Σημαντική μείωση εμφάνισαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάρτιο του 2013 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πτώση των εσόδων ανέρχεται σε 13,6% ενώ συνολικά στο τρίμηνο τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 10%. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν επισημάνει το πρόβλημα και ευελπιστούν ότι το επόμενο διάστημα που θα ξεκινήσουν να τρέχουν οι ρυθμίσεις των οφειλών να βελτιωθεί η εικόνα αυτή που έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας.
Επίσης, όσο μεγαλύτερη απόκλιση εμφανίζουν τα έσοδα τόσο μεγαλύτερες είναι οι «ορέξεις» των εκπροσώπων των δανειστών μας.
Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από τα έσοδα των τελωνείων, καθώς η ύφεση έχει οδηγήσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή, τα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά προϊόντα στο κόκκινο σημειώνοντας το 1ο τρίμηνο του 2013 πτώση 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία η πτώση στα τελωνειακά έσοδα το 1ο τρίμηνο του 2013 είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τα εκκατομύρια των πολιτών που οφείλουν στην εφορία συνολικά 56,6 δισ. ευρώ αποστέλει επιστολές σε όλους με σκοπό όπως αναφέρει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Ωστόσο η προσπάθεια αυτή δεν αναμένεται να προχωρήσει αν πρώτα δεν καταλήξει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα στο τελικό σχέδιο ρύθμισης των οφειλών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οφειλέτες θα μπορούν για τελευταία φορά να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 δόσεις και από κει και πέρα η μόνιμη ρύθμιση που θα τρέχει από το υπουργείο Οικονομικών είναι εξόφληση των οφειλών σε 12 δόσεις με τις ανάλογες προσαυξήσεις για κάθε μήνα που περνάει.
Αυτό που τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι πλέον όποιος έχει χρέη στην εφορία μπορεί να προσέλθει απευθείας στην τράπεζα και να πληρώσει μέρος ή το σύνολο της οφειλής του χωρίς πρώτα να περάσει από την εφορία και να συμπληρώσει κάποιο ειδικό έντυπο.
Τα χρέη του κάθε πολίτη είναι καταχωρισμένα στο σύστημα TAXISnet και μπορεί ο καθένας με τους κωδικούς που διαθέτει να εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα και να αντλήσει πληροφορίες για τα χρέη του στην εφορία και στη συνέχεια να πάει στην τράπεζά του και να πληρώσει μέρος του οφειλόμενου ποσού.