάσεις και αυθαιρεσίες ...έτσι να νιώθουμε ένοχοι...για να λαδώνουμε η να υποχρεωνόμαστε για προστασία απο τον έναν η τον άλλον ...
  panagiotis kumas
  απάντηση104
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ας πουμε ότι | 29/08/2013 12:37
  έχεις κλείσει έναν ημιυπαίθριο χώρο. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 (παραπάνω στο άρθρο), παίρνεις το μέτρο, μετράς τα τετραγωνικά του και τα βάζεις στο Ε9, προσθέτωντάς τα στους κύριους χώρους; Και αυτό γίνεται χωρίς κάποιο επίσημο έγγραφο περί νέας ρύθμισης οριζόντιας ιδιοκτησίας; Έτσι στον αέρα;
  Είναι δυνατόν;
  απάντηση187
   
   
  Η χώρα μαϊμού στις δόξες της! | 28/08/2013 16:25
  Κάψε ένα δάσος κι εσύ μπορείς! Χτίσε και πισίνα παράνομη κι αυτό μπορείς! Βάλε και ΔΕΗ αλλά νομιμα στο παράνομο ριμάδι σου! Και ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ όλα αυτά όντας παράνομος, ανεύθυνος, κλέφτης!
  Αυτό το πράγμα δεν είναι χώρα, είναι μαϊμούδα
  απάντηση112
   
   
  Δίκιο έχεις!! | 28/08/2013 12:01
  με πρώτη ματιά προφανώς και έχεις δίκιο, δεν είναι δυνατόν να αντλείς φόρους από νομιμοποίηση αυθαιρέτων που δεν ισχύει. Ωστόσο αν δούμε την ουσία θεωρώ ακόμα πιο παράλογο να φοροδιαφεύγει κάποιος που έχει ακίνητο επειδή απόκτησε το ακίνητο παρανόμως και να πληρώνει τους φόρους τους μόνο αυτοί που τήρησαν τις νόμιμες διαδικασίες!!!!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση87
   
   
  Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 4014/11 ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ? | 28/08/2013 10:05
  ΜΑ Ο Ν. 4014/2011 ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ Σ.Τ.Ε. ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. ΑΝΤ' ΑΥΤΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο Ν. 4178/2013 ΤΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΕΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ή ΟΧΙ ΣΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΡΠΑΞΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ? Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΩΦΕΥΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟΝ 4014? ΠΩΣ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ Σ.Τ.Ε. ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΕΤΑΞΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ? ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ..... ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ 4014/11
  ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  απάντηση563
   
-