Οι Αμερικανοί πολίτες για λόγους ιστορικούς – τέσσερις και πλέον δεκαετίες Ψυχρού Πολέμου – δεν ενστερνίζονται τις ιδέες του σοσιαλισμού. Πιστεύουν στο αμερικανικό όνειρο και στις ευκαιρίες για ευημερία που προσφέρει ο καπιταλισμός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το αντίθετο φάνηκε σε έρευνα που διενήργησε η Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Η έρευνα απέδειξε ότι οι Αμερικανοί πολίτες έχουν όχι μόνο αίσθηση της δίκαιης κατανομής του πλούτου, αλλά και αίσθηση της αδικίας που υφίστανται τα χαμηλότερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα προς όφελος των υψηλότερων.
Εκείνο το οποίο στερούνται, όπως έδειξε η έρευνα, είναι η αίσθηση των… πραγματικών διαστάσεων της οικονομικής και εισοδηματικής ανισότητας που επικρατεί στη χώρα τους.
Το ανησυχητικότερο συμπέρασμα της έρευνας, ωστόσο, είναι ότι η περίφημη μεσαία τάξη, τα εισοδήματα δηλαδή τα οποία κατά παράδοση στηρίζουν την κατανάλωση και την οικονομική ευημερία στις ΗΠΑ, έχει υποστεί μείζονα βλάβη (ελπίζουμε όχι και ανήκεστο) από την τεράστια αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πλουσίων, που έλαβε χώρα την τελευταία 30ετία με την κατίσχυση των αρχών του οικονομικού φιλελευθερισμού – αυτό το επιβεβαιώνουν άλλες μελέτες.
Να πώς θεωρούν οι Αμερικανοί ότι θα ήταν η ιδανική κατανομή του πλούτου στην πατρίδα τους (μιλάμε για περιουσιακά στοιχεία 54 τρισ. δολαρίων το 2009):
Η αμερικανική κοινωνία θεωρεί ότι οι πλούσιοι συγκεντρώνουν υπερβολικό πλούτο. Πιστεύουν, συγκεκριμένα, ότι το 20% των πλουσιότερων Αμερικανών να κατέχουν πολύ περισσότερο πλούτο από όσο δικαιούνται.

Πλανώνται όμως πλάνη οικτρά!
Οπως έδειξαν τα στοιχεία των ερευνητών του διασήμου Πανεπιστημίου, το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών κατέχει περισσότερο πλούτο από όσο εννέα στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι κατέχει το 20% των πλουσιότερων συμπολιτών τους.
Διότι το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών κατέχει το 40% του πλούτου που υπάρχει στην… πλουσιότερη χώρα του πλανήτη!
Επιπλέον, το 1% εισπράττει σχεδόν το ένα τέταρτο (το 24% για την ακρίβεια) του παραγομένου εθνικού εισοδήματος στις ΗΠΑ, ενώ κατέχει το 50% των μετοχών, των ομολόγων και των αμοιβαίων κεφαλαίων στη χώρα.
Αν υπολογίσει κανείς τον πλούτο που κατέχει το 20% των πλουσιότερων Αμερικανών, αυτός φθάνει στο 93% του συνολικού πλούτου της χώρας! Ή αντίστροφα, το υπόλοιπο 80% του πληθυσμού κατέχει μόλις το 7% του πλούτου.
Νά ποια είναι η πραγματική κατανομή του πλούτου στις ΗΠΑ:

Ετσι, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι ένας μέσος εργαζόμενος στις ΗΠΑ πρέπει να εργαστεί επί ένα μήνα για να κερδίσει όσα ένας διευθύνων σύμβουλος σε μια ώρα.