Πτωτικά εξακολουθεί να κινείται ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα και τον Ιούλιο διαμορφώνεται στις 91,7 (από 93,5) μονάδες, αν και εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα για την περίοδο της ύφεσης. Η τάση που καταγράφεται σε όλους τους επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση τις Κατασκευές, είναι πτωτική, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί, για δεύτερο κατά σειρά μήνα.
Η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να επηρέασε σε μικρό βαθμό τις επιχειρηματικές προσδοκίες και περισσότερο την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αν και η διαπραγμάτευση για την καταβολή της δόσης δεν αποτέλεσε εστία διενέξεων με τους δανειστές, όπως στο παρελθόν, η κινητικότητα / διαθεσιμότητα στο Δημόσιο τομέα δημιουργεί εστίες τριβής, τουλάχιστον με ένα μέρος των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά η αυξημένη τουριστική κίνηση φαίνεται να επηρεάζει θετικά αρκετές αγορές, ωστόσο η αναμενόμενη φορολογική επιβάρυνση από Σεπτέμβριο με καθυστερούμενες εισφορές, αλλά και η καταβολή της φορολογίας εισοδήματος δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη υποχώρηση της απαισιοδοξίας. Τέλος η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και οι διαδικασίες συγχωνεύσεων / εξαγορών στο χώρο εξελίχθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Παρά το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η έκθεση στην ΕΚΤ περιορίζεται σταδιακά και ενδεχομένως να μπορεί να ξεκινήσει, έστω σταδιακά, η παροχή κάποιας ρευστότητας στην οικονομία.
Στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής εξασθενούν περαιτέρω, ενώ τόσο οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα, όσο και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης δεν μεταβάλλονται.
Στις Υπηρεσίες, τόσο οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους όσο και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, με τις αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους να εντείνονται.
Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται περαιτέρω, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους να μην μεταβάλλονται και τις αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κάμπτονται οριακά.
Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται, με ταυτόχρονη άμβλυνση του αρνητικού δείκτη της απασχόλησης.
Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, από τη μία πλευρά οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, αλλά και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, από την άλλη παρόλο που ενισχύεται, ενώ οι χαμηλές προθέσεις για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο βελτιώνονται. Τέλος, οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας εντείνονται εκ νέου.
Βιομηχανία

Ελαφρά επιδείνωση προσδοκιών, περαιτέρω εξασθένιση των θετικών προβλέψεων για την παραγωγή.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχωρεί εκ νέου τον Ιούλιο, φθάνοντας στις 86,2 μονάδες (από 88,8 μονάδες), ανώτερα πάντως έναντι της αντίστοιχης περσινής του επίδοσης (73,5). Από τις βασικές μεταβλητές, είναι η περαιτέρω άμβλυνση του ισοζυγίου στις προβλέψεις για την παραγωγή της επόμενης περιόδου που έλκει το συνολικό δείκτη προς τα κάτω, αφού τόσο τα εκτιμώμενα αποθέματα, όσο και οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένουν αμετάβλητα.

Αναλυτικότερα:

α) Σε επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης, ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα, στις -36 μονάδες, με το 38% (από 41%) των επιχειρήσεων να δηλώνει χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και μόλις 2% (από 6%) να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, οι θετικές προβλέψεις εξασθενούν κατά 8 μονάδες και ο δείκτης ισοσκελίζεται. Από ένα 23% των επιχειρήσεων προβλέπει αμφότερα πτώση (από 20%) και άνοδο (από 28%) της παραγωγής στο επόμενο τρίμηνο.
γ) Αμετάβλητες παραμένουν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται εκ νέου στη +1 μονάδα και το 16% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα.
δ) Οι δείκτες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων αποτυπώνουν θετικές και αρνητικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο κινούνται και πάλι ανοδικά (+7 από +1 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), όπως και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (-22 από -27 μον. το ισοζύγιο). Αντίθετα, οι προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες κινούνται εκ νέου πτωτικά, χάνοντας 14 μονάδες (στις +4).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες αποδυναμώνονται σημαντικά και ισοσκελίζεται (από +15 μον.), με ένα 22% των επιχειρήσεων να αναμένει αντίστοιχα μείωση (από 18%) και άνοδο πωλήσεων (από 33%) στο επόμενο διάστημα. Πάντως οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται ανοδικά, αν και παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (στις +3 από -2 μον. ο δείκτης).
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής αμβλύνονται περαιτέρω, στη χαμηλότερη φετινή επίδοση, φθάνοντας στους 3,5 μήνες (από 4), με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να κινείται στο φετινό μέσο όρο του, στο 64,5%.
ζ) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση βελτιώνεται, αν και παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, στις -8 μονάδες (από -11). Το 5% των επιχειρήσεων (από 12%) προβλέπει άνοδο της απασχόλησης, ενώ αντίθετα ένα 13% (από 26%) αναμένει περαιτέρω μείωσή της.
η) Στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών, ο σχετικός δείκτης κινείται ελαφρώς πτωτικά, στις -10 (από -7) μονάδες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (86%) προβλέπει σταθερότητα τιμών το επόμενο τρίμηνο και το 12% μείωσή τους.
θ) Σχετικά με τα ερωτήματα που τίθενται ανά τρίμηνο, οι εκτιμήσεις για τις νέες παραγγελίες κινούνται ανοδικά, με το σχετικό ισοζύγιο να ανέρχεται στις +6 (από -13) μονάδες. Το 14% (από ¼) των επιχειρήσεων του τομέα αναφέρει πτώση των νέων παραγγελιών του και το 1/5 (από 12%) δηλώνει αντίθετα αυξημένες νέες παραγγελίες.