Τριγμούς προκαλεί στην κυβέρνηση η άσκηση ποινικής δίωξης στο πρώην Δ.Σ. της ΔΕΗ, στο οποίο συμμετείχαν οι κκ. Τ. Αθανασόπουλος και Γ. Μέργος για την κατασκευή ηλεκτροδοτικής μονάδας στο Αλιβέρι, αναγκάζοντάς τους να παραιτηθούν από τις κυβερνητικές θέσεις που κατείχαν.

Η άσκηση ποινικής δίωξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας στο πρώην Δ.Σ. της ΔΕΗ, στο οποίο ο κ. Αθανασόπουλος συμμετείχε ως πρόεδρος και ο κ. Μέργος ως μέλος, σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου που ουσιαστικά είχε προδιαγράψει την πορεία των δυο προσώπων.

Ο μεν κ. Αθανασόπουλος αποχώρησε από τη θέση του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ο δε κ. Μέργος από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.

Η παραίτησή τους ήταν μονόδρομος. Εξάλλου, δεν ήταν απλή υπόθεση δυο κυβερνητικά στελέχη, ανεξάρτητα από την επιχειρηματολογία τους και εάν έχουν ή όχι δίκιο, να κατηγορούνται.

Και αυτό, διότι η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι επιλέγει την οδό της διαφάνειας για τις αποκρατικοποιήσεις. Και δεν ήταν ότι το καλύτερο να παραμείνουν στις θέσεις τους, από τη στιγμή που έχει ασκηθεί δίωξη και μάλιστα για κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου σε βάρος μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε για την υπόθεση και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, καθώς ήθελε πολύ γρήγορα η κυβέρνηση να απαλλαγεί από τους κκ. Αθανασόπουλο και Μέργο για να μην απολογείται για μια υπόθεση για την οποία ο ίδιος και το υπουργικό του συμβούλιο δεν είχε καμία εμπλοκή.

Αναζητείται νέα ηγεσία στο ΤΑΙΠΕΔ

Ο κ. Σαμαράς συζήτησε την υπόθεση το μεσημέρι του Σαββάτου και με τον πολιτικό τους προϊστάμενο, τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και μετά από λίγη ώρα έγιναν γνωστές οι επιστολές παραίτησης των κκ. Αθανασόπουλου και Μέργου.

Η εξέλιξη της παραίτησης, αν και φέρνει την κυβέρνηση σε θέση απολογούμενου για μια ακόμη φορά, λύνει τα χέρια του κ. Σαμαρά. Στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και πάρα πολύ καιρό υπήρχε κακή εικόνα για τους κκ. Αθανασόπουλο και Μέργο για διαφορετικούς λόγους όμως που σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να χαθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου, νέα γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει η κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία διατηρεί τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Για τον αντικαταστάτη του κ. Αθανασόπουλου ήδη έχει ξεκινήσει ένας κύκλος συζητήσεων με πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη θέση, καθώς πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, δεν αποκλείεται ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα, ώστε τα επόμενα εικοσιτετράωρα να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία πρέπει να εγκρίνει την τοποθέτησή του.

Οι κίτρινες κάρτες του Μαξίμου

Για τον κ. Μέργο υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια μετά τις προ καιρού δηλώσεις του για τον κατώτατο μισθό, καθώς άνοιξε το χορό και πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις.

Κυρίως είχε εξοργίσει το Μέγαρο Μαξίμου, διότι με τις αναφορές του για ενδεχόμενη μείωση στον κατώτατο μισθό, έδωσε λαβή στην αντιπολίτευση να κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι έχει κρυφή ατζέντα, ενώ και οι σχέσεις του κ. Μέργου με τον κ. Στουρνάρα δεν ήταν καλές.

Για τον κ. Αθανασόπουλο υπήρξε ουκ ολίγες φορές εκνευρισμός στο Μέγαρο Μαξίμου και για όσοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο λένε ότι σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσε με τις κινήσεις του και κυρίως με την αναβλητικότητά του και τις καθυστερήσεις στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Οι αργοί ρυθμοί στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, που έφερε πολλές φορές την κυβέρνηση σε αμυντική θέση έναντι της τρόικας, είχαν εξοργίσει τον Πρωθυπουργό που πολλές φορές αναγκάστηκε ο ίδιος να παρέμβει και να ζητήσει επιτάχυνση.

Επίσης και η τρόικα πολλές φορές είχε εκφράσει αρνητική άποψη για τον κ. Αθανασόπουλο που θεωρούνταν ένα πρόσωπο που συνέβαλλε στις καθυστερήσεις επί του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Οι επιστολές παραίτησης

Στις επιστολές παραίτησής τους προς τον υπουργό Οικονομικών, οι κκ. Μέργος και Αθανασόπουλος, ο καθένας δίνει τη δική του εκδοχή και σημειώνουν ότι παραιτούνται για να μη δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Ο κ. Μέργος σημειώνει ότι παραιτείται μόνο για λόγους ευθιξίας και διευκρινίζει πως δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν συμμετείχε ούτε στη λήψη της σχετικής απόφασης.

«Θεωρώ, συνεπώς, ότι ανεξαρτήτως της ουσίας της υποθέσεως, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου είναι νόμω και ουσία αβάσιμος» αναφέρει και συμπληρώνει ότι παραιτείται γιατί δεν θέλει να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας που ήταν προϊστάμενος.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αθανασόπουλος σημειώνει στη δική του επιστολή, ότι η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευε, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ.

«Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ΄ ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού» υπογραμμίζει στην επιστολή του.