Σε έμμεση μείωση κατά 25% των συντάξεων περίπου 45.000 ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν αλλά δεν μπορούν επειδή έχουν οφειλές ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η διοίκηση του Οργανισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», με τη συγκεκριμένη πρόταση που έχει υποβληθεί από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Βρούτση, έχουν συμφωνήσει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αλλά χρειάζεται να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
Προς τούτο, λοιπόν, εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις και, όπως υπολογίζεται, η ρύθμιση αυτή θα αποφέρει οφέλη ύψους 1,24 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σε συζητήσεις που είχε η διοίκηση της ΕΣΕΕ με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου προ ημερών αλλά και με τον κ. Στουρνάρα, στους οποίους παρουσιάστηκε ολόκληρη η πρόταση των εμπόρων τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΟΑΕΕ όσο και για την οικονομική ελάφρυνση ασφαλισμένων αλλά και για τη διατήρηση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης –σήμερα όσοι είναι εκπρόθεσμοι στις οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ δεν έχουν αυτοί και οι οικογένειές τους ιατροφαρμακευτική κάλυψη –έτυχε ευήκοων ώτων. Και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέλαβαν να το μεταφέρουν στην τρόικα για να λάβουν τη σχετική έγκριση.

Αναλυτικότερα η πρόταση της ΕΣΕΕ αναφέρει ότι έπειτα από σχετική αίτηση του ασφαλισμένου προς τον ΟΑΕΕ μπορεί να προχωρήσει στην κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τον Οργανισμό μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ. Το ενιαίο κεφάλαιο περιλαμβάνει τις οφειλές ως την ημέρα υποβολής της αίτησης, καθώς και κάθε είδους προσαυξήσεις.
Από την κεφαλαιοποίηση και έπειτα το ενιαίο κεφάλαιο παύει να επιβαρύνεται με προσαυξήσεις.
Εφόσον υπαχθούν στη ρύθμιση, οι ασφαλισμένοι με κεφαλαιοποιημένες οφειλές μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπό τον όρο ότι εφεξής θα καταβάλλουν τις εισφορές τους κανονικά. Περαιτέρω και για όσο διάστημα καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις της κεφαλαιοποιημένης οφειλής και τις τρέχουσες εισφορές τους αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα, καθώς και οι ποινικές διώξεις που αφορούν τμήμα ή το σύνολο της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.
Για την υποβοήθησή τους στην ομαλή εκπλήρωση των εφεξής υποχρεώσεών τους προς τον ΟΑΕΕ οι ασφαλισμένοι με κεφαλαιοποιημένη οφειλή μπορούν να ζητούν την υπαγωγής τους ως και σε δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες και για αόριστο χρονικό διάστημα.
Ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται ελεύθερα από τον ασφαλισμένο για χρονικό διάστημα εννέα ετών κατ’ ανώτατο όριο.
Ειδικά για την κεφαλαιοποιημένη οφειλή που θα εξοφληθεί εντός τριών μηνών παρέχεται έκπτωση των ενσωματωμένων προσαυξήσεων κατά 90%.
Περαιτέρω στην περίπτωση εξόφλησης σε χρόνο νωρίτερα των εννέα ετών παρέχεται έκπτωση 10% επί των προσαυξήσεων κάθε έτους και ως 4-5 έτη και ακολούθως 5% επί των προσαυξήσεων κάθε έτους για τα υπόλοιπα 4-5 έτη.
Στην περίπτωση διατήρησης οφειλών κάθε είδους ασφαλισμένου μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ προς τον Οργανισμό μπορεί να καταβάλλεται προς αυτόν σύνταξη υπό την προϋπόθεση της συμψηφιστικής παρακράτησης μέρους αυτής από τον Οργανισμό και μέχρι της ολοσχερούς εξοφλήσεως.
Οφειλές κάτω από 25.000 ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 379.844 ασφαλισμένους που καθυστερούν τις εισφορές τους οι 80.626 οφείλουν εισφορές μόνο ενός διμήνου, ενώ το 80% οφείλει εισφορές που δεν υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ.
Μάλιστα η αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας σε χαμηλότερες κλάσεις των οφειλετών που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν θα αποφέρει 1,24 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση σε περίπτωση συμμετοχής του 100% των οφειλετών, 994 εκατ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 80% των οφειλετών και 621 εκατ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 50% των οφειλετών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ