Με εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω την πρόταση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για τη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων με συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.

Η νέα πρόταση θα παρουσιαστεί στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Μαυραγάνη, έδωσε εντολή οι αρμόδιες υπηρεσίες να επεξεργαστούν νέα σενάρια φορολογικής κλίμακας από τα οποία θα είναι δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών αλλά την ίδια στιγμή το δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν θα αποκλίνει των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό. Παράλληλα, θα επανεξεταστεί το καθεστώς των επιδομάτων για τις οικογένειες με παιδιά και ειδικά για εκείνες που έχουν από 3 παιδιά και άνω και οι οποίες δέχονται και τα μεγαλύτερα φορολογικά χτυπήματα από τις προτεινόμενες φορολογικές διατάξεις.
Το πιο πιθανό που πρόκειται να συμβεί είναι αυξηθούν τα επιδόματα για τα 3 παιδιά με παράλληλη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ για οικογένειες με 1 και 2 παιδιά εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αλλαγές προς τα κάτω όσον αφορά στα επιδόματα που έχουν ήδη θεσπιστεί με το πολυνομοσχέδιο.
Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στη φορολογία, το πιο πιθανό σενάριο είναι να επανέλθει το υπουργείο Οικονομικών στο αρχικό σενάριο με τη φορολογική κλίμακα να διαμορφώνεται ως εξής: Ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 21%, εισόδημα από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ με συντελεστή 36% και εισόδημα από 48.001 και άνω να φορολογείται με συντελεστή 45%.
Με τη νέα κλίμακα, ουσιαστικά καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και στη θέση του εφαρμόζεται μία σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για ετήσιο ετήσιο εισόδημα έως 18.000 ευρώ, ενώ από κει και πάνω θα μειώνεται κατά 50 ευρώ η έκπτωση φόρου για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι του ποσού των 29.000 ευρώ και μετά κατά 100 ευρώ μέχρι να μηδενιστεί εντελώς στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναμένεται την Τρίτη να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που εμπλέκονται στη διαμόρφωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ώστε να υπάρξει μία τελική απόφαση που θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους όλων των κομμάτων την Τετάρτη.
Η νέα προτεινόμενη κλίμακα δεν έχει καμία πρόταση για διατήρηση αφορολόγητων για τα προστατευόμενα τέκνα καθώς όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμοστούν τα νέα οικογενειακά επιδόματα. Ωστόσο, στον πίνακα που δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής» προκύπτουν επιβαρύνσεις από το πρώτο ευρώ για οικογένειες με 3 παιδιά και άνω.
Οικογένειες με 1 και 2 παιδιά θα δουν μείωση του φόρου εφόσον το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι κάτω από το επίπεδο των 22.000 – 25.000 ευρώ