Ενα μεγάλο βήμα για τη δικτύωση νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων της Ελλάδας με διεθνή επιχειρηματικά και επενδυτικά κέντρα της Σίλικον Βάλεϊ –και όχι μόνο –έκαναν την περασμένη Τετάρτη ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Indus Entrepreneurs (TiE), που εκπροσωπεί 11.000 μέλη επιχειρήσεων με καταγωγή από την κοιλάδα του Ινδού ποταμού, συνδιοργανώνοντας ένα boot camp για startups στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την υποστήριξη μιας έμπειρης ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Μια δεκάδα επιτυχημένων επιχειρηματιών και στελεχών μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων με καταγωγή από την κοιλάδα του Ινδού ποταμού πέρασαν από «κόσκινο» 29 ελληνικές επιχειρήσεις startups παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές και κάνοντας καίριες επισημάνσεις στα δυνατά και στα αδύνατα σημεία τους. Αλλωστε πρόκειται για φιλόδοξες τεχνολογικές επιχειρήσεις που αναζητούν ταχεία ανάπτυξη και μεγέθυνση στις διεθνείς αγορές και ειδική χρηματοδότηση από επενδυτές, που διαφέρει από τον παραδοσιακό δανεισμό των επιχειρήσεων. Σημειωτέον ότι κρίσιμο ρόλο για την επιτυχή εκτέλεση της διοργάνωσης διαδραμάτισε ο κ. Σταύρος Μεσσήνης, ο οποίος δημιούργησε εφέτος τον συνεργατικό σχηματισμό The Cube, που σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στο κέντρο της Αθήνας, ενώ είχε ιδρύσει τον γνωστό χώρο coLab το 2009.
Η «εκπαιδευτική» διαδικασία διήρκεσε κάμποσες ώρες για τους νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι εκλήθησαν να παρουσιάσουν τις ιδέες και τις επιχειρήσεις τους στα μέλη του TiE αρκετές φορές. Οι ξένοι έθεσαν καίρια ερωτήματα, έλαβαν απαντήσεις, υπογράμμισαν τα όποια κενά των επιχειρηματιών, αντήλλαξαν επαγγελματικές κάρτες και ετέθησαν στη διάθεσή τους για μελλοντική δικτύωση.

«Στη δική μας περίπτωση μας ρώτησαν τεχνικές λεπτομέρειες σε σχέση με το app μας, όπως π.χ. τι γίνεται στην περίπτωση που ένα πάρκινγκ είναι γεμάτο»
είπε στο «Βήμα» ο εκτελεστικός διευθυντής της ψηφιακής εφαρμογής Parkaround κ. Γιάννης Κατσιώτης.
Σύμφωνα με την κυρία Φλωρεντία Φουρλή, συνιδρύτρια του matetti, οι ξένοι μέντορες στάθηκαν στο τι χρειάζεται για να λάβει σάρκα και οστά το επιχειρηματικό σχέδιο της ομάδας και εξήγησαν ότι το πρότζεκτ μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και να μη χρειαστεί το «κυνήγι» των επενδυτών.
Ο κ. Νεκτάριος Συλλιγαρδάκης συνάντησε θετική ανταπόκριση στις παρουσιάσεις που εκλήθη να κάνει στους ξένους, οι οποίοι εστίασαν στον τρόπο που θα μπορούσε να βγει στην αγορά για να «πουλήσει» το zoottle.com, το φιλόδοξο startup του, που υπόσχεται να δώσει στους χρήστες Wi-Fi σύνδεση μέσω του Facebook.
Ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους με τους ινδούς δήλωναν μετά την εκδήλωση και άλλοι νέοι επιχειρηματίες, όπως ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pollfish κ. Γιάννης Παπαδάκης, ο ιδρυτής του i-kiosk κ. Φάνης Κουτουβέλης και η γενική διευθύντρια της vidavo κυρία Μαρκέλα Ψυμάρνου, η οποία ετοιμάζει μια πρότυπη ψηφιακή εφαρμογή που δίνει λύσεις και δικτυώνει οικογένειες με παιδιά που έχουν παιδικό άσθμα.
Οι εκπρόσωποι των 29 νέων επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά επενδυτές, όπως μεταξύ άλλων τους διευθυντές της Odyssey Venture Partners κκ. Θανάση Καλέκο και Σπύρο Τραχάνη, τον fund manager του PJ Tech Catalyst της Τράπεζας Πειραιώς κ. Λουκά Πηλίτση και τον κ. Νίκο Μπονάτσο της General Catalyst Partners από την Καλιφόρνια.
Ευχαριστημένος από το επίπεδο των startups που είδε στο Μέγαρο δήλωνε έξω από την αίθουσα ο Θεσσαλονικεύς κ. Γαβριήλ Ταυρίδης, director of Product Management του «appcelerator» του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα.
Νωρίτερα προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών. Ο διευθυντής Στρατηγικής, Λειτουργιών και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης των ψηφιακών μέσων του ΔΟΛ κ. Νίκος Γκουράρος είπε: «Αν υπάρχει ένας τρόπος να καταγράψει η χώρα θετικό πρόσημο, αυτό θα γίνει μόνο με τις κατάλληλες κινήσεις στην επιχειρηματική σκακιέρα. Το κλίμα της χώρας είναι από τα καταλληλότερα για να βοηθήσουν τη σκέψη να αναπτυχθεί. Επίσης τα μυαλά έχουν τη δυναμική ενώ η μόρφωση που διαθέτουν είναι εξαιρετική. Το μόνο που λείπει είναι το know how».

«Υπάρχουν Ελληνες, ειδικά νέοι, με εξαιρετικές ιδέες, οι οποίοι χρειάζονται αυτή τη συμβουλευτική συνάντηση που τους προσφέρεται και σας συγχαίρω γι’ αυτό. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε την οπτική με την οποία αντιμετωπίζουμε τα πράγματα» παρατήρησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Νταν Σμιθ. Παράλληλα την ιστορία του δικτύου TiE ανέλυσε ο πρόεδρος του TiE Global κ. Ασόκ Ράο, ο οποίος έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους νέους επιχειρηματίες για τα εγχειρήματά τους.

«Μάθημα» για τους νέους
  • «Πάντα να αναρωτιέσαι γιατί». «Είμαστε κομμάτι μιας κοινότητας και μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας». «Είδα πώς μπορείς να «πουλήσεις» τον εαυτό σου και την ιδέα σου». «Κατάλαβα ότι με τους σωστούς συμβούλους ανοίγεις πόρτες». «Το σημαντικό είναι πώς θα πουλήσεις την τεχνολογία και όχι η ίδια η τεχνολογία». «Μάθαμε ότι πρώτα πρέπει να κριθείς στην τοπική αγορά και έπειτα να επιχειρήσεις την επέκταση». Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα των νέων επιχειρηματιών όπως τα κωδικοποίησαν μετά το τέλος της διοργάνωσης.
  • Και οι Ινδοί; «Εμείς κι εσείς μοιάζουμε». «Ο κόσμος εδώ είναι φανταστικός και έχει τόσο πολύ πάθος για αυτό που κάνει. Είστε στον σωστό δρόμο και θα είμαστε εδώ για εσάς». «Οι επιχειρηματίες που είδα είναι φοβερά παθιασμένοι και έχουν τα μυαλά στη θέση τους». «Εχετε πολύ καλές και ώριμες ιδέες. Είστε ικανοί, πρέπει να αλληλοϋποστηρίζεστε, να μοιράζεστε τις ιδέες σας και να φτιάξετε κοινότητα». «Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο». «Εντυπωσιάστηκα από τις ιδέες σας». «Αν συνεχίσετε έτσι, σε 15 χρόνια οι Γερμανοί θα ψάχνουν για δουλειές στην Ελλάδα». «Εκμεταλλευτείτε την κρίση για να δημιουργήσετε επιχειρήσεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ