Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του 2014-2015 δήλωσε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (IIF) Τσάρλς Νταλάρα.

Ο κ. Νταλάρα μιλώντας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας είπε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σταθερά τις δεσμεύσεις τις για την επιστροφή της στις αγορές.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει καθιερώσει έναν ρυθμό και δείχνει αποφασισμένη να φέρει σε πέρας τις δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σημείωσε με έμφαση ότι αν αυτό επιτευχθεί τότε η χώρα θα χτίσει ξανά την αξιοπιστία της και θα ανακτήσει αργά αλλά σταθερά την εμπιστοσύνη των αγορών.

Σχετικά με τη διάσωση της Κύπρου ο επικεφαλής του IIF δήλωσε ότι θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα πρόγραμμα αλλά παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την συνεχή κωλυσιεργία των ηγετών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο όπου η αναστάτωση στην Κύπρο από την έλλειψη κεφαλαίων θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία» ανέφερε ενώ δεν απέκλεισε και τη συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο βοήθειας.

Ερωτώμενος για την κατάσταση της Ισπανίας ο κ. Νταλάρα είπε ότι υπάρχει μια μεταστροφή του κλίματος που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του πακέτου διάσωσης αλλά χαρακτήρισε απαραίτητη την βελτίωση της κατάστασης της πραγματικής οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Τέλος, ο κ. Νταλάρα σημείωσε ότι οι πραγματικές αλλαγές χρειάζονται τη λαϊκή στήριξη και παρά τη σκληρή λιτότητα, αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.